Η αποκαλυπτική παρουσίαση με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χθες κατά τη διάρκεια των κοινών ανακοινώσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξηγεί το σκεπτικό της δύσκολης απόφασης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι και την 4η Νοεμβρίου, σε επτά ημέρες νόσησαν 1.091 άτομα άνω των 65 ετών, με το ποσοστό των μολύνσεων σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού να ακολουθεί ανοδική τάση. «Και αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό», ανέφερε ο καθηγητής εξηγώντας ότι με βάση τα ελληνικά δεδομένα υπολογίζεται πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις η πιθανότητα αναλόγως της ηλικίας ενός ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και να χρειαστεί Εντατική Θεραπεία.
Ετσι, και με βάση αυτά τα υπολογιστικά μοντέλα, η πιθανότητα ενός άνδρα άνω των 75 ετών να χρειαστεί νοσηλεία τις τελευταίες ημέρες είναι 42% και να απαιτηθεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ η πιθανότητα είναι 9%.
Καθημερινά
Σε μέσο όρο επτά ημερών, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.600 ανά ημέρα. «Μία εκθετική αύξηση της καμπύλης. Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μία πολύ σημαντική μεταδοτικότητα. Χαρακτηριστικά, από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί πάρα πολύ, εκθετικά, η μεταδοτικότητα του ιού και η ανακάλυψη νέων κρουσμάτων στην πατρίδα μας», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «ποτέ ξανά στη σύγχρονη Ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 παρακαλώ εχθές το βράδυ (σ.σ.: την Τετάρτη) περίπου στην επικράτεια, από έναν ιό ο οποίος κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη Ιστορία ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη».
Απόρροια της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων είναι η ανοδική τάση της θετικότητας στα τεστ που πλέον ξεπερνά το 9%.
Στα νοσοκομεία
Υπεροχή των νέων εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τα εξιτήρια που δίνονται παρατηρείται τις τελευταίες εννέα ημέρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19. Ειδικότερα, ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι περισσότερες από 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε «μπούκωμα» του ΕΣΥ και σύντομα θα οδηγούσε σε… κατάρρευση.
Ενδεικτικά, το βράδυ της Τετάρτης σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 213 ασθενείς, από τους οποίους οι 191 χρειάστηκαν διασωλήνωση. Η κάλυψη των Εντατικών πανελλαδικά είναι στο 60%, στην Αττική στο 66% και στη Θεσσαλονίκη στο 78%. Τις επόμενες, ωστόσο ημέρες, και καθώς νοσηλείες και διασωληνώσεις ακολουθούν τις διαγνώσεις εκτιμάται ότι η κάλυψη των ΜΕΘ θα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο.
Περισσότερα δεδομένα από τα οποία αποδεικνύεται η επερχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την εξειδίκευση του δεύτερου lockdown χθες το απόγευμα. Οπως είπε, σε διάστημα δέκα ημερών απαιτήθηκαν επιπλέον 95 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία βαρέως πασχόντων, ενώ τις τελευταίες πέντε ημέρες απαιτούνταν καθημερινά 100 νέες απλές κλίνες Covid-19 για τους ασθενείς που καταλήγουν στα νοσοκομεία.
Η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας μοιραία οδηγεί σε νοσηλεία και νεαρότερους ηλικιακά πολίτες. Είναι ενδεικτικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ότι σε διάστημα επτά ημερών νοσηλεία χρειάστηκαν 93 άτομα από 45 έως 54 ετών και 49 άτομα από 35 έως 44 ετών.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επίδραση των μέτρων όπως έχουν κωδικοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η χρήση της μάσκας θεωρείται ότι θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αν γίνει σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού που υποφέρει αυτή τη στιγμή μέχρι να έρθει το εμβόλιο.
Fake news
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο γνωστός καθηγητής για τα fake news που διακινούνται και έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία, όπως ανέφερε. «Σε μία πρόσφατη μελέτη εκατοντάδες νεκροί.
Δυστυχώς τα ψευδή νέα οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθους συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στον ιό, αλλά δυστυχώς και σε αποδοχή πραγμάτων τα οποία είναι καθαρά ψέματα. Παραδείγματος χάριν, έλεγαν ότι η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος δεν έδειχνε σωστά αποτελέσματα, ενώ στο μέσο, στη Νέα Υόρκη, έλεγαν ότι το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες κάτι που φυσικά δεν γίνεται», εξήγησε.
Τόνισε δε ότι ο όρος «πόλεμος» ισχύει και επικαλέστηκε δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τα οποία σε επτά προηγούμενους πολέμους, ερχόμενοι από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και άλλους έξι στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, αφήνοντας έξω τον Β’ Παγκόσμιο, είχαν λιγότερους θανάτους από όσους έχουν αυτή τη στιγμή από τον κορονοϊό. Συνέστησε, επίσης, στους πολίτες να ενημερώνονται για τον ιό από επίσημες πηγές και όχι από τον περίγυρό τους.
Ανησυχία για μεταλλάξεις
«Εκπληκτοι στην Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων διαπιστώνουμε αυτή τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του ιού τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι προξενεί τέτοια απορία στα μέλη της Επιτροπής που ζήτησαν από τα ερευνητικά εργαστήρια που ασχολούνται με τη μελέτη του ιού να δουν εάν έχει αλλάξει κάτι στον ιό.
«Δεν έχουμε τεκμηριωμένα τέτοια δεδομένα, ούτε νομίζω μπορεί να χρησιμοποιηθεί (ως αιτιολόγηση) αυτή τη στιγμή, χωρίς ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού λόγω κάποιας αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη η οποία έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά, η οποία ενδεχομένως σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε αρχικά πειράματα», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε: «Δεν το είδαμε το καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, νομίζω λόγω του ότι ο κόσμος ήταν έξω. Λόγω του ότι υπάρχει μια επίδραση του κλίματος γύρω στο 20% με 30%, την οποία την έχουμε δει και εμείς εδώ στην πατρίδα. Και νομίζω ότι θα περιμένουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα πριν στηρίξουμε κάποια τέτοια επιχειρήματα».
Εμβόλια
Για τρία εμβόλια των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται είτε στον Νοέμβριο είτε στον Δεκέμβριο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
«Ηδη οι μεγάλοι ακαδημαϊκοί και εμπορικοί οργανισμοί που μελετούν αυτά τα εμβόλια σε μελέτες φάσης 3, τις τελευταίες μελέτες πριν την έγκριση, έχουν καλά αποτελέσματα στη μελέτη φάσης 1 και 2, σε μικρούς πληθυσμούς ανθρώπων.
Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι αυτά τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τα εμβόλια αυτά τα τρία που είναι οι πρωτοπόροι αυτή τη στιγμή και φυσικά μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει πάνω από 200 εμβόλια και στην οποία αναφέρονται πολύ συχνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα εμβόλια αυτά έχουν διαφορετικό σχεδιασμό κατασκευής το καθένα, διαφορετικές συνθήκες φύλαξης το καθένα. Και θα πρέπει να χορηγηθούν με ειδικό σχεδιασμό», ανέφερε συγκεκριμένα. Κατέληξε εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση η οποία είναι ότι «το εμβόλιο θα περπατήσει».
«Εχει πολλά εμπόδια. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει εάν θα έχουμε κάποιες δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα. Εχουμε κάποια θετικά σημεία και για την αποτελεσματικότητα και για την ασφάλεια από τις μελέτες Φάσης 1 και 2. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από τους πρωτοπόρους τρεις, ακολουθούν κοντά και άλλοι τέσσερις και γρήγορα τον άλλο χρόνο και οι υπόλοιποι», είπε.
Από την έντυπη έκδοση