Την ίδια ώρα, αργότερα στη χώρα στην οποία θα φτάσουν, θα φορούν εξαιρετικά άνετα ρούχα, θα έχουν καπέλο για τον ήλιο και πάντα, μα πάντα, θα κοσμεί την εμφάνιση τους κάποιο T-Shirt, μια μπλούζα ή ένα μπουφάν με εντυπωσιακή διακόσμηση, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται απαραίτητα η φιγούρα ενός διάσημου αεροσκάφους.
Η παγκόσμια φυλή των “Spotters”, όπως ονομάζονται οι συγκεκριμένοι χομπίστες, είναι μια ιδιότυπη ομάδα φωτογράφων που ξεχωρίζει για την «…ατελείωτη αγάπη της για τα αεροπλάνα και οτιδήποτε πετά» όπως σχολίασε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η ελληνικής καταγωγής Karen που μαζί με τον Βρετανό Nick ήρθαν στη Ελλάδα μόνο και μόνο για μια συγκεκριμένη ημέρα. Τη Δευτέρα 15 Μαΐου βρέθηκαν στην ημέρα Static Display/Air Show του «Tiger Meet 2022» που φιλοξένησε για πρώτη φορά η χώρα μας.
Μαζί με το συγκεκριμένο ζευγάρι αποδέχθηκαν την πρόσκληση να βρεθούν στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό όμως και εκατοντάδες ακόμη Spotters. Αυτοί ταξίδεψαν για την 116 Πτέρυγα Μάχης στον ‘Αραξο μεταξύ άλλων από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Τσεχία, ακόμη και από την μακρινή Κίνα και την Ιαπωνία με τις αποσκευές γεμάτες με τον εξοπλισμό τους και, κυρίως, την αγάπη τους για την αεροπορική ιδέα.
Κάθε χρόνο, τέτοιοι Spotters βρίσκονται σε πτήσεις για δεκάδες ώρες για κάθε σημείο της γης. Μαζί με όσα εκτιμούν πως θα χρειαστούν για παρατήρηση και φωτογράφιση, αν και για το χόμπι αυτό «…δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ακριβά μηχανήματα αλλά για κέφι και καλή διάθεση», όπως σχολίασε ο Nick. Ο Βρετανός Spotter περιέγραψε μάλιστα το πως αγάπησε την αεροπορική ιδέα καθώς συμπτωματικά έμενε δίπλα στην διάσημη από την Μάχη της Αγγλίας αεροπορική Βάση της RAF στο Biggin Hill του Ηνωμένου Βασιλείου -εκεί όπου «αναγεννήθηκε» και το ελληνικό Spitfire.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι το «Tiger Meet 2022» της Ελλάδας
Μαζί με το συγκεκριμένο ζευγάρι περίπου 290 Spotters έδωσαν το παρόν στη «Spotters Day» που οργανώθηκε την 13η Μαΐου στην αεροπορική βάση Αράξου. Ένας αριθμός σημαντικός, αφού οι άνδρες και οι γυναίκες με την αγάπη για τα εναέρια μέσα και το θέαμα δαπάνησαν χιλιάδες ευρώ μόνο και μόνο για να βρίσκονται στην Ελλάδα για τις συγκεκριμένες ημέρες. Τα event-ευκαιρίες φωτογράφισης του είδους είναι σπάνια αφού είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθούν τέτοια αεροσκάφη σε ένα μόνο χώρο, ιπτάμενα μέσα με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων από πολλές ΠΑ της Ευρώπης. Όλα τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα είναι μάλιστα και επιχειρησιακά με αυστηρές προδιαγραφές πτήσης και αποστολές, που θα πρέπει να εκτελούν για τις χώρες στις ΕΔ των οποίων ανήκουν.
Επιπλέον, πολλές φορές ένα αεροπορικό γεγονός όπως το Tiger Meet είναι μοναδικό «αφού ένα αγαπημένο μοντέλο αεροσκάφους μπορεί στο διάστημα μέχρι την επόμενη ευκαιρία να αποσυρθεί και να μην έχεις έτσι ξανά την ευκαιρία ούτε να το δεις, αλλά ούτε, κυρίως, να το απολαύσεις σε πτήση, πολύ περισσότερο αυτό να γίνει στον γαλανό ουρανό μιας χώρας όπως η Ελλάδα!», θα προσθέσει η Karen.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Δύο αδέρφια Spotters από το 1975 και ένας… τρυποκάρυδος
Σε σημείο του χώρου στο οποίο είχαν βρεθεί όλοι οι Spotters βρίσκεται ένα δίδυμο φωτογράφων που δεν σταματούσε να συνεννοείται στα ολλανδικά για ώρες ανάμεσα στα ‘κλικ’. Συγκεντρωμένοι στην παρατήρηση, άλλαζαν διαρκώς τις θέσεις φωτογράφισης και έκαναν μαζί παύσεις όταν υπήρχε κάτι που εκτιμούσαν πως, εξαιτίας του φωτισμού στο συγκεκριμένο σημείο της ημέρας, δεν θα μπορούσε να αποδώσει όμορφα φωτογραφικά.
Οι συντονισμένες κινήσεις των συγεκριμένων Spotter δεν ήταν τυχαίες αφού πρόκειται για δύο μεγάλους λάτρεις του χόμπι. Οι Paul Kiewik και Leo Kiewik είναι άλλωστε αδέρφια. Δύο αδέρφια που μοιράζονται την ίδια αγάπη επί δεκαετίες και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να φωτογραφίσουν μαχητικά κυρίως αεροσκάφη.
Το πάθος τους για τη φωτογράφιση αεροσκαφών πρόδωσε στο δημοσιογραφικό μάτι ένας… εντυπωσιακός χρωματιστός τρυποκάρυδος. Αυτός κοσμούσε το T-Shirt που φορούσε ο Leo Kiewik, ένα αναμνηστικό μπλουζάκι που απέκτησε γιατί ταξίδεψε για να δει και να φωτογραφίσει αγαπημένα του αεροσκάφη στην μακρινή Ιαπωνία. Λίγο πριν αποσυρθούν τα μοναδικά στις χρωματικές παραλαγές του RF-4E/J μαχητικά της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο Ολλανδός spotter είχει βρεθεί στην Hyakuri Air Base στην Ιαπωνία. Εκεί τα “Photo Phantoms» της 501 Hikotai Μοίρας Αναγνωρίσεως με το προσωνύμιο «Woodpeckers» πετούσαν μέχρι και το 2020 και το μακρινό ταξίδι Ολλανδού Spotter μαρτυρά το μέχρι που θα φτάσει ένας τέτοιος χομπίστας για να έχει τις εικόνες θέλει.
«Από πότε φωτογραφίζετε αεροσκάφη;»
«Εγώ από το 1975. Ξεκινήσαμε νεαροί, με απλές φωτογραφικές μηχανές, δεν σταματήσαμε ποτέ. Μόνο από την εποχή των φιλμ, έχω 30.000 σλάϊντ με φωτογραφίες αεροσκαφών», θα απαντήσει ο Leo Kiewik ενώ ο αδερφός του Paul τονίζει πως η αγάπη τους ως spotters αεροσκαφών δεν είναι επάγγελμα. Επιμένει πως για τους δύο αυτό είναι ένα χόμπι και έτσι θέλουν να παραμείνει ενώ τονίζει πως όλα τα καρέ που έχουν τραβήξει είναι αγαπημένα τους. Διστάζει όταν θα ερωτηθεί να περιγράψει τις δέκα πιο αγαπημένες του φωτογραφίες του μέσα στα χρόνια.
«Για εμάς όλο αυτό, η θέαση των αεροπλάνων, οι φωτογραφίες μας, είναι κάτι που συνδέεται με συναισθήματα», προσθέτει ο Leo ενώ και εξηγεί πως με τη φιλοσοφία αυτή στο νου, οι δύο αδερφοί είναι χαρούμενοι όταν βρίσκονται για spotting και φωτογραφίες σε μια χώρα λίγο πριν αποσυρθεί ένας τύπος αεροσκάφους για να αντικατασταθεί από έναν νεότερο.
«Έχω έρθει στην Ελλάδα ξανά, πάλι για αυτό το σκοπό, πολλές φορές», προσθέτει και εξιστορεί τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες ταξίδεψε στη χώρα μας όταν αποσύρονταν σπάνιοι τύποι αεροσκαφών. Όσο για το κόστος που έχει το συγκεκριμένο χόμπι, ο Paul Kiewik εξηγεί πως μόνο για το Tiger Meet 2022 της Ελλάδας δαπάνησαν ένα σημαντικό πόσο ώστε να απολαύσουν όχι μόνο τις δύο ημέρες… επαφής με τις εντυπωσιακές Ιπτάμενες Μηχανές, αλλά και διάφορα όμορφα σημεία της χώρας. Οι Ολλανδοί Spotters δεν έφυγαν από την Ελλάδα χωρίς να γευτούν την κουζίνα της Ελλάδας και μερικές ελληνικής παραγωγής μπύρες δίπλα στην παραλία ή δίχως να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία «….a place to visit when you are at the Peloponnesos» όπως τονίζουν.
Ρομαντικοί λάτρεις των πανίσχυρων Ιπτάμενων Μηχανών
Ανάμεσα στο πλήθος των ξένων spotters πολλές παρουσίες είναι επίσης ιδιαίτερες. Όπως αυτή του Γερμανού φίλου της αεροπορίας που είχε έρθει στην Ελλάδα την 13η Μαίου και για έναν λόγο: επιθυμούσε να τοποθετήσει την καρέκλα του στο κέντρο του χώρου θέασης, μακριά από άλλους Spotter και να διαβάζει όλες τις ώρες το αγαπημένο του λογοτεχνικό βιβλίο ή να σκιτσάρει σε μπλοκ ζωγραφικής το τοπίο! Όλα αυτά την ώρα που πάνω του θα έσκιζαν τους ουρανούς πανίσχυρες πτητικές μηχανές που αγαπούσε.
Οι παρέες ήταν όμως που έκαναν τη διαφορά. Είτε αυτές που δημιουργήθηκαν εκείνη την ημέρα, είτε αυτές που ταξίδεψαν μαζί. Φίλοι που δεν άφησαν κανένα συνάδελφο τους λάτρη του spoting, πίσω. Μια τέτοια παρέα Ολλανδών είχε πιάσει στασίδι μπροστά στα κάγκελα με τις φωτογραφικές μηχανές της και τα κινητά τηλέφωνα και ξεχώριζε αφού είχαν στο ταξίδι φίλο τους με κινητικά προβλήματα και δεν το άφηναν στιγμή μόνο. Συζητούσαν, σχολιάζαν, φωτογράφιζαν, σήκωναν το κεφάλι ψηλά ώστε να μην στερηθεί την ημέρα του χόμπι που και εκείνος αγαπά.
Είναι αργά το απόγευμα της Παρασκευής 13ης Μαίου και η Spotters Day των επισκεπτών που διοργάνωσαν οι άνθρωποι του ΓΕΑ, της 116 CW/116 Πτέρυγας Μάχης και της 335Μ έχει τελειώσει. Ο διοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης έχει έρθει για να ευχαριστήσει τους πολυεθνικούς ταξιδευτές που, απλοί άνθρωποι με το εισόδημα ενός μεσαίου εργαζομένου στην πλειοψηφία τους, τίμησαν τη διοργάνωση. «Σας ευχαριστούμε όλους, είσασταν εξαιρετικοί, ελπίζω να το απολαύσατε…Tiger, tiger, tiger!!» αναφωνεί με τους 300 περίπου λάτρεις της αεροπορικής ιδέας απολαμβάνουν την παραδοσιακή «κραυγή» όλων των Tiger Meet που διοργανώνονται από το 1964.
Το “tiger, tiger, tiger” που ακολουθεί ως απάντηση από τους Spotters είναι και το σημάδι πως η διοργάνωση, για πρώτη φορά στην ιστορία με την ελληνική ΠΑ οικοδεσπότη, πέτυχε. Από εδώ και πέρα και για πολλούς μήνες η χώρα μας θα διαφημιστεί σε όλο τον πλανήτη χάρη στα φωτογραφικά καρέ της ρομαντικής παγκόσμιας κοινότητας των spotters. Θα τα δημοσιεύσουν σε εκδόσεις, κοινωνικά δίκτυα και κοινότητες χομπιστών του είδους σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια διαφήμιση της Ελλάδας, της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας και του ελληνικού «Αίεν Υψικρατείν» διαφορετική που η χώρα θα ‘οφείλει’ στους ρομαντικούς Spotters…
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: «Αδιέξοδο» με τη νοσοκομειακή κεταμίνη που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα λέει ο δικηγόρος της
Φως στο Τούνελ: Προκαλεί το «παρεάκι της μαγκιάς» για την υπόθεση του Θύμιου – Μεγαλώνει η αγωνία