Μέχρι και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, οι κενές Εντατικές για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν μόλις 16. Πρόκειται όμως για ένα νούμερο που συνεχώς αλλάζει, καθώς καταγράφονται θάνατοι, όπως και αποσωληνώσεις, συνεπώς η διαδικασία νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι διαρκής. Η πίεση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει όλη τη χώρα, καθώς η μία περιοχή αναμένεται να «βοηθά» την άλλη τις επόμενες δύσκολες ημέρες και εβδομάδες. Εάν η διασπορά της Covid-19 γίνει ανεξέλεγκτη σε όλη την Ελλάδα, τότε θα υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στο ΕΣΥ. Ηδη σχεδιάζονται διακομιδές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε όμορους νομούς, καθώς και αεροδιακομιδές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, που δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Μέχρι και χθες οι ΜΕΘ-Covid σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Στα νοσοκομεία της Αττικής το σύνολο των Εντατικών για κορονοϊό ήταν μέχρι χθες σε 206. Η πληρότητά τους κυμαίνεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και έφτανε μέχρι χθες το 63%. Με δεδομένο, όμως, ότι οι ασθενείς παραμένουν περισσότερες από δέκα ημέρες μέσα στα νοσοκομεία, εάν οι νέες εισαγωγές συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό -ξεπέρασαν από προχθές τις 400-, τότε το σύστημα θα «μπουκώσει». Στην παραδοχή ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες προχώρησε, άλλωστε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη.
Μέχρι και χθες το σύνολο των νοσηλευομένων σε όλα τα νοσοκομεία και συνολικά σε απλές κλίνες, ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης ήταν 2.513. Οι 485 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, δηλαδή Μακεδονίας και Θράκης, μέχρι χθες νοσηλεύονταν… 1.221 ασθενείς.
Η συνδρομή ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας. Οι ανάγκες είναι μεγάλες ειδικά για τις ειδικότητες αιχμής (π.χ. εντατικολόγοι, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι).
Ο κ. Κικίλιας πρότεινε στους γιατρούς, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, συμβάσεις για έξι μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους έξι μήνες και μηνιαίες αμοιβές 2.000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Επίσης, να αμείβονται για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική.
Στο μεταξύ, με διάταξη νόμου που αναμενόταν να κατατεθεί χθες στη Βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για κάτι που ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες, αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018, δεν είχε εφαρμοστεί. Επιπλέον, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, διευρύνεται και η συνεργασία με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία επίσης μπαίνουν στη «μάχη» της Covid-19.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Από την έντυπη έκδοση
Κορωνοϊός και απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλοι σπίτι μετά τις 9 το βράδυ – Ποια άλλα μέτρα είναι πιθανά
Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: 330 αστυνομικοί θετικοί στον ιό
Κορωνοϊός: Πέθανε ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr