«Το επόμενο μέτρο που θα πάρουμε είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα αν τα πράγματα επιδεινωθούν» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου. Σημείωσε, δε, ότι «χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής δεν υπάρχει πολλά άλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε».
Η ίδια μίλησε για «μια σταθεροποίηση στην εικόνα όσον αφορά το covid-19 στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε όσον αφορά τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε».
Από την άλλη πλευρά ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο κ. Χαρδαλιάς θα παραχωρήσει αναλυτική ενημέρωση για την Αττική, ωστόσο δεν θα ανακοινώσει κάτι καινούργιο, ενώ όπως είπε «έχει έρθει το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη και η Ελλάδα εξακολουθεί να πάει πολύ καλά».
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν τον Μάιο. Όλοι έχουμε κουραστεί. Δεν υπάρχει ζήτημα lockdown. Δεν υπάρχει ζήτημα διάστασης με την επιτροπή των ειδικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι αν το ζητήσουν οι επιστήμονες, θα γίνει καθολική χρήση της μάσκας.
Κορωνοϊός: Επιφυλακή, testing και τοπικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας
Σε επιφυλακή είναι ειδικοί της αρμόδιας επιτροπής για τον κορονοϊό και η κυβέρνηση για την εξέλιξη της επιδημίας ιδιαίτερα στην Αττική.
Τα ημερήσια κρούσματα μοιάζουν να δείχνουν τάση σταθεροποίησης, γεγονός που έχει βάλει τη λήψη νέων μέτρων στο… pause, και αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάποιο πρόσθετο μέτρο όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
Η «μάχη» δίνεται σε τοπικό επίπεδο, μέσω εκτεταμένου τέστινγκ, ειδικά για τις επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και με μίνι καραντίνες σε περιοχές με μεγάλο φορτίο. Τέτοιες είναι η Αχαΐα και τα Ιωάννινα, όπου επιβλήθηκαν χθες ειδικοί περιορισμοί. Παράλληλα, επιδιώκεται η ανακοπή πιθανών υπερμεταδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.
Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς σχετικά με επιπλέον μέτρα, στο λεκανοπέδιο της Αττικής ειδικά που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε κατηγορηματικός αναφέροντας ότι τώρα δεν εξετάζεται ούτε η καθολική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ούτε κανένα άλλο επιπλέον μέτρο.
«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μια εικόνα σταθεροποίησης κι όχι εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, όπως υπήρχε ανησυχία. Τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου ήταν σχετικά ενθαρρυντικά. Περιμένουμε αυτές τις ημέρες που έχουμε κάνει αρκετά tests με τις κινητές μονάδες σε γειτονιές της Αθήνας, όπως στον Αγιο Παντελεήμονα, να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο. Θετικό στοιχείο επίσης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας στο σύνολο των tests που πραγματοποιούνται παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά όλα εκτιμώνται θετικά», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει από τους ειδικούς την αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 με 15 ημέρες και την προβολή τους για τις επόμενες ημέρες.
«Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν χρειάζεται λήψη νέων μέτρων. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Ιδίως σε επαγγελματικούς χώρους, σε χώρους κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία και γενικά εκεί που μπορεί να υπάρχουν συρροές, όπως είδαμε και την περίπτωση του εργοστασίου στη Σκύδρα. Προσοχή, λοιπόν, εφαρμογή των μέτρων και όλα θα πάνε καλά», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Μοντέλο Πόρου»
Διευρύνεται η εφαρμογή του «μοντέλου Πόρου» -πρώτη περιοχή στην οποία επιβλήθηκαν ειδικά περιοριστικά μέτρα- σε ολοένα και περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Σειρά είχαν η Αχαΐα αλλά και ο Δήμος Ιωαννιτών της Π.Ε. Ιωαννίνων, που τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνουν σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Αχαΐα από την περασμένη Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, έως και χθες κατέγραψε 54 νέες μολύνσεις και τα Ιωάννινα για το ίδιο χρονικό διάστημα μετρούν 63 περιστατικά.
Ετσι, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, από σήμερα και για επτά ημέρες, μέχρι τη Δευτέρα 12/10, ισχύουν τα εξής περιοριστικά μέτρα:
- Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
- Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κ.λπ.
- Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
- Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Η πρωτεύουσα
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 303 κρούσματα κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός όσων έχουν νοσήσει στην Ελλάδα ξεπέρασε τις 20.000. Τα 167 από τα νέα περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική, που συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της Covid-19. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονταν μέχρι χθες σε 83, ενώ υψηλός ήταν ο αριθμός των νέων θανάτων χθες (οκτώ), ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στα 417 θύματα.
Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ «οργώνουν» το κέντρο της Αθήνας διενεργώντας γρήγορα τεστ σε «κόκκινες» πλατείες και γειτονιές. Στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων, ξεκινά από σήμερα η λειτουργία ως μικρών κέντρων για διαγνωστικά τεστ οκτώ Λεσχών Φιλίας της πόλης. Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, η εξυπηρέτηση θα γίνεται αυστηρά με ραντεβού. Ο ενδιαφερόμενος κάτοικος Αθηναίων θα επικοινωνεί με τη Λέσχη Φιλίας που εξυπηρετεί τη γειτονιά του και θα ενημερώνει για την κατάστασή του προκειμένου να αξιολογηθεί η ανάγκη να γίνει test Covid-19 (κυρίως όταν υπάρχουν συμπτώματα σε ευπαθείς ομάδες ή σε περίπτωση έκθεσης με επιβεβαιωμένο κρούσμα). Οι οκτώ Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκονται σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, ανοίγουν αποκλειστικά και μόνο για τη διενέργεια των rapid tests Covid-19 και θα λειτουργούν από τις 09.00 έως τις 14.00. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων κατοίκων μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τον αριθμό 1595.
Ελεγχοι
Ο ΕΟΔΥ προκειμένου να ελέγξει τη διασπορά στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας, μετά τη συρροή σε κονσερβοποιία, πραγματοποιεί μέσω 18 κλιμακίων καθημερινούς ελέγχους. Από την Παρασκευή 2/10 έως και την Κυριακή 4/10 -συγκεκριμένα στους Δήμους Εδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας- έχουν πραγματοποιηθεί 1.479 rapid tests, εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά.
Την ίδια στιγμή, σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε συστήνεται Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων με στόχο τη μέγιστη προστασία της ευαίσθητης μερίδας του πληθυσμού που είναι οι ηλικιωμένοι. Η βαριά επίπτωση του ιού σε οίκους ευγηρίας είναι γνωστή και επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας, με τελευταίο παράδειγμα το γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα.
Στη Λάρισα
Στο μεταξύ, σε υψηλό επίπεδο είναι ο συναγερμός για ενδονοσοκομειακές εστίες της Covid-19. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, νοσηλευτής χειρουργείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκε θετικός, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο χειρουργικές αίθουσες. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας εντοπίστηκε και δεύτερος γιατρός θετικός. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ, 105 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια αυτή την περίοδο και 250 έχουν νοσήσει μετά το καλοκαίρι. Από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία που έχουν κολλήσει τον ιό ξεπερνά τους 700.
Το πρώτο χάρτινο τεστ από Ινδούς
Σε σημαντικό «εργαλείο» δύναται να αποδειχθεί χάρτινο τεστ για την Covid-19 που αναπτύσσει ομάδα επιστημόνων στην Ινδία και θα μπορούσε να δώσει γρήγορα αποτελέσματα με παρόμοιο τρόπο που λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.
Το τεστ, που πήρε το όνομά του από έναν διάσημο Ινδό φανταστικό ντετέκτιβ, βασίζεται σε μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται Crispr. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το κιτ -που ονομάζεται Feluda- θα επιστρέφει αποτελέσματα σε λιγότερο από μία ώρα με κόστος 500 ρουπίες (περίπου 6,75 δολάρια ΗΠΑ, 5,25 λίρες Αγγλίας).
Το Feluda θα κατασκευαστεί από έναν κορυφαίο ινδικό όμιλο, τον Tata, και θα μπορούσε να είναι το πρώτο τεστ Covid-19 που βασίζεται σε χαρτί στον κόσμο που διατίθεται στην αγορά.
Ερευνητές στο ινστιτούτο IGIB, με έδρα το Δελχί, όπου αναπτύχθηκε το Feluda, καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια, δοκίμασαν τη δοκιμή σε δείγματα από περίπου 2.000 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν ήδη διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.