Ο συγκεκριμένος κληρικός διακονούσε και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου και θα διενεργηθούν σαρωτικοί έλεγχοι. «Προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακά τεστ στην περιοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Ένα είναι το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής και αρκετά της βρετανικής», ανέφερε ο Π. Αρκουμανέας πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα κρούσματα σε Γηροκομείο στο Μαρούσι, πριν από δέκα ημέρες οφείλονται στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, ενώ συνολικά στη χώρα μας από το Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μ.Βρετανίας και 1 από τη Νότιο Αφρική.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν
· 80 στην Αττική
· 14 στη Χαλκιδική
· 11 στην Πάτρα
· 1 στη Θεσσαλονίκη
· 1 στην Πιερία
με το βρετανικό στέλεχος
Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους επιστήμονες για την υψηλότερη μεταδοτικότητά της αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά της έναντι των εμβολίων.
Στο κόκκινο νέες περιοχές
Την ίδια ώρα στο κόκκινο μπαίνουν από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί και οι περιφέρειες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 31/1 484 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 255, ενώ καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι από τη νόσο.
Μόλις 50% καλύπτει το εμβόλιο την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης του ιού, τονίζοντας πως: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται να μην δίνει ανοσία και σε ανθρώπους που έχουν ήδη επιμολυνθεί τουλάχιστον στο 50%. Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε την διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους».
«Η βρετανική μετάλλαξη έχει 56% μεγαλύτερο βαθμό διάδοσης, αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του ιού, παραμένουν ίδια», διευκρίνισε.
«Η απόδοση του εμβολίου είναι μειωμένη κατά 50%.», τόνισε ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Αν δεν προσέξουμε μπορεί να εξαπλωθεί, το είδαμε να συμβαίνει με την βρετανική, που ξεκινήσαμε από 2 κρούσματα, 24 σε πύλες εισόδου και πλέον έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς», ανέφερε τονίζοντας πώς άπαντες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί.
«Ο καθένας από εμάς πρέπει να τηρήσει αυστηρότατα τα μέτρα προστασίας και πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό εμβολιασμών, ίσως πιο στοχευμένα, για να δημιουργήσουμε τεχνική ανοσία στον πληθυσμό»,.
Όπως ανέφερε μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο κύμα, το οποίο ωστόσο δεν θα έχει την δυναμική του δεύτερου.
«Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου. Με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΑΘήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα. Δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να ξαναπραγματοποιήσουμε τη μελέτη γιατί έχουμε νέα στοιχεία δεδομένων των μεταλλάξεων».
Ερωτηθείς για το έως τώρα άνοιγμα της κοινωνίας, σημείωσε: «Θεωρώ ότι η χαλάρωση έχει τη λογική της. Είναι καλό για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη είναι σημαντικό να γίνονται τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Και στα παιδιά των λυκειών αργότερα.»
Ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε πανεπιστήμια που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στο έργο των ειδικών.
«Θα ήθελα να ζητήσω να δοθεί η ευκαιρία σε πανεπιστημικά ιδρύματα που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν για την αληλούχιση των δειγμάτων.».
Σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι ένα νέο «λουκέτο» στα σχολεία, απάντησε: «Υπαρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία αν η δυναμική της εξάπλωσης των νέων μεταλλάξεων είναι πολύ γρήγορη».
Δύσκολοι μήνες
Ένα τρίτο κύμα θέλουν να προλάβουν οι ειδικοί, γιατί παρά τα μέτρα, ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να μεταδίδεται με συμμάχους τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις μεταλλάξεις αλλά και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού παγκοσμίως.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας: «όσο επιτρέπει η εξάπλωση θα αναπτύσσουμε ή θα περιορίζουμε ακορντεόν».
Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι δύο δύσκολοι μήνες για τον περιορισμό της πανδημίας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αυξητική τάση, ενώ στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η πρόταση του ολικού lockdown.
Ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι: «Είναι η δυναμική κακή, υπάρχει τάση αύξησης και υπάρχει και η παράμετρος του μεταλλαγμένου ιού και της διασποράς του στη χώρα μας. Χρειάζεται άγρυπνο μάτι, για λήψη μέτρων ακόμα και ενδιάμεσα,αν χρειαστεί».
«Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Αύξηση των εμβολιασμών
Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού παραμένει το κύριο όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Στη χώρα μας τον Ιανουάριο έγιναν 286.909 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται μέχρι τις 15 Μαρτίου να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 770.000 πολίτες.
«Ο Φλεβάρης θα είναι ο μήνας που θα εμβολιάσουμε τρεις φορές πάνω από ότι τον Γενάρη σε σχέση με ό,τι μας λένε οι εταιρείες, ο Μάρτιος ακόμα παραπάνω και Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος οι μήνες που θα βάλουμε φουλ τις μηχανές», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ TV, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: 40.000.000 δόσεις θα παραδώσει η AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο
40.000.000 δόσεις αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ η AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αρχικά, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις μειωμένες κατά 60% από τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να διασφαλίσει τις δόσεις τις οποίες έχει προαγοράσει. Ειδικότερα, πριν από λίγο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:
«Προχωράμε στα εμβόλια. Η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη».
Τα εμβόλια
Ημέρα με την ημέρα, εξελίσσεται το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού της κοινότητας, με στόχο το χτίσιμο της ανοσίας, που θα αποτελέσει τη γέφυρα της επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.
Μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε έχει ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού για τους άνω των 80 ετών, ενώ έχει καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Από εδώ και πέρα, θα ακολουθήσουν:
-Ηλικιωμένοι 75-79 ετών, ανεξαρτήτως νοσημάτων.
-Ηλικιωμένοι 70-74 ετών, ανεξαρτήτως νοσημάτων.
-Όλοι οι κάτοικοι 42 νησιών με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.
-Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.
-Όλα τα άτομα από 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.
Μετά από αυτές τις κατηγορίες, σειρά θα πάρουν:
-Άτομα από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
-Άτομα 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό.
-Εκπαιδευτικοί 18-59 ετών και εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (180.000 άτομα).
-Εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού.
Στόχος της κυβέρνησης, μέσω αυτής της κίνησης, θα είναι αφενός να λειτουργούν όσο το δυνατόν ανεμπόδιστα οι σχολικές μονάδες και αφετέρου, όσον αφορά στον τουρισμό, να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας έναν άκρως ασφαλή προορισμό για το εφετινό καλοκαίρι. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της συζήτησης.
Τελευταίοι που θα μπουν σε διαδικασία εμβολιασμού θα είναι οι πολίτες 18-59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα (περίπου 4 εκατομμύρια).
Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος – Όλα τα νέα μέτρα
Κορωνοϊός 31/01: 484 νέα κρούσματα, 17 νεκροί και 255 διασωληνωμένοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr