Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα προκειμένου να εξετάσουν διεξοδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι τελικές εισηγήσεις για τα μέτρα αναμένονται την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία δεν αποκλείονται «εκπλήξεις».
Οι ειδικοί επιθυμούν τα σχολεία ανοιχτά, ωστόσο η κατάσταση ειδικά στην Αττική ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση της απόφασης επανεκκίνησης Γυμνασίων και Λυκείων εάν η περιφέρεια χαρακτηριστεί «κόκκινη».
Τα πιθανά σενάρια είναι αρκετά, καθώς ενδέχεται να… χρωματιστούν κόκκινες μόνο ορισμένες περιοχές και όχι η Αττική στο σύνολό της, να κρατηθούν τα Λύκεια κλειστά και να ανοίξουν τα Γυμνάσια, ενώ δεν θα μείνει ανέγγιχτο και το λιανεμπόριο, όπως όλα δείχνουν, που είναι πολύ πιθανόν κάνει ένα βήμα πίσω και επιστρέψει στο click away.
Στο κέντρο της Αθήνας
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 800 και έφτασαν τα 858, με την Αττική να «φλέγεται» και να καταγράφει 409 θετικές διαγνώσεις. Το κέντρο της Αθήνας, ο βόρειος τομέας, ο δυτικός και η Δυτική Αττική καταγράφουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, έχοντας ανοίξει έναν… μεγάλο κύκλο ανησυχίας για επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους. Ειδικότερα, στον κεντρικό τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν χθες 104 νέα περιστατικά, στον βόρειο τομέα Αθηνών 76 και στον δυτικό τομέα Αθηνών 63. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ανά 100.000 κατοίκων τη διατηρεί η Δυτική Αττική, με 16,78 κρούσματα/100.000 πληθυσμού.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκρουσε χθες το καμπανάκι του κινδύνου αναφέροντας ότι ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι για όλη την Ελλάδα 547 κρούσματα την ημέρα, αριθμός αυξημένος συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας επικαλούμενος τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανέρχονται πανελλαδικά σε 5.324, με τα 2.374 να βρίσκονται στην Αττική.
«Τα κρούσματα παρουσιάζονται ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 75 και άνω, κάτι που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Τηλεδιάσκεψη
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, που παρουσιάζουν ανοδική τάση από την περασμένη Παρασκευή, αλλάζουν πάλι τον προγραμματισμό για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Οι επιδημιολόγοι-μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό επιτροπής είχαν χθες τηλεδιάσκεψη για τον επιδημιολογικό χάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας αποτυπώθηκε η πολύ μεγάλη ανησυχία για την άνοδο των δεικτών πανελλαδικά, αλλά ειδικά στην Αττική. Οι αρνητικές εξελίξεις, που αποδίδονται κατά τους επιστήμονες στην αυξημένη κινητικότητα από τις εορτές και μετά, φέρνουν ειδικούς και κυβέρνηση ξανά μπροστά από νέες αποφάσεις.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προχθές.
Η ίδια λογική αποτυπώθηκε και από την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής. «Είναι ξεκάθαρο στην επιτροπή μας ότι επιτηρώντας προσεκτικά και συστηματικά το επιδημιολογικό φορτίο, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων θα χρειαστεί να παρέμβουμε και να προτείνουμε αναστολή των δραστηριοτήτων, καθώς οι αποφάσεις μας βρίσκονται πάντα υπό την αίρεση της επιδημιολογικής εικόνας», τόνισε.
Οριακά
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η Αττική βρίσκεται στο όριο ώστε να περάσει από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο». Οι πιθανότητες να χαρακτηριστεί «κόκκινη» είναι πολλές και αυτό θα σημαίνει τόσο συγκράτηση του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων -με τους ειδικούς να εξετάζουν έστω το άνοιγμα των Γυμνασίων- όσο και την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στη μορφή που λειτουργεί σήμερα. Πιθανόν βέβαια τα παραπάνω να ισχύσουν για ορισμένες περιοχές και όχι για όλη την Αττική, ενώ το ίδιο «μοντέλο» υπενθυμίζεται ότι ακολουθείται και στις άλλες «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι τόσο η σημερινή συνεδρίαση όσο και η αυριανή θα είναι δύσκολες προκειμένου να ληφθούν οι σωστές για τη δημόσια υγεία αποφάσεις. Ενα τρίτο στη σειρά αυστηρό lockdown δεν θα πρέπει, επίσης, να αποκλείεται, με σκοπό την πρόληψη από επερχόμενη πίεση στο ΕΣΥ. Ηδη, προχθές Τρίτη οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν στις 150, συγκριτικά με έναν μέσο όρο 100-110 τις προηγούμενες ημέρες.
Τα Δημοτικά
Ανεπηρέαστα από τις αποφάσεις μένουν προς το παρόν τα Δημοτικά Σχολεία, για τα οποία μάλιστα από εξέταση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη δεν προκύπτει αύξηση των κρουσμάτων. «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να έχει κάποια επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το άνοιγμα των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με βάση τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κάποιες μέρες», επεσήμανε (ΑΠΕ) ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα ποια είναι η εικόνα για το λιανεμπόριο, γιατί όπως πολύ καλά θυμάστε και γνωρίζετε, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι ο ιός επωάζει στις 14 μέρες.
Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις δύο εβδομάδες, άρα 5-6 μέρες ακόμα, μία εβδομάδα, προκειμένου να δούμε ποια είναι η εικόνα η επιδημιολογική στην Αττική και αλλού από το λιανεμπόριο. Οπότε, συστήνουμε υπομονή, προσοχή και μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ερωτηθείς σχετικά με το «αποτύπωμα» του λιανεμπορίου χθες.
Μετάλλαξη
Εκτός της αύξησης των κρουσμάτων, ο προβληματισμός είναι διάχυτος και για τα περιστατικά του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.1.7. Για δεκάδες ύποπτα κρούσματα αναμένονται σήμερα αποτελέσματα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Στο πλαίσιο της έξαρσης της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Κικίλιας επικοινώνησε χθες με τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, και με την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων, Αντρέα Αμόν, ενώ έχει οργανωθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με την επίτροπο για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης αναπαραγωγής Rt είναι στο 0,88, παρουσιάζοντας πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, που διαμορφωνόταν στο 0,87. Ωστόσο, πρόκειται για εκτίμηση που αντανακλά την εικόνα δέκα ημέρες πριν και πλέον θεωρείται ότι «φλερτάρει» με το 1, που είναι και το όριο ασφαλείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr