Παρακάτω θα παρακολουθήσουμε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που τέτοια περιστατικά γίνονται δημόσια γνωστά και εξελίσσεται ακριβώς 30 χρόνια πριν.
Είναι 19.20 απόγευμα Τρίτης 16 Νοεμβρίου 1993, όταν άνδρες της Άμεσης Δράσης μετά από καταγγελία περιοίκων που διαπιστώνουν ύποπτες κινήσεις, συλλαμβάνουν δύο Αμερικανούς πολίτες όταν οι τελευταίοι επιχειρούν να μπουν σε εγκαταλελειμμένο για ημέρες φορτηγάκι Φολκς βάγκεν στη οδό Μηθύμνης της πλατείας Αμερικής.
Πέραν της ειρωνείας ότι δύο Αμερικανοί συλλαμβάνονται στη πλατεία Αμερικής, το πράγμα σοβαρεύει όταν μέσα στο φορτηγάκι βρίσκονται όπλα, ασύρματοι, περούκες, δύο κρεβάτια και φωτογραφικές μηχανές, ενώ οι συλληφθέντες οπλοφορούν και ένας φορά περούκα.
Μετά το κοντινό αστυνομικό τμήμα που οδηγούνται αρχικά. καταλήγουν στην Ασφάλεια όπου η εξακρίβωση στοιχείων οδηγεί σε εκπλήξεις.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία Αθήνας σάρλς Φάντις (ελληνικής καταγωγής Β΄ γραμματέας πρεσβείας) και Τζακ Καρλ Σλίουαρ (διοικητικό στέλεχος και συνεργάτης της CIA). Λέγεται ότι με παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας οι συλληφθέντες δεν ανακρίνονται, το φορτηγάκι με τους συμβατικούς αριθμούς μεταφέρεται άμεσα στην ίδια πρεσβεία ενώ αξιωματούχοι της οποίας παραλαμβάνουν τα μεσάνυχτα τους συνεργάτες της που καλύπτονται από διπλωματική ασυλία.
Την επόμενη κιόλας ημέρα οι συλληφθέντες φυγαδεύονται στη Τζαμάικα με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αφήνοντας πίσω τους σύγχυση και ερωτήματα.
Τη θέση των απαντήσεων που δεν δίνονται ποτέ από μυστικές υπηρεσίες παίρνουν υποθέσεις και άφθονα σενάρια:
Οι πράκτορες είναι εκεί εν’ όψη της αυριανής πορείας για το Πολυτεχνείο ετοιμάζοντας κάποια προβοκάτσια. Βρίσκονται στα ίχνη μελών της ανεξιχνίαστης τότε 17 Νοέμβρη. Αποτελεί ενδοαμερικανικό “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”. Ετοιμάζονται για την επικείμενη άφιξη του Γιασέρ Αραφάτ στην Αθήνα.
Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές τις θεωρίες αποκαλύπτεται εννέα χρόνια αργότερα με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Σύμφωνα με αυτή, οι συλλήψεις εκείνου του απογεύματος δεν είναι δύο αλλά τρεις, με τον τρίτο να είναι μάλιστα ο “φαρμακοχέρης” της οργάνωσης Δημήτρης Κουφοντίνας.
Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα - Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία τους
Οδηγείται μαζί με τους Αμερικανούς στο 7ο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης που βρίσκεται δίπλα στην οδό Θήρας, αλλά εξαφανίζεται γρήγορα χωρίς να καταθέσει και χωρίς να καταγραφεί το όνομα του στο βιβλίο συμβάντων, κάτι που αποδεικνύει πως αποτελεί πράκτορα της τότε ΚΥΠ νυν ΕΥΠ…
Προφανώς δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, αλλά το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου που βρίσκεται μόλις ένα μήνα στην εξουσία φαίνεται περισσότερο αγχωμένη από την αμερικανική, και θεωρεί to θέμα λήξαν και βάζει άμεσα το θέμα στο αρχείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας σπεύδει να δηλώσει ότι το γεγονός δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός βλέπει προβοκάτσια :“Ασφαλώς, πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Με βάση τις πληροφορίες που έχω μέχρι τώρα, καταλήγω στο κυρίαρχο συμπέρασμα ότι κάποιοι επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών”.
Όταν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Στέλιος Παπαθεμελής ρωτάται τι έκαναν οι Αμερικανοί στην οδό Μηθύμνης απαντά σιβυλλικά Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;” και ότι θα γράψει κάποτε ένα βιβλίο για αυτή την υπόθεση. Ακόμα αναμένεται…
Οι δύο συλληφθέντες Αμερικανοί πράκτορες σήμερα. Αριστερά ο Τσαρλς Φάντις σημερινός επιχειρηματίας και συγγραφέας μυθιστορήματος με πρωταγωνιστή έναν πρώην πράκτορα της CIA στην Ελλάδα… Δεξιά ο Τζακ Καρλ Σλίουαρ, που πλέον με το πραγματικό του όνομα Μάικ Μπέικερ παρουσιάζει βραδινά σώου στην αμερικάνικη τηλεόραση.
Δημήτρης Κουφοντίνας. Κατά κάποιους συλλαμβάνεται και αυτός στην οδό Μηθύμνης αλλά αφήνεται άμεσα ελεύθερος…
Εκείνες τις ημέρες ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Στέλιος Παπαθεμελής δηλώνει πως θα γράψει βιβλίο για το κατασκοπευτικό θρίλερ της οδού Μηθύμνης…