Το πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, μάλιστα, είναι γεγονός, και κατά τους ειδικούς τα περιστατικά των μεταλλαγμένων στελεχών είναι πολύ περισσότερα στην κοινότητα.
Τα δεδομένα αυτά και το γεγονός ότι ξεκινά το πλέον δύσκολο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, δίμηνο για τη διαχείριση της επιδημίας λόγω του χειμωνιάτικου καιρού οδηγούν σε «σκληρότερες» αποφάσεις. Τα χθεσινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ -484- συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση που έχει μπει η χώρα μας, με την κάθε ημέρα από εδώ και στο εξής να αποτελεί μια «μάχη» για την αποφυγή του τρίτου κύματος.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν θεωρείται μικρός, καθώς παραδοσιακά τις Κυριακές οι θετικές διαγνώσεις που ανακοινώνονται είναι λιγότερες εξαιτίας μικρότερου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων. Πιο αναλυτικά, χθες πραγματοποιήθηκαν 13.157 τεστ (6.656 μοριακά και 6.501 rapid), ενώ τις καθημερινές διενεργούνται περισσότερα από 30.000 – μέσα στην εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν και περισσότερα από 45.000 τεστ σε μία ημέρα. Η σύγκριση με τις αντίστοιχες ημέρες των δύο προηγούμενων εβδομάδων δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την Κυριακή 17/1 (237 περιστατικά) και αυξημένα κατά 45% συγκριτικά με την προηγούμενη Κυριακή 24/1, όταν και ανακοινώθηκαν συνολικά 334 μολύνσεις.
Βήμα βήμα
«Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «κανένας μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι τον Μάιο».
Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού είναι στο ίδιο μήκος κύματος με των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν τις αποφάσεις και δεν αποκλείονται οι ανατροπές από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται να «τραβηχτούν» πίσω μέτρα, ακόμη και τα ανοιχτά σχολεία, εάν οι δείκτες έχουν ανέβει. Στόχος των ειδικών είναι να προληφθεί μια κατάσταση όπως εκείνη της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο και μια αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία των νοσοκομείων για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα σχεδιάζεται στην κάθε της λεπτομέρεια από το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ.
«Μεταλλαγμένα» κρούσματα
Την ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης πυροδοτούν τα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών που πλέον έχουν… μπει και κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, από τη γονιδιωματική ανάλυση επιπλέον 200 δειγμάτων βρέθηκαν επιπλέον 108 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών. Εξ αυτών, τα 107 φέρουν το στέλεχος Β.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ένα αποδείχθηκε θετικό στη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική (Β.1.351).
Από τα νέα περιστατικά της «βρετανικής» μετάλλαξης, τα 80 είναι στην Αττική και μάλιστα τα 50 προέρχονται από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα 21 προέρχονται από την κοινότητα και τα εννέα από νοσοκομεία. Στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 14 περιστατικά, όλα από την κοινότητα, στην Πάτρα 11 (όλα από νοσοκομεία), στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία από ένα στην κοινότητα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στο «κόκκινο»
Στο επίπεδο Β του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, δηλαδή στο «κόκκινο», μπαίνουν από σήμερα και οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου.
Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 έως τις 05:00, από σήμερα θα λειτουργούν διά ζώσης τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια που συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση. Στους χώρους λατρείας επιτρέπεται η πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα, ενώ το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με τη μέθοδο click away. Τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης θα λειτουργούν με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. Τα καταστήματα θα μένουν κλειστά τις Κυριακές.
Μαζικοί εμβολιασμοί
Στο «φουλ» θα είναι οι μηχανές για την εμβολιαστική κάλυψη από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (ΣΚΑΪ).
«Εμβολιάσαμε τον Ιανουάριο 270.000 συμπολίτες μας, ο στόχος ήταν 200.000 συμπολίτες μας. Για τον Φεβρουάριο η πρόβλεψη είναι τριπλάσιος αριθμός εμβολιασμών. Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, είναι ο μήνας των λοιμώξεων και των ιών.
Τον Μάρτιο θα κάνουμε ακόμα παραπάνω και Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα εμβολιάζουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.
Οσον αφορά στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται την τρέχουσα περίοδο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τις εταιρίες, να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη καθημερινώς, το κάνει ο πρωθυπουργός επανειλημμένως όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, το έχω κάνει και εγώ, έτσι ώστε να έχουμε τη σωστή στιγμή τα εμβόλιά μας εδώ. Ο,τι εμβόλιο έρχεται, αυτό αμέσως θα γίνεται».
Σε σχέση με τη στρατηγική της κυβέρνησης για την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, επεσήμανε («Θέμα» 104,6) ότι όταν θα εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί θα δοθεί προτεραιότητα και στους εργαζομένους στον τουρισμό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr