Εκατόν είκοσι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το παραπάνω δημοσίευμα του 1901, που προσπαθεί να διακωμωδήσει την παράνοια της ελληνικής γραφειοκρατίας, για να φτάσουμε σήμερα στο 2021, ώστε να αρχίσουμε να λέμε ότι η κατάσταση όχι μόνο βελτιώνεται αλλά βιώνουμε ευκολίες που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ελάχιστα χρόνια πριν.
Μέχρι τότε, όμως, εμείς, οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας έχει χρειαστεί να διαβούμε χιλιόμετρα χαρτιών, εγγράφων, βεβαιώσεων και χαρτοσήμων, να βρεθούμε σε πολύωρες ατέλειωτες ουρές, για να διαπληκτιστούμε με υπαλλήλους, γραμματείς και προϊσταμένους, που ελάχιστοι από αυτούς είναι αρμόδιοι, ώστε να πάρουμε την πολυπόθητη σφραγίδα, άδεια, ταυτότητα, βεβαίωση του αυτονόητου, από διπλανά γραφεία και ορόφους, ώστε να τα προσκομίσουμε σε μία άλλη υπηρεσία, όπου θα επαναληφθεί το ίδιο παρανοϊκό σκηνικό… Ας γνωρίσουμε κάποια τέτοια σουρεαλιστικά περιστατικά από το παρελθόν.
Το 1902 για να εισπράξεις ένα τριμηνιαίο επίδομα πρέπει να προσκομίσεις πιστοποιητικό ότι βρίσκεσαι εν ζωή. Παρά το παράλογο του αιτήματος, δικαιούχος της εποχής πηγαίνει στο ταμείο, ώστε να πληρωθεί για τα δύο τελευταία τρίμηνα, έχοντας μαζί του το απαραίτητο πιστοποιητικό ότι χαίρει άκρας υγείας, όταν ακούει έκπληκτος τον υπάλληλο να του ζητά και το πιστοποιητικό του προηγούμενου τριμήνου. Μάταια ο σοκαρισμένος δικαιούχος προσπαθεί να πείσει τον υπάλληλο ότι για να είναι ζωντανός σήμερα ήταν ζωντανός και πριν από τρεις μήνες, αφού μόνο Ινδοί φακίρηδες μπορούν να πεθαίνουν και να ανασταίνονται κατά βούληση. Φυσικά, σε αυτήν την άτυπη κόντρα λογικού-παραλόγου δικαιώνεται το δεύτερο, με τον τυπικό υπάλληλο να λαμβάνει, τελικά, εγγράφως αυτό που λέει η κοινή λογική.
Το 1927 η Κοινότητα Ερμιονίδας, έχοντας απαυδήσει να παρακαλά το αρμόδιο υπουργείο να φτιάξει έναν κοινοτικό δρόμο, προθυμοποιείται να κατασκευαστεί από τους κατοίκους της περιοχής, ζητώντας από τον δημόσιο φορέα μόνο τη χάραξή του. Οταν ενημερώνουν το υπουργείο για τις ευγενείς προθέσεις τους, αντί ευχαριστηρίων, λαμβάνουν την αυστηρή εντολή να δουλέψουν περισσότερο: «Να αυξήσετε τας ημέρας εργασίας προς κατασκευήν των κοινοτικών οδών, διότι είναι ανεπαρκείς αύται». Οι κάτοικοι ενημερώνουν, εκ νέου, το υπουργείο ότι για να δουλέψουν περισσότερο πρέπει το τελευταίο να στείλει κάποιο μηχανικό να χαράξει τον δρόμο, για να λάβουν την ίδια μονότονα αυστηρή απάντηση: «Αυξήσατε τας ημέρας προσωπικής εργασίας δι’ οδοποιίας».
Αρκετά είναι τα περιστατικά πολιτών που προσπαθούν να πείσουν το ελληνικό κράτος ότι είναι ζωντανοί, με το ρεκόρ, μάλλον, να δίνεται τη δεκαετία του ’80 σε συνταξιούχο από την Πέλλα που επιχειρεί απεγνωσμένα επί 24, τουλάχιστον, χρόνια να αποδείξει ότι βρίσκεται εν ζωή, αφού για το Δημόσιο βρίσκεται στον κατάλογο των «τεθνεώτων». Ελπίζουμε ο ταλαιπωρημένος πολίτης να μη δικαιώθηκε μετά θάνατον, γιατί ίσως οι απόγονοί του να χρειάστηκε να δώσουν την αντίθετη μάχη.
«Περάστε αύριο, λείπει ο αρμόδιος»
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Αν για εμάς φαίνεται παράλογη αυτή η «Λερναία Υδρα» του χαρτοβασιλείου, τότε μπορούμε να φανταστούμε πώς φαντάζει στα μάτια των ξένων, ιδίως αν αυτοί είναι από σκανδιναβικές χώρες, όπως ο παρακάτω Σουηδός καθηγητής Πανεπιστημίου, που, έχοντας παντρευτεί Ελληνίδα, μένει στη χώρα μας τη δεκαετία του ’50 και σχολιάζει σε επιστολή του σε εφημερίδα την ελληνική παραδοξολογία: «Μία άλλη μόνιμη πληγή σας είναι η γραφειοκρατία. Εμείς δεν την καταλαβαίνουμε και δεν συγχωρούμε τέτοια έλλειψη τάξεως. Εδώ, η λέξη αύριο είναι η πιο συνηθισμένη στα δημόσια γραφεία. “Περάστε αύριο, λείπει ο αρμόδιος”. Ο καθένας εδώ είναι πολύ αρμόδιος για κάτι κι άλλο τόσο αναρμόδιος για το ίδιο πράγμα. Πόσοι δε έχουν χάσει, όπως κι εγώ, σε τέτοιες περιπτώσεις την υπομονή τους. Οι Ελληνες αγνοούν, λίγο ή πολύ, τη σημασία του χρόνου, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον χρόνο του άλλου».
Το πρώτο «παράθυρο» ελπίδας για περιορισμό της γραφειοκρατίας έρχεται στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν δημοσιεύματα από το εξωτερικό αναφέρουν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μηχανογράφηση των δημόσιων υπηρεσιών: «Εχετε σκεφθεί ποτέ ότι θα μπορούσατε να πληρώνετε τον φόρο σας στην τράπεζα από το σπίτι ή το γραφείο σας; Το βλέπετε σαν όνειρο απραγματοποίητο. Κι όμως, είναι πολύ εύκολο να γίνει, αρκεί να το θελήσει το κράτος. Μπορεί, βέβαια, να χρειαστούν 4-5 χρόνια και πολύ χρήμα. Θα εξυπηρετούνται όμως οι πολίτες, ενώ θα απελευθερωθούν εκατοντάδες υπάλληλοι που καθημερινά αντιγράφουν ρουτινιάρικα τα ίδια και τα ίδια». Να και μία φορά που μπορούμε να πούμε «κάθε χθες και χειρότερα»…
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα μέτρα: Υποχρεωτική μάσκα παντού, διπλή σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ – Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Στα κρατητήρια σήμερα, στον εισαγγελέα την Πέμπτη – «Φύλλο και φτερό» τα σπίτια του από τις Αρχές
- Κορονοϊός: Φόβοι για 20.000 κρούσματα τη μέρα στην κορύφωση της «Ομικρον»
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Ακυρώθηκαν εκδηλώσεις και πάρτι
- Διόδια: Αυξήσεις από την Πρωτοχρονιά – Δείτε που και πόσο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr