Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η ηλικιακή κατανομή της τελευταίας εβδομάδας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα χθεσινά κρούσματα, έχει ως εξής: Νούμερο ένα ήταν η ομάδα 25-34, ακολούθησε το ηλικιακό γκρουπ 45-54 και πιο πίσω ήταν η ομάδα από 35 έως 44 ετών.
Το ότι οι άνθρωποι από 45 έως 54 ετών έρχονται δεύτεροι στην ηλικιακή κατάταξη έρχεται να επιβεβαιώσει μέλη της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που υποστηρίζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και αμέσως μετά τις επιστροφές από τις καλοκαιρινές διακοπές, ότι οι ηλικίες που νοσούν «σπρώχνονται» έως τα 55 έτη.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Με μάσκες σήμερα σε δουλειές και πλατείες – Τι ισχύει για θέατρα, σινεμά, συναυλίες
«Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων, Νίκος Σύψας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην Ελλάδα παραμένουν τα 39 έτη και των θανάτων τα 78 έτη. Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας, η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών αντιπροσωπεύει το 44,3% του συνόλου των κρουσμάτων, η ομάδα 40 – 64 ετών το 36,4% και τα άτομα από 65 ετών και άνω το 13%. Επιπλέον, οι ανήλικοι από 0 – 17 ετών αντιπροσωπεύουν το 6,2% του συνόλου των κροουσμάτων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η αύξηση των νοσούντων μεγαλύτερων ηλικιών που βαραίνουν πιο εύκολα συγκριτικά με τους νεότερους και καταλήγουν στην Εντατική έρχεται ως αποτέλεσμα της «εκτίναξης» των κρουσμάτων. Η αύξηση στις ημερήσιες καταγραφές πάνω από τα 300 περιστατικά δείχνει επιτακτικά το δρόμο μείωσης των κοινωνικών επαφών και τήρησης αποστάσεων.
«Δεν έχει καμία σχέση η τάση αύξησης που βλέπουμε τώρα με το πρώτο κύμα, αυτό όμως σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου θα έχουμε μία πολύ μεγαλύτερη πίεση αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό.
Και ναι, αυτό που έχουμε προτείνει στον κόσμο και θα ήθελα να το ξαναπώ, είναι αν μπορέσει να φτιάξει αυτές τις λεγόμενες κοινωνικές ‘φούσκες’, δεν τις λέμε μόνο εμείς, το λένε σε παγκόσμια κλίμακα, να περιορίσει τον κοινωνικό του κύκλο, όσο το δυνατόν, σε λίγους καλούς φίλους τους οποίους θα τους βλέπει συχνά, δεν έχουμε κανένα θέμα σε αυτό.
Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ κοινωνικοί, αλλά όσο περισσότερο φτιάξουμε ‘φούσκες’ και ζήσουμε σε αυτές, για λίγο καιρό, γιατί ο σκοπός δεν είναι αυτός, αυτή η κανονικότητα να μας πάρει όλη μας τη ζωή, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, νομίζω είναι η καλύτερη στρατηγική που μπορούμε να έχουμε», προέτρεψε τους Ελληνες πολίτες ο κ. Μαγιορκίνης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η χρήση της μάσκας έχει αποδώσει, ωστόσο απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη επιδημική συρρίκνωση , δεδομένου ότι ήδη έχει αρχίζει να ζορίζει σταδιακά το Σύστημα Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr