Οι ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν την ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) και τυχαιοποιημένη δοκιμή σε 577 μη νοσηλευόμενους ασθενείς με μέση ηλικία 45 ετών και στη συνέχεια έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Journal of American Medical Association” (JAMA), ανακοίνωσαν ότι 11 μέρες μετά την ενέσιμη χορήγηση των αντισωμάτων, οι ασθενείς με κορονοϊό εμφάνισαν μείωση κατά 20% του ιικού φορτίου τους. Δεν είναι ακόμη σαφές πάντως κατά πόσο η θεραπεία μειώνει και τα συμπτώματα των ασθενών, ούτε αν μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις σοβαρής Covid-19.
Τα δύο αντισώματα προέρχονται από δύο αναρρώσαντες ασθενείς με Covid-19, έναν στις ΗΠΑ και έναν στην Κίνα. H εταιρεία Lilly που παράγει το bamlanivimab, είχε διακόψει πρόωρα τον Οκτώβριο μια κλινική δοκιμή του εν λόγω αντισώματος σε νοσηλευόμενους ασθενείς λόγω της μη εμφάνισης κάποιου οφέλους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη νέα μελέτη.
Όμως, όπως έδειξε η νέα κλινική δοκιμή BLAZE-1 φάσης 2/3, ο συνδυασμός με το άλλο αντίσωμα etesevimab λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να βοηθά, ώστε να μην επιδεινωθεί η πορεία της νόσου Covid-19. Περίπου το 2% των συμμετεχόντων στη θεραπεία χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο, έναντι ποσοστού 6% όσων είχαν πάρει πλασίμπο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Πληροφορία-«βόμβα»: Την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr