Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μια παρέα 4-5 παιδιών, ανάμεσα τους και ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, κατηφορίζουν τα Εξάρχεια. Λίγο νωρίτερα είχαν έναν διαπληκτισμό με δύο ειδικούς φρουρούς που επέβαιναν σε περιπολικό: τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη.
Οι δύο αστυνομικοί επιστρέφουν πεζή στο σημείο που δέχθηκαν την επίθεση. Ακολουθεί διαπληκτισμός ανάμεσα σε εκείνους και στους στην ομάδα των νεαρών. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η μία από τις δύο σφαίρες από το υπηρεσιακό περίστροφο του Επαμεινώνδα Κορκονέα διαπέρασε την καρδιά του μικρού Αλέξανδρου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.
Οι δύο ειδικοί φρουροί φεύγουν και στη συνέχεια ενημερώνουν με τον ασύρματο, ισχυριζόμενοι πως είχαν δεχθεί επίθεση, ενώ διακινούνται και σενάρια περί εξοστρακισμού της σφαίρας.
Το βίντεο, όμως, μιας νεαρής γυναίκας που είχε καταγράψει ό,τι είχε συμβεί, αλλά και οι μαρτυρίες αρκετών πολιτών, που είχαν δει τον Κορκονέα να σημαδεύει και να ρίχνει, πυροδοτούν την οργή των νέων.
Η είδηση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή πυροδότησε γενικευμένα επεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας με την Αθήνα να βυθίζεται στο χάος από τις μαζικές πυρπολήσεις κτιρίων και αυτοκινήτων. Κάποιοι χαρακτήρισαν την κατάσταση αυτή ως εξέγερση και ονόμασαν τα γεγονότα «Εξέγερση του Δεκέμβρη».
Την επόμενη ημέρα, 7 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν αρχικά ειρηνικά μετά επικράτησαν η οργή και η βία. Στο κέντρο της Αθήνας πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες έγιναν στόχος.
Από τη μια πέτρες, καδρόνια, μολότοφ και φωτιές, από την άλλη εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης. Τα διεθνή ΜΜΕ διακόπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κανονική ροή των προγραμμάτων τους και μεταδίδουν live εικόνα από την ελληνική πρωτεύουσα. Μιλούν για πρωτοφανή επεισόδια, αλλά εστιάζουν πάντα στο συμβάν: στον άδικο χαμό ενός μικρού παιδιού.
Οι περιοχές περιμετρικά του Πολυτεχνείου θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναπαράγοντας τα σχόλια της «Καθημερινής», χαρακτηρίζει τις ταραχές ως «τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία». Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε τα περιστατικά της βίας. Το δε BBC χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως «εξέγερση».
Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Το ημερολόγιο γράφει 9 Δεκεμβρίου 2008. Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές αλλά και πλήθος κόσμου συνοδεύει τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.
Μετά τον αποχαιρετισμό όμως ο θρήνος έγινε οργή. Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ νεαρών και διμοιριών των ΜΑΤ. Αποκορύφωμα των συμπλοκών, οι πυροβολισμοί στον αέρα αυτή την φορά από μοτοσικλετιστές της αστυνομίας στην συμβολή της Αχιλλέως με την Λεωφόρο Αμφιθέας, στο Παλαιό Φάληρο. Συγκρούσεις και επεισόδια εκείνο το βράδυ έγιναν και σε Πάτρα, Λάρισα, Κοζάνη, Μυτιλήνη και Κρήτη.
Δικαστική Εξέλιξη
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας υποστήριξε ότι πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και ότι η σφαίρα τραυμάτισε θανάσιμα τον 15χρονο μετά από εξοστρακισμό. Οι ισχυρισμοί του όμως για τον τόπο, τον τρόπο, τον αριθμό και την κατεύθυνση των βολών ήταν συγκεχυμένες και αντιφατικές καθώς και σε πλήρη αντίθεση με μαρτυρίες αυτοπτών.
Μάλιστα σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο θάνατος του 15χρονου Αλέξη ήταν ακαριαίος. Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς κανένα ελαφρυντικό, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο φορές. Στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβλήθηκε ποινή 10ετους κάθειρξης για συνέργεια.
Η υπόθεση δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου με κατηγορούμενους τους Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Ο Βασίλης Σαραλιώτης έχει αποφυλακιστεί με αναστολή εκτέλεσης του υπόλοιπου της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το εφετείο. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού.