Η καθολική χρήση της μάσκας σε όλη την επικράτεια (και πράσινη και κίτρινη ζώνη), ακόμη και μέσα στα εστιατόρια με εξαίρεση μόνο την ώρα του φαγητού, η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός περιφερειακών ενοτήτων που είναι στο «πορτοκαλί» προκειμένου να μη διασπείρεται ο ιός σε όμορες και ενδεχομένως σε πολύ χαμηλότερο συναγερμό περιοχές, απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30 και κατ’ επέκταση περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση και επέκταση της τηλεργασίας, είναι τα μέτρα που έθεσαν επί τάπητος τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό σε έκτακτη χθεσινή σύσκεψη μετά την ανακοίνωση των 1.547 νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Οπως διαμορφώνεται η πορεία της επιδημίας τις τελευταίες οκτώ ημέρες, δίνοντας σαφή σημάδια εκθετικής αύξησης, ένα γενικευμένο lockdown δεν μοιάζει πολύ μακρινό, παρόλο που αποτελεί την ύστατη επιλογή.
Αυτό ανέφερε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη επανεμφάνισή του στην ενημέρωση της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας. Με δραματικούς τόνους, χωρίς σημειώσεις μπροστά του και μιλώντας από μνήμης και από καρδιάς, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πολλάκις και επιχείρησε να πείσει για την αναγκαιότητα των απλών «όπλων» που υπάρχουν στη «φαρέτρα» των πολιτών: τις μάσκες και τις αποστάσεις. Σε μια αποστροφή του, δε, τόνισε ότι «είναι αδύνατον πλέον να ελεγχθεί η διασπορά της πανδημίας».
Πιο δύσκολα
Ο ίδιος ήταν αυτός που προανήγγειλε τα νέα μέτρα που επεξεργάζονται ειδικοί και κυβέρνηση. «Τώρα (σ.σ. στη δεύτερη φάση της πανδημίας) είναι πολύ πιο δύσκολο το ποιο μέτρο δουλεύει και πώς. Το πιο εύκολο σίγουρα είναι η μάσκα. Παραδείγματος χάριν, μια χρήση της μάσκας από το κίτρινο, για παράδειγμα, όσο και αν ακούγεται δύσκολο, πιθανώς να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Το συζητάτε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μαζί με τον κ. Μαγιορκίνη και τους υπόλοιπους; Ναι, το συζητάμε. Θα ψηφίσουμε και για αυτό σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 σχετικά με την πιθανότητα να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όλους τους εξωτερικούς, και στις περιοχές που εντάσσονται στο κίτρινο επίπεδο του υγειονομικού χάρτη. Κατά την έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, όμως, της Επιτροπής, οι ειδικοί συμφώνησαν υπέρ της καθολικής χρήσης σε όλες τις ζώνες, και στην πράσινη και στην κίτρινη.
Μόνη επιλογή
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό υιοθετείται ήδη σε όσες περιοχές είναι «πορτοκαλί» και «κόκκινες», ενώ για τα δύο χαμηλότερα επίπεδα, το «πράσινο» και το «κίτρινο», ισχύει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, και όσον αφορά στους εξωτερικούς είναι υποχρεωτική εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε τη μάσκα ως «τη μόνη μας επιλογή» και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή «είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο».
Ερωτηθείς σχετικά για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που εντάσσονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο -ήδη η απαγόρευση αυτή ισχύει για όσες είναι στο «κόκκινο»-, ο καθηγητής επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι ένα πιθανό επόμενο μέτρο. «Κι αυτό είναι μέσα στα μέτρα που συζητήσαμε και σήμερα στην Επιτροπή και θα τοποθετηθούμε και με ψηφοφορία. Είναι από τα μέτρα που συζητάμε», ανέφερε. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ανάμεσα σε όσα εισηγούνται οι ειδικοί προς την κυβέρνηση.
