Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η σημερινή υπερδύναμη θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν εκείνη τη νύχτα -ξημερώματα 5ης Ιουνίου του 1968- δεν είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι – ή «Μπόμπι» όπως τον έλεγαν όλοι, ή RFK όπως τον φώναζαν στο περιβάλλον του.
Η δολοφονία του χαμογελαστού, όμορφου Μπόμπι σημειώθηκε δύο μήνες μετά από εκείνη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και για πολλούς τα δύο γεγονότα που στοίχειωσαν το ΄68 αποτέλεσαν την ταφόπλακα του καθαρόαιμου αμερικανικού φιλελευθερισμού (Liberalism). Η απώλεια των αδελφών Κένεντι και του Κινγκ, έστρεψε την αμερικανική πολιτική σε άλλα μονοπάτια.
«Η Αμερική θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα αν ζούσε ο Μπομπ Κένεντι», τονίζει στο BBC o καθηγητής Ιστορίας Τζέρεμι Σούρι, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε τόση πόλωση στην πολιτική ζωή της χώρας. Ενδεχομένως, δεν θα είχαν επικρατήσει πολιτικοί όπως οι Νίξον και Ρέιγκαν αλλά και οι Κάρτερ, Κλίντον από το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο άλλαξε δραματικά την πολιτική φιλοσοφία του μετά το 1970. Οι επίγονοι των Κένεντι στο Δημοκρατικό Κόμμα έθεσαν προτεραιότητα τη σμίκρυνση του «επεμβατικού κράτους», γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην οπλοκατοχή και το λαϊκισμό να εξαπλωθούν ραγδαία.
Η δολοφονία του Κένεντι σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής στις ΗΠΑ, που οδήγησε στο σημερινό λαϊκισμό του «η Αμερική πρώτα». Οπως τονίζει ο καθηγητής Σούρι, ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν «ο τελευταίος Αμερικανός πολιτικός που εμπνεόταν από τη φιλοσοφία του Φραγκλίνου Ρούσβελτ».
Το 1968 η Αμερική ήταν βυθισμένη στο ματωμένο πόλεμο του Βιετνάμ. Στη χώρα σημειώνονταν καθημερινά επεισοδιακές διαδηλώσεις από κινήματα διαμαρτυρίας. Η χώρα είχε ανάγκη από έναν πολιτικό που θα αποκαθιστούσε τη φήμη της Αμερικής στο εξωτερικό και θα ηρεμούσε την κατάσταση. Ακόμη και στην Ελλάδα (εποχή δικτατορίας), πολλοί παρακολουθούσαν με ελπίδα την άνοδο ενός νέου Κένεντι στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Τον Μάρτιο είχε σημειωθεί η εγκληματική επίθεση στο χωριό Μάι Λάι του Βιετνάμ. Τον Απρίλιο δολοφονήθηκε ο Μ. Λούθερ Κίνγκ. Στις 4 Ιουνίου το κλίμα ευφορίας είχε επανέλθει σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μπόμπιι Κένεντι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του κόμματος στην Καλιφόρνια, που του άνοιξε το δρόμο για το χρίσμα των Δημοκρατικών! Η όρεξη για γιορτή επανήλθε και ένα πλήθος είχε κατακλύσει το ξενοδοχείο Αμπάσαντορ του Λος Αντζελες για να ακούσουν τον Ρόμπερτ Κένεντι, σε μια επινίκια ομιλία.
Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου όταν η ομιλία του Κένεντι τελείωσε και ο φωτογράφος Ρόναλντ Μπένετ, του πρακτορείου UPI, τον ακολουθούσε μαζί με συνεργάτες και την έγκυο σύζυγό του, Εθελ. για τις φωτογραφίες. Ο Μπομπ Κένεντι αποφάσισε να περάσει μέσα από την κουζίνα του ξενοδοχείου για να αποφύγει το συνωστισμό του πλήθους που τον χαιρετούσε.
Εσφιξε το χέρι ενός 17χρονου νεαρού που εργαζόταν στην κουζίνα και προχώρησε, όταν μία σφαίρα τον σταμάτησε. Την επόμενη στιγμή, ο 17χρονος Χουάν Ρομέρο έτρεξε να πιάσει τον Κένεντι, που βρισκόταν πεσμένος σε λίμνη αίματος. «Εγινε πανζουρλισμός, ο κόσμος ούρλιαζε, έκλαιγε, προσευχόταν», θυμάται ο φωτογράφος Ρόναλντ Μπένετ, ο οποίος επίσης έτρεξε να βοηθήσει. Η ασφάλεια του γερουσιαστή κρατούσε το δράστη και η Έθελ φώναζε: «Φέρτε γιατρό». Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Καλού Σαμαρείτη, όπου οι νευροχειρουργοί έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν στη ζωή το γερουσιαστή. Μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 6 Ιουνίου, ανακοίνωσαν πως ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι απεβίωσε. Ηταν μόλις 42 ετών, είχε δέκα παιδιά και η σύζυγός του ήταν έγκυος στο 11ο -γεννήθηκε έξι μήνες μετά τη δολοφονία- και όλα φαίνονταν ευνοϊκά για εκείνον, ύστερα από τη δολοφονία του μεγάλου αδελφού του.
Οι θεωρίες για τους υπαίτιους της δολοφονίας του δεύτερου Κένεντι είναι πολλές και πολλά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Ακόμη και σήμερα, λίγοι πιστεύουν την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Κένεντι, πως ο 24χρονος Ιορδανός Σιρχάν Βισχάρα Σιρχάν, έδρασε μόνος του, χωρίς συνεργούς, για να «τιμωρήσει» τον Κένεντι για τη φιλοϊσραηλινή στάση του στο Μεσανατολικό. Ο Σιρχάν Σιρχάν παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Ντόνοβαν του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.
Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, το μεγαλύτερο από τα 11 παιδιά του Μπόμπι, επισκέφθηκε πέρυσι τον Σιρχάν στη φυλακή, για να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με την έρευνα που κάνει για τη δολοφονία του πατέρα του. Ο 65χρονος δικηγόρος θεωρεί πως το FBI συγκάλυψε πληροφορίες και πως ο Παλαιστίνιος δεν μπορούσε να εκτελέσει μόνος τον πατέρα του. Οπως δήλωσε στην Ουάσιγκτον Ποστ, είναι πλέον πεπεισμένος πως υπήρχε και δεύτερο άτομο στη σκηνή της δολοφονίας και πως ο Σιρχάν δεν πάτησε τη σκανδάλη. Ο Μπόμπι πυροβολήθηκε εξ επαφής από πίσω από το αυτί του, αλλά όλοι οι μάρτυρες δήλωσαν πως ο Σιρχάν Σιρχάν στεκόταν μπροστά από το γερουσιαστή! Ο γιος του Μπομπ και της Εθελ Κένεντι υποστηρίζει ανοιχτά το αίτημα για επανεξέταση της δολοφονίας του πατέρα του.
Αλίκη Κοτζιά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]