Αυτά είναι άλλωστε και τα δεδομένα που καθοδηγούν τους επιστήμονες και είναι ενδεικτικά της πίεσης που δέχεται το Σύστημα Υγείας. Οι ειδικοί, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Covid-19, υποστηρίζουν πως από τη μία είναι θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκθετική αύξηση, από την άλλη, όμως, απαιτείται να «πέσουν» και άλλο οι ημερήσιες διαγνώσεις ώστε να ακολουθήσουν και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Χθες, τη μάχη για τη ζωή τους έχασαν ακόμη επτά άνθρωποι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα στους 456. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή καταγράφηκε το θλιβερό ρεκόρ των 13 θανάτων σε μία ημέρα. Οι διασωληνωμένοι χθες ανέρχονταν σε 91, αριθμός μικρότερος σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, που η μείωσή του, όμως, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πολλαπλούς θανάτους.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες επιπλέον 295 περιστατικά. Εδώ και κάποιες ημέρες ο αριθμός των μολύνσεων έχει πέσει κάτω από τα 400 στα οποία είχε «παγιωθεί» η επιδημία από τις αρχές Οκτωβρίου. Βέβαια, οι αριθμοί του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της επιδημιολογικής κατάστασης, ούτε πρέπει να ενθαρρύνουν, καθώς τα τεστ που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα είναι λιγότερα. Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι πλέον η εκθετική αύξηση έχει αποφευχθεί – χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δε γίνεται να «τουμπάρει» πολύ εύκολα η επιδημία. Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το λεκανοπέδιο Αττικής, που μοιάζει να αποσυμφορείται.
Η χθεσινή ήταν η ημέρα έναρξης των τροποποιημένων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα αναλόγως με το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού που ισχύει για την κάθε περιφερειακή ενότητα. Για την Αττική, οι αλλαγές στα μέτρα αφορούν κυρίως στις μεταφορές και την εστίαση. «Μέχρι να μας τακτοποιήσουν και να μας βάζουν στο τραπέζι, να φοράμε μάσκα», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε σχέση με τις νέες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν στην εστίαση οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών που είναι στο τρίτο και προτελευταίο επίπεδο κινδύνου.
Και ενώ η Αττική μοιάζει να παίρνει μια μικρή ανάσα, όπως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τελευταία ενημέρωση, άλλες περιοχές της χώρας συγκεντρώνουν πληθώρα κρουσμάτων. Τα Ιωάννινα χθες δήλωσαν 15 νέα περιστατικά, η Κοζάνη 19, ενώ με «βαρύ» φορτίο συμμετείχαν στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ και η Κορινθία καθώς και η Καστοριά, με εννέα μολύνσεις η καθεμία.
Θεραπείες
Η καλύτερη γνώση και εμπειρία στην ενδονοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών με κορονοϊό οδηγεί σε μείωση της θνητότητας μέσα στα νοσοκομεία διεθνώς, σύμφωνα με μελέτες, ανασκόπηση των οποίων πραγματοποιεί σε εκτενή ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οπως αναφέρει επικαλούμενος διάφορες μελέτες, η συνολική θνητότητα στις ΜΕΘ τον Μάιο είχε πέσει σχεδόν κατά 10% σε σχέση με τον Μάρτιο. «Σιγά σιγά, γινόταν σαφές εκ του αποτελέσματος πως μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή για το ποιος χρειαζόταν μόνο οξυγόνο και ποιος θα έπρεπε να διασωληνωθεί και να λάβει μηχανική αναπνευστική υποστήριξη», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και προσθέτει ότι στη συνέχεια υπήρξε περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στοχευμένες μελέτες αναφορικά με τη χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων απέδειξαν πως τα κορτικοστεροειδή, όπως η δεξαμεθαζόνη, που λαμβάνονται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, μειώνουν τη θνησιμότητα σχεδόν κατά 20% σε άτομα που χρειάζονται οξυγόνο και σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε όσους χρειάζονται αναπνευστική μηχανική υποστήριξη. Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και μπορεί να σώσει ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ σοβαρή ή και κρίσιμη κατάσταση, όπου ιστοί όπως το καρδιαγγειακό τους σύστημα ή οι πνεύμονες μπορεί να είναι πολύ φλεγμονώδεις.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ευρέως στα ελληνικά νοσοκομεία.
Μάλιστα, χθες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Rafarm ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δωρεά προς το υπουργείο Υγείας σημαντικής ποσότητας δεξαμεθαζόνης διασφαλίζοντας επάρκεια για τις υπάρχουσες, αλλά και πιθανώς αυξημένες ανάγκες για αρκετούς μήνες.
«Με αίσθηση ευθύνης συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη συλλογική προσπάθεια όλων των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών για την αντιμετώπιση της κρίσης του SARS-CoV-2. Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι που παράγουμε στην Ελλάδα και μπορούμε να προσφέρουμε τη θεραπευτική αυτή επιλογή στους σοβαρά νοσούντες, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αξιολόγηση των μελετών και τη σύσταση του ΕΜΑ (σ.σ.: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων)», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρο της Rafarm, Αρης Μητσόπουλος.
Ο κ. Μόσιαλος στην ανάλυσή του για την πορεία των θεραπειών αναφέρεται, εκτός από τη ρεμδεσιβίρη, και στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μία ακριβή θεραπεία, με χρονοβόρα παραγωγή, που όμως όπως δείχνουν οι πρώτες δοκιμές είναι πολλά υποσχόμενη. Υπενθυμίζεται ότι θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έλαβε, μεταξύ άλλων, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο καθηγητής του LSE καταλήγει ότι υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι οι 70άρηδες είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν εάν κολλήσουν κορονοϊό. «Δεν είναι όμως αληθές αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των 70άρηδων (πάνω από 92-93%) θα γλιτώσει ακόμα και χωρίς θεραπεία. Αν ήταν όλοι πρόεδροι των ΗΠΑ και είχαν τη φροντίδα που έχει ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, το ποσοστό αυτών που θα γλίτωναν, ακόμη και χωρίς φάρμακα, θα ήταν μεγαλύτερο», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Οι αριθμοί
- 295 κρούσματα χθες
- 252 εγχώρια
- 145 στην Αττική
- 6 στη Θεσσαλονίκη
- 22.652 το σύνολο των κρουσμάτων
- 7 θάνατοι χθες
- 456 θάνατοι συνολικά
- 91 ασθενείς διασωληνωμένοι
- 240 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση