Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες που εμπίπτουν στο πρόγραμμα εμβολιάζονται γρήγορα, σε άλλες οι φροντιστές των κατάκοιτων ανθρώπων έχουν δυσκολευτεί να καταφέρουν τον εμβολιασμό, συνήθως για τεχνικούς λόγους. Υπάρχουν περιοχές όπου ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι απλός και γρήγορος λόγω εμπλοκής των δήμων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων. Σε άλλες απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια, για αυτό και αρκετοί πολίτες, μιας και δεν έχουν επαφές, είχαν αναβάλει τον εμβολιασμό τους. Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, όμως, έχει αυξηθεί κατά πολύ η ζήτηση για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.
Εως και τη Δευτέρα, είχαν υποβληθεί 48.760 αιτήσεις και έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, έχουν γίνει δηλαδή στα σπίτια, 32.500 εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67% των αιτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις εβδομάδες πριν από αυτούς τους αριθμούς, στις 22 Νοεμβρίου, είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον 20.154 αιτήσεις και οι εμβολιασμοί ανέρχονταν σε 17.609. Ο «Ε.Τ.» αναλύει όλα τα βήματα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πολίτης δεν χρειάζεται να έχει Αυλη Συνταγογράφηση ή να κάνει το οτιδήποτε, παρά μόνο να έχει ΑΜΚΑ. Ο πολίτης δεν κλείνει απευθείας ραντεβού ο ίδιος, ούτε συμπληρώνει κάποια φόρμα στο εμβόλιο.gov.gr. Η αίτηση για εμβολιασμό κατ’ οίκον γίνεται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος έχει και την ευθύνη να πιστοποιήσει ότι ο πολίτης πληροί τα κριτήρια για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον.
Οποιοσδήποτε γιατρός στη χώρα, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να έχει σχέση αν συμμετέχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον, μπορεί να κάνει αίτηση για οποιονδήποτε πολίτη για εμβολιασμό κατ’ οίκον.
Ετσι, ο πολίτης που επιθυμεί εμβολιασμό κατ’ οίκον ή ο φροντιστής του έρχεται σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό. Ο γιατρός κάνει όλη τη διαδικασία, ελέγχει δηλαδή εάν ο πολίτης πληροί τα κριτήρια και συμπληρώνει τη σχετική αίτηση. Αρμόδιοι της επιχείρησης «Ελευθερία» τηλεφωνούν στον πολίτη, κανονίζουν το ραντεβού και στη συνέχεια το κλιμάκιο πηγαίνει σπίτι του πολίτη και τον εμβολιάζει. Ο εμβολιασμός συνήθως γίνεται από τα Κινητά Συνεργεία του υπουργείου Υγείας, ενώ μπορούν και ιδιώτες γιατροί, εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να εμβολιάζουν κατ’ οίκον.
Δικαιούχοι για κατ’ οίκον εμβολιασμό είναι:
- Πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό.
- Πολίτες με σημαντικού βαθμού έκπτωση λειτουργικότητας που δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς υποστήριξη (βάδιση με υποστήριξη, με βακτηρία, με περιπατήρα τύπου Π ή μετακίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο) που διαμένουν σε οίκημα που δεν πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.
- Πολίτες με βαριά ψυχική ή νοητική νόσο και η έξοδος από το οίκημά τους συνδυάζεται με σημαντική αποδιοργάνωση της συμπεριφοράς τους (π.χ. επιθετική συμπεριφορά).
Ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εμβολιασμού με εμβόλια Pfizer. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατά τόπους συντονιστές του προγράμματος, η συνηθισμένη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα είναι ότι κολλάει πολλές φορές η πλατφόρμα ή μπερδεύονται οι ταχυδρομικοί κώδικες. Δηλαδή, ένας υπεύθυνος σε μια περιοχή λαμβάνει αιτήσεις και είναι συνηθισμένο να έχει λάβει αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ταχυδρομικούς κωδικούς άλλων περιοχών. Ετσι οι άνθρωποι που εργάζονται στο πρόγραμμα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο τις άλλες περιοχές ώστε η κάθε αίτηση να πάει στη… θέση της και να οργανωθεί ο εμβολιασμός. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μη φαίνονται όλα τα στοιχεία στο σύστημα, με αποτέλεσμα να… κολλά η διαδικασία.
