Επιφυλακτικοί μέχρι να αξιολογηθεί ο ρόλος της νέας μετάλλαξης στη μετάδοση, καθώς και εάν θα είναι… ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν και οι Ελληνες επιστήμονες.
Η νέα μετάλλαξη «E484K» που εντοπίστηκε και πάλι στη Βρετανία ανιχνεύτηκε στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού και μοιάζει με αυτή την παραλλαγή στελεχών του ιού που διασπείρεται στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.
Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι τα εμβόλια και η θεραπεία αντισωμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Ηδη, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του στελέχους του κορονοϊού θεωρείται κατά 74% πιο μεταδοτική σε σχέση με τα παλαιότερα στελέχη του.
Η νέα «μετάλλαξη της μετάλλαξης» έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Βρετανία, που ακόμη αγωνίζεται να «τιθασεύσει το προηγούμενο υπερ-μεταδοτικό στέλεχος που εντοπίστηκε στο Κεντ. Οι επιστήμονες φοβούνται μήπως η νέα παραλλαγή δεν καλύπτεται από τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν. Σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου -από την Αγγλία έως τη Σκωτία- γίνονται συνεχή τεστ για να διαπιστωθεί πόσο έχουν εξαπλωθεί οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Μέχρι τώρα εντοπίστηκαν 11 περιστατικά με τη μετάλλαξη «E484K» σε περισσότερα από 200 χιλιάδες δείγματα από 8 περιοχές της χώρας. Οι Βρετανοί επιστήμονες φοβούνται όμως ότι η νέα μετάλλαξη (με τα χαρακτηριστικά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής) έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο και τις επόμενες ημέρες θα διαπιστωθεί η μεγάλη διάδοση αυτού του στελέχους. Το πιο ανησυχητικό, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, είναι ότι κανένας από τους 11 ασθενείς με τη νέα «υπερ-μετάλλαξη» δεν έχει ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, ούτε έχει έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από την περιοχή αυτή.
Ερευνητές επαναλαμβάνουν ότι ο κορονοϊός συμπεριφέρεται όπως και κάθε άλλος ιός, έχοντας την τάση να διασπείρεται συνεχώς με «όχημα» τις συνεχείς μεταλλάξεις του. Ως μία πλήρως φυσιολογική διαδικασία την αντιμετωπίζουν οι Ελληνες ειδικοί, προσομοιάζοντας τον ιό με… δέντρο που συνεχώς διακλαδώνεται. Ειδικά όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά ενός στελέχους, όπως συμβαίνει στη Μ. Βρετανία, είναι αναμενόμενο ότι ο ιός θα μεταλλαχθεί. Συνήθως δεν υπάρχουν διαφορές, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στις βιολογικές τους ιδιότητες, ωστόσο όλες οι μεταλλάξεις βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών.
Το ερώτημα είναι αν αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να ξεγελάσουν τα εμβόλια. Σύμφωνα με την ελληνική επιστημονική κοινότητα, πρέπει κανείς να δει σε ποιο σημείο του ιού γίνεται η μετάλλαξη ώστε να υπάρξει εκτίμηση αναφορικά με τη δράση των εμβολίων. Η αμερικανική Moderna, πάντως, ισχυρίζεται ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό απέναντι σε στελέχη με τη νέα μετάλλαξη. Ισως, όμως, η ανοσία που προκαλεί το εμβόλιο να μην είναι τόσος ισχυρή ή μεγάλης διάρκειας.
Οσο για το εμβόλιο της Pfizer, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ θεωρούν πως το εμβόλιο της εταιρίας μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη «νοτιοαφρικανική παραλλαγή» στελέχους του κορονοϊού (τη λεγόμενη «μετάλλαξη E484K»). Σε προκαταρκτική έρευνα, συνέλεξαν δεδομένα από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer–BioNTech. Για την προηγούμενη βρετανική παραλλαγή B1.1.7, χρειάστηκαν διπλάσια αντισώματα για να εξουδετερωθεί ο ιός, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Στη νέα παραλλαγή, τα αντισώματα έπρεπε να αυξηθούν δέκα φορές για να εξουδετερώσουν τον ιό.
Το BBC αναφέρει πως δύο νέα εμβόλια που ίσως εγκριθούν μέσα στους επόμενους μήνες -της Novavax και της Janssen- παρουσιάζουν ικανοποιητική προστασία από τις μεταλλάξεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα (των εταιριών Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline) φαίνεται πως αποδεικνύονται αναποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Στα φάρμακα αυτά έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους πολλές επιστημονικές ομάδες στον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr