Γράφει ο Δημοσθένης Χριστόπουλος
Μια κόντρα που κρατάει από την εποχή της αρπαγής του Κούδα από την ομάδα του Πειραιά (μια αρπαγή που αν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ήταν αρκετή για να δημιουργήσει αιώνιο μίσος), συνεχίστηκε την δεκαετία του ’80 όταν η Τούμπα ήταν ισοδύναμο της κόλασης για τον Ολυμπιακό και αναζωπυρωνόταν κάθε φορά που ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να αποκτήσει από την ομάδα της Θεσσαλονίκης κάποιον παίκτη της, το εν λόγω ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν πάντα η αφορμή για να γραφτούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες της μυθολογίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το Weekend Edition της ιντερνετικής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου, με αφορμή την μεταξύ τους αναμέτρηση την Κυριακή, παρουσιάζει τρεις ιστορίες από ματς Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, που δεν έχουν συζητηθεί όσο θα τους… αντιστοιχούσε.
Ο «άθεος» Παντελής Καφές
Την σεζόν 2002-2003, μετά από μια διετία κατά την οποία ο Ντούσαν Μπάγεβιτς καθόταν στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Αναστασιάδης γύρισε στην ομάδα της Τούμπας σε μια εποχή που το όνομά του ήταν κατά πολύ δημοφιλέστερο από αυτό του Σέρβου στις τάξεις των οπαδών του «δικέφαλου». Ο Άγγελος Αναστασιάδης, όπως όλοι γνωρίζουν άλλωστε, είναι ένας άνθρωπος που έχει πολύ ψηλά τις παραδόσεις της θρησκείας. Ένα από τα πράγματα που απαιτούσε λοιπόν από τους παίκτες του ήταν να εξομολογούνται πολύ συχνά.
Ο Παντελής Καφές που τότε έπαιζε ακόμα στον ΠΑΟΚ ήταν από αυτούς που δεν τηρούσαν κατά γράμμα τις εντολές του Άγγελου Αναστάσιάδη. Όχι τόσο τις αγωνιστικές αλλά κυρίως εκείνες που αφορούσαν τις συνήθειές του αναφορικά με την εκκλησία. Όταν ο Αναστασιάδης λοιπόν ρωτούσε τον Καφέ αν πήγε να εξομολογηθεί και κάθε εβδομάδα έπαιρνε αρνητική απάντηση, ο Έλληνας κόουτς εκνευριζόταν μαζί του και του άρχιζε το… κήρυγμα. Φυσικά, ο Καφές δεν ήταν ο μοναδικός που αγνοούσε την συγκεκριμένη υπόδειξη του Αναστασιάδη, απλά οι υπόλοιποι παίκτες απαντούσαν θετικά για να μην τα ακούνε από τον προπονητή τους. Το ίδιο συμβούλευαν και τον Καφέ, ο οποίος ωστόσο αρνούταν να πει ψέματα και προτιμούσε να υπερασπίζεται την επιλογή του να μην εξομολογείται, ακόμα κι αν το τίμημα ήταν οι φωνές από τον προπονητή του.
Μια μέρα τελικά, ο Καφές αποφάσισε να πει τελικά ψέματα για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Ήταν παραμονές του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Ριζούπολη. Όταν ο Αναστασιάδης άκουσε από τον Καφέ πως τελικά πήγε να εξομολογηθεί χάρηκε. Δυο μέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Ολυμπιακό στην Ριζούπολη με 4-3. Μάλιστα, βρέθηκε να χάνει με 4-1 αλλά ήταν ο Παντελής Καφές αυτός που πέτυχε δυο γκολ για τον ΠΑΟΚ και έκανε το παιχνίδι ντέρμπι ξανά. Αυτή του η εμφάνιση ήταν και ένας από τους πιο βασικούς λόγους που πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.
Αμέσως μετά το παιχνίδι, ο Αναστασιάδης ήταν εκνευρισμένος με την ήττα της ομάδας του αλλά ταυτόχρονα ένιωθε και δικαιωμένος. Ο Παντελής Καφές, στο δικό του το μυαλό, δυο μέρες μετά την εξομολόγησή του (η οποία δεν είχε γίνει ποτέ) είχε σκοράρει δυο γκολ ακριβώς επειδή είχε ακολουθήσει την συμβουλή του.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
«Στο έλεγα εγώ. Πήγες να εξομολογηθείς, καθάρισες την ψυχή σου από το κακό και τελικά σκόραρες δυο φορές», έλεγε ο Αναστασιάδης στον παίκτη του. Φυσικά, τα δυο γκολ που πέτυχε ο Καφές ήταν άσχετα με αυτό που ο Αναστασιάδης νόμιζε. Τραγική ειρωνεία; Το συγκεκριμένο ματς έμεινε στην ιστορία για την συμπλοκή του Καρεμπέ με τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Όταν ο Καφές δέχθηκε γροθιά από τον Γάλλο, το μόνο που δεν έκανε ήταν να του… γυρίσει και το άλλο μάγουλο. Μάλλον είχε μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου.
Ένας κρυφοΠΑΟΚτσής στον Ολυμπιακό
Το καλοκαίρι του 2003 ήταν ένα από πιο δύσκολα καλοκαίρια του ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είδε πολλούς βασικούς της παίκτες να κάνουν προσφυγές και να φεύγουν από την Τούμπα για να πάνε στην πλούσια Αθήνα. Ο Οκκάς πήγε στην ΑΕΚ, ο Καφές στον Ολυμπιακό, ο Γεωργιάδης επίσης. Κάποιοι το έκαναν με χαρά. Κάποιοι με μισή καρδιά. Ο Γεωργιάδης άνηκε στην δεύτερη κατηγορία.
Οι δύο ομάδες έπαιξαν στην άδεια από κόσμο Τούμπα μόλις την πρώτη αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-0 χάρη σε δυο γκολ δυο πρώην παικτών του ΠΑΟΚ, οι οποίο δεν τα πανηγύρισαν: τόσο ο Καφές όσο και ο Γεωργιάδης σεβάστηκαν το παρελθόν τους. Αν για τον Καφέ ωστόσο αυτό ήταν απλά μια ένδειξη σεβασμού, ο Γεωργιάδης πάλευε έντονα μέσα του με το γεγονός ότι έπαιζε σε ένα μεγάλο εχθρό και μάλιστα σκόραρε και εναντίον της ομάδας που είχε στην καρδιά του.
Πριν το ματς του δεύτερου γύρου, ο Ολυμπιακός ήταν το απόλυτο φαβορί. Ο Νίκος Αλέφαντος, που λίγες αγωνιστικές μετά έκατσε στον πάγκο του Ολυμπιακού, όταν κλήθηκε να κάνει την πρόβλεψή του είπε σχολίασε με το κλασσικό «καλώς τα τα παιδιά, καλώς τα, 3-0». Ο ΠΑΟΚ όμως έκανε την μεγάλη έκπληξη και νίκησε με 2-1. Μετά το τέλος του αγώνα, τα πανηγύρια ήταν πολύ έντονα από την μεριά των φιλοξενούμενων. Ο Γεωργιάδης που έπαιζε ως βασικός με τον Ολυμπιακό είχε μια… περίεργη στάση μετά το παιχνίδι.
Πήγε προς την μεριά των φιλοξενούμενων και τα συγχαρητήρια που τους έδινε ήταν κάτι παραπάνω από θερμά. Έμοιαζε σαν να πανηγυρίζει μαζί τους. Κάτι που κακοφάνηκε σε πολλούς στην ομάδα του Πειραιά και ειδικά στον Αλέφαντο που λίγο καιρό μετά έπιασε ανέλαβε προπονητής στον Ολυμπιακό και δεν ξέχασε την στάση του Γεωργιάδη λίγο μετά από μια ήττα της ομάδας του με αποτέλεσμα να τον παροπλίσει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Παρά το αρνητικό κλίμα ο Γεωργιάδης έμεινε στον Ολυμπιακό γιατί η κόντρα του με τον Αλέφαντο αντιμετωπίστηκε πιο πολύ σαν μια παραξενιά του τελευταίου και όχι σαν κάτι ουσιαστικό. Ένα χρόνο μετά ωστόσο, έγινε ξεκάθαρο πως το σώμα του Γεωργιάδη ήταν στον Πειραιά αλλά η καρδιά του στην Τούμπα. Την επόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ στο νεόχτιστο «Καραϊσκάκη», παρουσία οπαδών και του ΠΑΟΚ. Οι Τζιοβάνι, Καστίγιο και Ριβάλντο είχαν πολλά κέφια, ο Ολυμπιακός νίκησε πανεύκολα με 5-1. Οι τρεις προαναφερθέντες έκαναν όργια, ειδικά στο πέμπτο γκολ.
https://www.youtube.com/watch?v=CR3cB16IjtA
Πριν το παιχνίδι ωστόσο και ενώ οι παίκτες των δυο ομάδων έκαναν προθέρμανση έγινε κάτι αξιοσημείωτο. Ενώ ο Γεωργιάδης φορούσε την φόρμα του Ολυμπιακού, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον χειροκροτούσαν. Εκείνος τους πλησίασε, τους χαιρέτισε και άγγιξε την καρδιά του με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να ανταποδίδουν με πιο έντονα χειροκροτήματα. Οι κάμερες δεν το έπιασαν αλλά όσοι το είδαν από κοντά είχαν να το λένε πως όπου κι αν έπαιζε, ο Γεωργιάδης πρώτα και κύρια ήταν ΠΑΟΚ και αυτή η στιγμή ήταν η μεγάλη απόδειξη.
«Γεια σου παπά…»
Την σεζόν 2009-2010 θα την θυμούνται έντονα τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον ΠΑΟΚ. Ήταν η τελευταία χρονιά της προεδρίας του Σωκράτη Κόκκαλη και το πρωτάθλημα είχε καταλήξει στον Παναθηναϊκό. Ήταν η χρονιά που ο ΠΑΟΚ, με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο του, λίγο έλειψε να κλέψει το πρωτάθλημα από τους «πράσινους». Τελικά, οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι κατέληξαν να διεκδικούν στα play off την δεύτερη θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League.
Το παιχνίδι ανάμεσά τους για την 4η αγωνιστική των play off ήταν κρίσιμο. Ο ΠΑΟΚ, με καλύτερη ψυχολογία και σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, έκανε την μίνι έκπληξη και πέρασε νικηφόρα από το «Καραϊσκάκη» με 0-1 χάρη σε ένα γκολ του σημερινού προπονητή του, του Βλάνταν Ίβιτς και ουσιαστικά εξασφάλισε την προνομιούχο δεύτερη θέση.
Στην επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν αναμενόμενο, εκατοντάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ περίμεναν την ομάδα τους στο αεροδρόμιο για να την αποθεώσουν. Για άσχετο λόγο βρισκόταν εκεί και ένας παπάς! Προσοχή! Δεν ήταν ο γνωστός παπάς που υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ, ο διάσημος «παπα-ΠΑΟΚ». Για όσους δεν γνωρίζουν τον «παπά-ΠΑΟΚ» αναφερόμαστε σε αυτόν:
Εκείνη την ημέρα στο αεροδρόμιο, ένας άλλος παπάς, που δεν είχε καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ ή το ποδόσφαιρο έτυχε να συνυπάρξει για λίγο με τους οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Όταν τον πήραν χαμπάρι, το αεροδρόμιο σείστηκε. «Γειά σου παπά, παπά, γ… τον Πειραιά», φώναζαν όλοι. Το σύνθημα αυτό έμελε να γίνει σήμα κατατεθέν του… συναδέλφου του, ο οποίος αποτελούσε όντως οπαδό του ΠΑΟΚ αλλά έκανε την εμφάνισή του εκείνο το βράδυ…