Ενα πολύ σημαντικό «κομμάτι» του προγράμματος είναι η ενημέρωση των γιατρών που σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι… αναζητούν τα βήματα συμπλήρωσης της αίτησης, ενώ υπάρχει αναλυτικός οδηγός για γιατρούς στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι πολίτες δεν αργούν να εμβολιαστούν χάρη στη μεγάλη προσπάθεια και εντατική δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Ελευθερία».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, συνήθως δεν ξεπερνά τις δύο εβδομάδες το διάστημα από την αίτηση έως τον εμβολιασμό κατ’ οίκον.
Παράλληλα με τον εμβολιασμό κατ’ οίκον, η επιχείρηση «Ελευθερία» περιλαμβάνει και καταδρομικές εξορμήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά για μαζικούς εμβολιασμούς που διενεργούνται σε κεντρικά σημεία. Ενδεικτικά, στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας ολοκληρώθηκε στις 3/12 ακόμη ένα πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών σε χωριά από Κινητές Μονάδες των Κέντρων Υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη.
Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας και με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της Covid-19, θα πραγματοποιεί ανοικτούς μαζικούς εμβολιασμούς (με πρώτη δόση) μέσω κινητών μονάδων. Από τη Δευτέρα έως και σήμερα (11:00-16:00), οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟμΥ) του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό με πρώτη δόση σε όσους ενήλικες πολίτες το επιθυμούν.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ -ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
48.760 αιτήσεις είχαν υποβληθεί μέχρι τη Δευτέρα
32.500 εμβολιασμοί κατ’ οίκον που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67% των αιτήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί
20.154 αιτήσεις είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον
τρεις εβδομάδες πριν από τους προηγούμενους αριθμούς, δηλαδή μέχρι τις 22 Νοεμβρίου
17.609 ήταν οι εμβολιασμοί που τελικώς πραγματοποιήθηκαν
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Η αίτηση για εμβολιασμό κατ’ οίκον γίνεται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος έχει και την ευθύνη να πιστοποιήσει ότι ο πολίτης πληροί τα κριτήρια για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον
Οποιοσδήποτε γιατρός στη χώρα, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να έχει σχέση αν συμμετέχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον, μπορεί να κάνει αίτηση για οποιονδήποτε πολίτη για εμβολιασμό κατ’ οίκον
Αρμόδιοι της επιχείρησης «Ελευθερία» τηλεφωνούν στον πολίτη, κανονίζουν το ραντεβού και στη συνέχεια το κλιμάκιο πηγαίνει σπίτι του πολίτη και τον εμβολιάζει.
Ο εμβολιασμός συνήθως γίνεται από τα Κινητά Συνεργεία του υπουργείου Υγείας, ενώ μπορούν και ιδιώτες γιατροί, εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να εμβολιάζουν κατ’ οίκον.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ράδιο Αρβύλα: Εμφανίστηκαν ντυμένοι στα μαύρα – Έτσι άρχισαν την εκπομπή, «γι’ αυτό βγήκαμε σήμερα» [βίντεο]
- Κορονοϊός – Ρεκόρ θανάτων: «Μαύρη» Τρίτη με 130 νεκρούς – Η πιο εφιαλτική μέρα από την αρχή της πανδημίας
- Τραγωδία στο Καματερό: Από σόμπα πήρε φωτιά το σπίτι και βρήκαν φρικτό θάνατο οι δύο ανήλικοι
- Γιώργος Τράγκας: «Τον παρακαλούσα να εμβολιαστεί αλλά έβρισκε δικαιολογίες» είπε ο γιατρός του
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Σε σοκ η γυναίκα που τον κατήγγειλε – Η νέα αποκάλυψη και η συγγνώμη του
- Κορονοϊός – εμβόλια: Από αύριο και τα παιδιά 5-11 ετών στη … μάχη της ανοσίας – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν
- Σάλος με το «αληθινό Squid Game» στις ΗΠΑ: Δάσκαλοι παλεύουν ν’ αρπάξουν μετρητά