Τη χθεσινή ημέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων -693- ήταν ο χαμηλότερος από την αρχή του δεύτερου lockdown. Η Κυριακή, βέβαια, ποτέ δεν είναι αντιπροσωπευτική ημέρα, καθώς τα τεστ που διενεργούνται είναι λίγα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες, ωστόσο η τάση του Σαββατοκύριακου ήταν πτωτική τόσο όσον αφορά στα κρούσματα όσο και στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Ειδικά το Σάββατο η ανακοίνωση 68 νέων θανάτων άφησε πολύ μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας μετά από σερί ημερών με 100 νεκρούς ημερησίως, που έχουν «ανεβάσει» τον τραγικό απολογισμό σε 1.219 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού, σε 13 ημέρες.
Κρίσιμη περίοδος
Η Ελλάδα συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες lockdown και μετά από πολλή προσπάθεια η επιδημία έχει μπει σε πτωτική τροχιά. Η χρονική περίοδος, όμως, είναι πολύ κρίσιμη, με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις γιορτινές ημέρες. «Σε ένα τραπέζι στο σπίτι δεν φοράς μάσκα. Εάν ανοιχτούμε σε μεγάλο κύκλο και εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, καθώς και την πρόσκληση μόνο μίας επιπλέον παρέας πλην των μελών της πολύ στενής οικογένειας τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τότε θα έχουμε έξαρση», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
Ανάλογοι είναι οι φόβοι των επιστημόνων και για τη διαδικασία του click away για τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ. Παρασκευής: «Δεδομένου ότι ο μέγιστος χρόνος αναμονής είναι τα δέκα λεπτά, η αναμονή είναι σε εξωτερικό χώρο, με αποστάσεις και μάσκες, οι συνθήκες δεν προκαλούν κίνδυνο διασποράς. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “εάν”. Εάν τηρηθούν σωστά οι προϋποθέσεις του click away και δεν συγχρωτιστεί ο ένας δίπλα στον άλλο, σε διπλανά καταστήματα για παράδειγμα. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο συγχρωτισμός».
Αισθητή βελτίωση
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 693 νέα κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία τα 169 στην Αττική και τα 151 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έπεσε σχεδόν στο μισό σε σχέση με όλη την προηγούμενη εβδομάδα, όμως δεν είναι ενδεικτικός της πορείας που έχει η επιδημία, καθώς τις Κυριακές καταγράφονται λιγότερα τεστ. Ειδικότερα, σε ένα 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 9.432 μοριακοί έλεγχοι και 6.360 rapid tests. Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.194 νέες διαγνώσεις σε περισσότερα από 30.000 τεστ και συγκεκριμένα 15.683 μοριακούς ελέγχους και 15.601 rapid tests. Αυτό δείχνει κατά τους ειδικούς μια αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όμως, και η Δυτική Αττική παραμένουν επιβαρυμένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα rapid tests που διενεργεί ο ΕΟΔΥ έχουν αυξηθεί, με στόχο να «πιαστούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι θετικοί στον ιό και να απομονωθούν. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), πραγματοποίησαν χθες στην Αττική 1.245 rapid tests μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Μεταξύ άλλων, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Ελευσίνας διενεργήθηκαν 680 rapid tests και προέκυψαν 16 θετικά (2,35%). Αφορούν σε 6 άνδρες και 10 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 44 έτη.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονταν έως χθες σε 552, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μάχη για τη ζωή τους έχασαν επιπλέον 153 ασθενείς, 68 το Σάββατο και 85 χθες. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα μας ανερχόταν έως και χθες σε 3.625, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να έχει καταγραφεί εδώ και ενάμιση μήνα.
12 υγειονομικοί νεκροί
Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των υγειονομικών που χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η λοίμωξη Covid-19 μετρούσε μέχρι χθες το βράδυ 12 θύματα υγειονομικούς. Μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέληξε 47χρονη νοσηλεύτρια που εργαζόταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. «Πάλευε για τη ζωή της δύο εβδομάδες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου που υπηρετούσε. Παρότι ένστολη, εμείς τη θεωρούμε συνάδελφο. Και πονάμε το ίδιο όπως και με τους άλλους συναδέλφους», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι η 47χρονη «είχε υποκείμενα νοσήματα και εργαζόταν στην πρώτη γραμμή».
Την ίδια στιγμή, στη θλιβερή λίστα των θυμάτων της Covid-19 κατατάχθηκε και ο πρώτος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Κοζάνης.
Το πρώτο νεογέννητο θετικό στον ιό
Το πρώτο μωρό θετικό στον κορονοϊό γεννήθηκε στη χώρα μας, στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν».
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Κλινικής και καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, Σοφία Καλανταρίδου, η κύηση ήταν 37 εβδομάδων με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. Η μητέρα εμφάνισε προ 8ημέρου δεκατική πυρετική κίνηση και βήχα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό, ο οποίος βγήκε θετικός και για τους δύο. Η μητέρα προσήλθε την Παρασκευή στο Αττικό Νοσοκομείο με φαινόμενα τοκετού και ο μοριακός έλεγχος ήταν ασθενώς θετικός, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λοίμωξη Covid-19 είναι σε αποδρομή. Το αγοράκι, βάρους γέννησης 3.410 γραμμαρίων, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών. Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα κάθετης μετάδοσης κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Σημειώνεται ότι μέχρι τη γέννηση αυτού του αγοριού, όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο από μητέρες με λοίμωξη Covid-19 ήταν αρνητικά σε επανειλημμένους μοριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου