Στις 2 Οκτωβρίου 1990, ο Αγαμέμνων -Μένιος- Κουτσόγιωργας, έως τότε πανίσχυρος υπουργός της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, οδηγείται στη φυλακή για το Σκάνδαλο Κοσκωτά.
Σκάνδαλο Κοσκωτά: Σαν σήμερα η «δίκη του αιώνα» και η κατάρρευση του Κουτσόγιωργα
Η αποκάλυψη και η κορύφωση του σκανδάλου που αφορούσε το Γιώργο Κοσκωτά, έγινε με εντυπωσιακή ταχύτητα.
Κυριολεκτικά τη μια μέρα ο Κοσκωτάς ήταν το απόλυτο success story και την επόμενη μεγαλοαπατεώνας.
Ήταν ένα σκάνδαλο που απέκτησε γρήγορα πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και τους Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γιώργο Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δημήτρη Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).
Πώς κατάφερε να ξεγελάσει όλη την Ελλάδα ο Γιώργος Κοσκωτάς
Ο Ιούλιος του 1989 σημαδεύτηκε από την παραπομπή του τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης.
Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης που ένας πρωθυπουργός κατηγορούταν για παθητική δωροδοκία σε βαθμό εγκλήματος, αλλά και για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό εγκλήματος. Το 1989 έμεινε γνωστό στην ιστορία ως “το βρόμικο ’89”.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά
Ο Γεώργιος Κοσκωτάς ήταν ένας νεαρός Ελληνοαμερικανός, που από απλός υπάλληλος της Τράπεζας Κρήτης έγινε… ιδιοκτήτης της, ενώ κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κυριαρχήσει στις τραπεζικές και εκδοτικές επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματίας κατάφερε να δημιουργήσει έναν εκδοτικό κολοσσό με το όνομα “Γραμμή”, στον οποίο ανήκαν οι εφημερίδες “Καθημερινή” και “Βραδυνή”. Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα Κρήτης, το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Κοσκωτά για υπεξαίρεση χρημάτων, αφού τα οικονομικά της τράπεζας ήταν μια… τεράστια “μαύρη τρύπα”.
Ο ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Κρήτης, ο Κοσκωτάς, διαφεύγει στην Αμερική, ενώ ο Τύπος μιλάει για συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο σκάνδαλο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορείται ανοιχτά ότι δωροδοκήθηκε από τον Κοσκωτά. Οι καταγγελίες αυτές έμειναν γνωστές ως “υπόθεση Πάμπερς”, καθώς στηρίχτηκαν στις φήμες ότι ο Κοσκωτάς έστελνε χρήματα μέσα σε κουτιά από πάνες. Τα άλλα πολιτικά στελέχη, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατηγορήθηκαν αντιστοίχως για ηθική αυτουργία και δωροδοκία. Ειδικά ο Μένιος Κουτσόγιωργας ήταν ο εύκολος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατηγορήθηκε ότι εμπόδισε τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης.
«Επιδιώκετε τον φυσικό μου θάνατο»
Το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για τον Κοσκωτά και την Τράπεζα Κρήτης ήταν κόλαφος. Είχε υπεξαιρέσει συνολικά 33.5 δισεκατομμύρια από τότε που ήταν υπάλληλος ακόμα. Με το υπέρογκο ποσό είχε αγοράσει τις επιχειρήσεις του και είχε δωροδοκήσει δημόσια πρόσωπα.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε ρημάξει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και η νέα Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού παρέπεμψε στο ειδικό δικαστήριο τους Ανδρέα Παπανδρέου (τέως πρωθυπουργό), Γιώργο Πέτσο (τέως υφυπουργό Βιομηχανίας), Δημήτρη Ρουμελιώτη (τέως υπουργό Εθνικής Οικονομίας), Δημήτρη Τσοβόλα (τέως υπουργό Οικονομικών) και Μένιο Κουτσόγιωργα (τέως υπουργό Δικαιοσύνης) ως συνένοχους του σκανδάλου.
Για τον Μένιο Κουτσόγιωργα ειδικότερα, οι κατηγορίες αφορούσαν παραβίαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71 επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια.
Ο ίδιος δήλωνε στη Βουλή: «Επιδιώκετε τον φυσικό μου θάνατο».
Η στιγμή της κατάρρευσης
Παρά την κατάθεση ιατρικού φακέλου που αποδείκνυε τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του, πάρθηκε η απόφαση για την προφυλάκισή του. Τον ιανουάριο του 1991, μετά από τρεις μήνες αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 70 εκατομμυρίων δραχμών και επέστρεψε σπίτι του. Δύο μήνες μετά, (11 Μαρτίου 1991) άρχισε η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια εξέτασης μάρτυρα, ο Μένιος Κουτσόγιωργας ψελλίζει «κύριε πρόεδρε, δεν δύναμαι να συνεχίσω» και σωριάζεται στην καρέκλα του, με το περιστατικό να καλύπτεται από την τηλεόραση. Εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που έχει υποστεί και μια εβδομάδα αργότερα πεθαίνει.
Η αθώωση Ανδρέα και η καταδίκη Τσοβόλα
Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1992. Με ψήφους 7 προς 6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύσσεται αθώος, ενώ στον Δημήτρη Τσοβόλα επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, και στον Γιώργο Πέτσο 10 μηνών φυλάκιση και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για μια απλή πολεοδομική παράβαση. Το Νοέμβριο του 1993, η Βουλή με απόφασή της συναίνεσε στην απονομή χάριτος και στην άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης του Δημήτρη Τσοβόλα.
Η εκδίκαση της υπόθεσης Κοσκωτά λειτούργησε υπέρ της μεγάλης παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση δε βγήκε “χαμένο” το Κίνημα. Ενίσχυσε τη συνοχή του, που άρχιζε να κλονίζεται μετά την οκταετή παραμονή του την εξουσία (1981-1989), και ανέλαβε ξανά τα ηνία της διακυβέρνησης τον Οκτώβριο του 1993, έχοντας ως βοήθεια την κρίση ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δοκιμάστηκε από την αντιπαράθεση μητσοτακικών και καραμανλικών.
Το άλλο στρατόπεδο της “κάθαρσης”, αφού δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει κέρδη από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη (ΚΚΕ και ΣΥΝ). Σε αυτό συνετέλεσε και η διάλυση του κομμουνιστικού στρατοπέδου και η κρίση ταυτότητας του χώρου.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στη λεωφόρο Βουλιαγμένης: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 33χρονο
Αγιος Παντελεήμονας: Πώς ο 74χρονος σκότωσε τον φίλο του