Μετακίνηση
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της… μετακίνησης του ιού μεταξύ διαφορετικών νομών είναι οι Σέρρες, που μπήκαν από σήμερα σε τοπικό lockdown, εκεί που πριν από περίπου δύο εβδομάδες ήταν στο πράσινο! «Λυπάμαι που το λέω, αλλά και μέρος του προβλήματος στις Σέρρες προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Λειτούργησαν δηλαδή σαν συγκοινωνούντα δοχεία οι δύο όμοροι νομοί και μεταβίβαζαν την επιδημία από μια περιοχή όπου είχε περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με τη λειτουργία κάποιων κέντρων, σε μια περιοχή που είχε λιγότερους περιορισμούς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Ο καθηγητής στάθηκε στις νέες ηλικίες, λέγοντας και αυτός, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ότι είναι αυτοί που «σέρνουν» την επιδημία. Μάλιστα, εξήγησε ότι είναι δεδομένο πως από τους νέους η επιδημία θα επηρεάσει τους μεγαλύτερους. «Ξεκινάει από τους νέους, αλλά μετά διασπείρεται. Οταν πριν από 21 μέρες, για παράδειγμα, είχαμε 600 περιστατικά ηλικίας 55 και άνω στην επικράτεια, σε διάστημα 7 ημερών -πάντα μιλάμε σε διάστημα 7 ημερών, εμείς τα αξιολογούμε ανά 7ήμερο- έχουμε περισσότερα από 1.000 ηλικίας άνω των 55. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτές τις ηλικίες ιδιαίτερα, τις ηλικίες μετά τα 55, μετά τα 65, μετά τα 75, αυτοί που θα αρρωστήσουν βαρύτερα είναι περισσότεροι. Και τι θα γίνει στο τέλος με μαθηματική ακρίβεια; Θα πιεστεί το σύστημα Υγείας. Θα πιεστούμε όλοι», είπε.
Στην εστίαση
Η σύνδεση διασκέδασης, σε όποιο χώρο και εάν γίνεται, με τη διασπορά πιέζει ώστε να περιοριστεί περαιτέρω το ωράριο στην εστίαση. Δεν αποκλείεται ένα από τα επόμενα μέτρα να αφορά και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και στην απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό ήταν ένα από τα μέτρα που συζήτησαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και το είχε προαναγγείλει ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής με δηλώσεις του (ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ).
«Το επόμενο διάστημα μπορεί να δούμε απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30. Είναι από τα μέτρα που και από την Επιτροπή συστήνονται. Οπως επίσης και η διακοπή κάποιων δραστηριοτήτων διασκέδασης είναι πιθανό να εφαρμόζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.
Επιπλέον, η ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του ποσοστού τηλεργασίας είναι στις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να περιοριστεί και άλλο ο μετακινούμενος με τα μέσα μαζικής μεταφοράς πληθυσμός, αλλά και η συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε εργασιακούς χώρους.
Υπό τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ένα lockdown δεν φαίνεται μακρινό. Πρόκειται για κάτι που δεν απέκλεισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιας και ανέφερε ότι οι συζητήσεις για lockdowns στην Ευρώπη έχουν αναζωπυρωθεί. Ωστόσο, αποτελεί πάντα την τελευταία επιλογή.
Σήμερα στις 11 το πρωί και κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κορονοϊός θα είναι το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει ακόμη μία συνεδρίαση σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Οι ανακοινώσεις για νέα μέτρα δεν αποκλείονται ακόμη και μέσα στην ημέρα.
Προβλέψεις
Τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού στη δημόσια υγεία αναδεικνύει μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Τσακρής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Εξήγησε ότι, σύμφωνα με την εν λόγω πρόβλεψη για την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.
Η Τρίτη 20 Οκτωβρίου ήταν η πρώτη ημέρα που τα κρούσματα, τα οποία κυμαίνονταν γύρω από τα 400 και πάνω από αυτά ημερησίως, «σκαρφάλωσαν» στα 667. Από τότε έχει παρουσιαστεί αύξηση κατά περίπου… 132%, δημιουργώντας εύλογους φόβους ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει στη χώρα μας.
Αλλες πέντε μέρες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως φαίνεται, έως τώρα η επιδημία οδεύει ξεκάθαρα προς εκθετική αύξηση. Ωστόσο, χρειάζονται τα νούμερα ακόμη πέντε ημερών ώστε να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπήκε σε «τροχιά» εκθετικής αύξησης.
«Μπορεί να μη μαζεύεται το πράγμα, γιατί όντως αυτό δείχνει. Η Ελβετία είχε 28% θετικότητα. Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν από 15 μέρες και έφτασε ταχύτατα στα 6.000-7.000. Η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. Σταδιακά τσιμπάει. Ηταν 3% πριν από 10-15 μέρες, μέρα με την ημέρα ανεβαίνει.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε χρόνο ακόμα. Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες 2-3 μέρες. Θα κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε. Ελπίζω να τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Από την έντυπη έκδοση