Η χώρα μας χθες κινήθηκε κάτω των 2.500 κρουσμάτων, ακολουθώντας μία πιο ήπια πορεία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, συγκριτικά με τα περισσότερα από 3000 κρούσματα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.
«Σήμερα περιμένουμε να γίνει, μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε χθεσινή του συνέντευξη του στο ραδιόφωνο “Παραπολιτικά 90,1”.
Χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2422 νέα κρούσματα και την περασμένη Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, είχαν καταγραφεί 2384 περιστατικά. Παρόμοιο, δηλαδή, αριθμό που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου, πιθανόν δίνει την αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης του επιδημικού κύματος που επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την προχθεσινή ενημέρωση.
Η εικόνα σταθεροποίησης που σχηματίζουν οι ειδικοί ενισχύεται και από το γεγονός ότι χθες καταγράφηκαν λίγα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τη Δευτέρα, σε διπλάσιους όμως μοριακούς ελέγχους.
Ακόμη, πάντως, οι καθημερινές νέες διαγνώσεις κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η 30η Νοεμβρίου μέχρι την οποία ισχύει το πανελλαδικό lockdown είναι πολύ κοντινή ώστε να ξεκινήσει άμεσα άρση των περιορισμών.
«Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο», επεσήμανε ο κ. Πέτσας στην ίδια συνέντευξη, προσθέτοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης με βάση και τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Οι “σκληροί” δείκτες προκαλούν … ασφυξία και θα συνεχίσουν για αρκετές ημέρες ακόμη να πιέζουν πολύ σοβαρά το ΕΣΥ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε δύο εβδομάδες κατά σχεδόν 70% φτάνοντας χθες τους 443, ενώ οι νέοι θάνατοι είναι δεκάδες καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί θάνατοι από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας έχουν καταγραφεί τις 17 ημέρες του Νοεμβρίου, αφού μέχρι την 31 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 626 θάνατοι και χθες, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ανήλθαν σε 1228 μέχρι το μεσημέρι.
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αυτά που δέχονται την ισχυρότερη πίεση και ειδικότερα το “Παπανικολάου”, το “Ιπποκράτειο”, το “Παπαγεωργίου” και το ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα, όμως, πιεσμένα είναι και τα νοσοκομεία Δράμας και Σερρών. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται ψηλά στο μολυσματικό “χάρτη”. Χθες δήλωσαν 87 και 103 κρούσματα αντίστοιχα. Η Λάρισα είναι ακόμη μία περιοχή που δεν πέφτει παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα, η τότε “κόκκινη” ζώνη του Υγειονομικού Χάρτη επιβλήθηκαν νωρίτερα και από τη Θεσσαλονίκη.
Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα και σε όλες τις κλίνες για κορωνοϊό (απλές, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης), ξεπέρασαν χθες το βράδυ, κατά πληροφορίες, τους 3700. Επιπλέον, οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα κινούνται καθημερινά στο όριο των 500 ανά ημέρα.
Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως η θετική επίδραση του lockdown θα αποτυπωθεί αρχικά στη μείωση των νέων ημερήσιων διαγνώσεων, με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων να είναι πιο αργή και να ακολουθήσει δύο ή ενδεχομένως και περισσότερες, εβδομάδες αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από όσους νοσηλεύονται σήμερα προσβλήθηκαν από τον ιό ακόμη και ένα μήνα πριν.
Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι πιο νέοι ασθενείς – Οι ηλικίες που «χτυπά» ο ιός
O Ερντογάν σχεδιάζει νέες προκλήσεις: Τα μυστικά ραντεβού με διπλωμάτες, στρατιωτικούς και πράκτορες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr