Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσαν κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση το καμπανάκι του κινδύνου, τη στιγμή που παρατείνονται οι αυστηροί περιορισμοί για Δυτική Αττική και Κοζάνη, επιβάλλεται το ίδιο μοντέλο στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Φλώρινας και στη… σειρά για επιπλέον μέτρα βρίσκονται ακόμη οκτώ περιοχές για τις οποίες η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη.
Εκπληξη
«Η επιδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποτελεί έκπληξη, καθώς τα κρούσματα είχαν να ανέβουν πάνω από τα 1.000 περισσότερες από δέκα ημέρες και συγκεκριμένα από τις 17 Δεκεμβρίου. Υπήρχε, επομένως, η αισιοδοξία ότι η επιδημία «παγιώθηκε» σε τριψήφιους αριθμούς. Η χθεσινή, μάλιστα, ανακοίνωση παραπέμπει στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και άνοιξε υπό όρους, τη διαδικασία του click away, το λιανεμπόριο. Η αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης απαιτεί σίγουρα περισσότερες ημέρες. Ωστόσο, η όποιας μορφής κινητικότητα οδηγεί κατά τους ειδικούς σε διατάραξη της πτωτικής πορείας της επιδημίας. Αυτό δικαιολογεί και το «φρένο» στα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων ή μεγαλύτερου μέρους του εμπορίου πριν υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου.
31.929 τεστ
Τα τεστ που διενεργήθηκαν ώστε να προκύψουν τα 1.047 νέα περιστατικά κορονοϊού ξεπέρασαν τις 30.000 και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 31.929 (15.491 μοριακοί έλεγχοι και 16.438 rapid tests) μετά από ημέρες που τα τεστ ήταν πολύ λίγα, συνολικά από 5.000 έως 7.000 λόγω των αργιών των Χριστουγέννων. Ηταν, λοιπόν, αναμενόμενο οι αριθμοί των κρουσμάτων να αυξηθούν. Ωστόσο, φαίνεται από τα νούμερα ότι η συρρίκνωση της επιδημίας ακολουθεί πολύ αργό ρυθμό και δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 8.500 για όλη την Ελλάδα, περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στο 91%, την ώρα που μία στις τέσσερις νέες διαγνώσεις αφορά σε ασθενείς άνω των 65 ετών, κάτι που δείχνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται.
Υποχώρηση
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι συνεχίζεται η σταδιακή υποχώρηση της επιδημίας. Οσον αφορά στις νέες διαγνώσεις στην Αττική, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 10% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Η ίδια μείωση για τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε ποσοστό 30%. Η Αττική έχει βγει πάλι μπροστά και ξεπερνά πλέον τη Θεσσαλονίκη στις ημερήσιες καταγραφές. Χθες καταγράφηκαν 327 και 197 νέα περιστατικά αντίστοιχα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πάντως, καταγράφεται μείωση κατά 22% σε όσους ασθενείς χρειάζονται Εντατική συγκριτικά με τις αρχές Δεκεμβρίου, και κατά 50% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Αρση στη Μάνδρα
Παρατείνονται τα μέτρα στους δήμους της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου έως και τις 6 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Στη Μάνδρα, τον έναν από τους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής όπου εφαρμόστηκε σκληρό lockdown, αίρονται, καθώς το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση. Οπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, για τους δύο δήμους ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι κοντά στη μονάδα, κάτι που κρατά σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Επιπλέον, ο Ασπρόπυργος καταγράφει σήμερα 95 ενεργά κρούσματα, σε σχέση με 166 που μετρούσε στις 17/12, και η Ελευσίνα 53 σήμερα έναντι 165 στις 17/12.
Η επέκταση των αυστηρών μέτρων αποφασίστηκε και για τους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, επίσης έως τις 6 Ιανουαρίου. Αντίθετα, στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού τα αυστηρά μέτρα αίρονται.
Από σήμερα και για δέκα ημέρες, τα ίδια με τις Θεσπιές Βοιωτίας μέτρα επιβάλλονται και για το χωριό Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Πρόκειται για: Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας, απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών από τις 18.00 έως τις 05.00, αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κ.λπ.).
Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε και σε ακόμη οκτώ περιοχές των οποίων το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει. Αυτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, οι δήμοι Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου, Αχαρνών, η περιοχή Ζεφειρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και η Κάλυμνος. Η επιβάρυνση στην Κάλυμνο είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως αποτυπώνεται και στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με το νησί να καταγράφει 33,95 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Για Πρωτοχρονιά
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι εννιά άτομα. Επίσης, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Οσον αφορά στους χώρους λατρείας, ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr