Αρχικά, ο Ψελλός καταγράφει την ιδιαιτερότητα του χαρακτηρισμού “κερατάς”, αφού όπως αναφέρει σε μετάφραση του φιλόλογου Χ. Χατζάκου :“Η απιστία δεν προκαλεί το φύτρωμα κεράτων εις τους κροτάφους αυτών των οποίων η σύζυγος μοιχάται, ούτε αυτοί εξ επίτηδες τοποθετούν εις τους εαυτούς των κέρατα δεν ντουμπιούνται (χτυπιούνται δια κεράτων) μεταξύ των δεν χτυπούν τας κεφαλάς τους ο ένας με τον άλλον, δεν κρεμούν κέρατα από το μέτωπον, ούτε καμμίαν άλλη μορφή των κεράτων φανερά παρουσιάζουν”.
Στη συνέχεια, ο βυζαντινός λόγιος διαχωρίζει τους απατημένους συζύγους σε δύο κατηγορίες: στους αγρίους και τους βολικούς εστιάζοντας περισσότερο στους δεύτερους :“ Άλλοι δε είναι υπομονετικοί και ήμεροι συγχρόνως, και κλείνουν τον τράχηλον εις τον ζυγόν της συμφοράς και μήτε προς την γυναίκα δείχνουν δυσαρέσκειαν, μήτε εις τον συμμεριστήν του ιδίου σώματος διάκεινται με θυμόν ή δυσφορίαν, αλλά και τους χαιρετίζουν και ευχάριστα συνομιλούν και συντρώγουν μετ’ αυτών από κοινή τράπεζαν ( τρώνε μαζί ψωμί κι αλάτι)”.
Τέλος, ο Ψελλός κάνει την αντιστοίχηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην απιστία με αυτή των ζώων, όπου οδηγείται σε κάποιες διαπιστώσεις :“Διότι, από τα άλογα ζώα, όσα μεν δεν έχουν κέρατα είναι οργίλα και ζηλότυπα σχετικώς με τα ερωτικά ζητήματα. Π.χ ο λέων αν ιδή την θήλειαν να μοιχεύεται την σπαράσσει δια τον ονύχων, εις τας παρδάλεις δε όταν κάνουν σχέσεις με άλλους άρρενας, οι άρρενες τας φονεύουν. Και γενικώς ολόκληρο το μη κεροσφόρον γένος των ζώων είναι πάρα πολύ ζηλότυπον σχετικώς με την σύζυγον”.
Αντίθετα τα ζώα με κέρατα : “… σχεδόν όλα ανεξαιρέτως υπομένουν το πάθος ευκολότατα, δηλαδή όσα μηκάζουν (ως αι αίγες), όσα βελάζουν (όπως τα πρόβατα), και όσα μουγκανίζουν (ως οι βόες) και δεν παρουσιάζεται τίποτα το οργίλον ή το μνησίκακον εις αυτά ένεκα της φοβερατάτης αυτής διαφθοράς των συζύγων, αλλά ζώντας σύμφωνα με τους νόμους του Πλάτωνος παραδέχονται την κοινογαμίαν. Από αυτό λοιπόν εκείνος ο οποίος δεν παρουσιάζει ζηλοτυπίαν σχετικώς με την ιδικήν του σύζυγον, ούτε κατ’ άλλον τρόπον αγανακτεί για το πράγμα, τον ονόμασε ο νομοθέτης κερατά”…
Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα - Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία τους
Ειδήσεις σήμερα
Καύσωνας: Ποτέ μην αφήνετε αυτά τα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο
Κώστας Κωστόπουλος: Ομόφωνα αθώος ο σκηνοθέτης για το αδίκημα του βιασμού
Euro 2024: Το «κύκνειο άσμα» πέντε «ιερών τεράτων» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου
Χριστίνα Μπόμπα: 4 φορές που μάς εντυπωσίασε φέτος με το μαγιό της