Ενας εκ των συμμετεχόντων στην «Εμβληματική δράση για επιδημιολογική μελέτη που αφορά στην Covid-19» -το πρόγραμμα επιστημονικής συστράτευσης για την ανάλυση του SARS-CoV-2- και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, αναλύει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τα ευρήματα του πρώτου κύματος της επιδημίας στην Ελλάδα.
Για την ύπαρξη μιας μετάλλαξης εξαιτίας της οποίας φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί, χωρίς να υπάρχουν τα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που το τεκμηριώνουν, τοποθετήθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στις ανακοινώσεις του μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την περασμένη Πέμπτη. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και οι Ελληνες ειδικοί έχουν εκπλαγεί από την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανιχνευθεί η μετάλλαξη στα ελληνικά κλινικά δείγματα από το δεύτερο κύμα, καθώς μόλις τώρα ξεκίνησαν να τα μελετούν. «Θα είναι όμως έκπληξη εάν δεν την εντοπίσουμε», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Θάνος.
Επισημαίνει ότι κατά το πρώτο επιδημικό κύμα δεν εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού σε όσους νόσησαν στη χώρα μας με την Covid-19. Είναι κάτι που οι επιστήμονες το γνωρίζουν από μελέτες του εξωτερικού. «Πρόκειται για μια διαφοροποίηση στην ακίδα του ιού που δημιουργεί την κορόνα. Εξαιτίας της γίνεται καλύτερη πρόσδεση στα κύτταρα, με αποτέλεσμα ο SARS-CoV-2 να εισάγεται με μεγαλύτερη ευκολία στον ανθρώπινο οργανισμό», εξηγεί ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών σε σχέση με το πώς λειτουργεί η μετάλλαξη.
Η παραλλαγή αυτή του ιού τον κάνει πιο μεταδοτικό, εφόσον εισχωρεί πιο εύκολα στον οργανισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Θάνο, δεν είναι πιο θανατηφόρος. «Το ότι έχουμε περισσότερους θανάτους εξηγείται από τα πολύ περισσότερα κρούσματα. Το ποσοστό θνησιμότητας όμως του κορονοϊού δεν έχει αλλάξει», αναφέρει.
«Κι εμείς έκπληκτοι στην Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων διαπιστώνουμε αυτήν τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του ιού τις τελευταίες ημέρες», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα την Πέμπτη. Η έρευνα δειγμάτων ασθενών από την έναρξη του δεύτερου κύματος που διεξάγεται στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα σε περίπου μία εβδομάδα.
Τα ευρήματα από το πρώτο κύμα
Η ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το πρώτο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα δείχνει πολύ περιορισμένη διασπορά. Οπως εξηγεί ο ερευνητής, «είδαμε ότι τα δείγματα διάφορων περιοχών είναι ίδια μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στη Λάρισα, σε όσα δείγματα αναλύσαμε φαίνονται οι ομοιότητες στον ιό. Χωρίς να έχουν σχέση με δείγματα άλλων περιοχών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η διασπορά ήταν περιορισμένη ανά την Ελλάδα. Για να το πούμε απλά, το lockdown δούλεψε πολύ καλά».
Αναχαίτιση
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το πρώτο κύμα, βέβαια, δεν μπόρεσε να «αναπτυχθεί» πολύ, καθώς η καραντίνα επιβλήθηκε πολύ νωρίς σε σχέση με την πρωτοεμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας. Κατά το δεύτερο όμως κύμα, με πολύ μεγαλύτερη διασπορά της νόσου Covid-19, αναμένονται πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα, που θα βοηθήσουν και τους ίδιους τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη «λειτουργία» και τη «συμπεριφορά» του ιού. «Για παράδειγμα, όσο πιο πολύ αλληλουχούμε μπορούμε να βρούμε και από πού προέρχονται τα κρούσματα. Τη γραμμή της διασποράς δηλαδή», επισημαίνει στον ο κ. Θάνος.
Η «Εμβληματική δράση για επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών» είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον κορονοϊό στην Ελλάδα.
Βασικοί στόχοι των μελετών που διενεργούνται είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, η προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, καθώς και ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων ατόμων υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Από την έντυπη έκδοση
Ανάλυση – ΗΠΑ Εκλογές: Πρόκληση για Μπάιντεν η «καμένη γη» του Τραμπ
Αναδρομικά: Οι τελικές επιστροφές στο δημόσιο – Τι περιμένουν 450.000 συνταξιούχοι και απόστρατοι
Μόνο στον «Ε.Τ.»: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr