Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Το EleftherosTypos.gr είναι εδώ για να μεταφέρει το κλίμα της εποχής αξιοποιώντας το αρχείο της εφημερίδας μας. 3.604 σύνεδροι, εκπρόσωποι της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, ανέδειξαν πρόεδρο του κόμματος τον 41 ετών τότε, Κώστα Καραμανλή. Η εκλογική διαδικασία –που γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ- ήταν ωστόσο έντονη και φυσικά παρασκηνιακή.
Οι υποψήφιοι και το… Χάνι της Γραβιάς
Για την ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης «κονταροχτυπήθηκαν» οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Σουφλιάς, Μιλτιάδης Έβερτ και Βύρων Πολύδωρας με τα ποσοστά τους στον πρώτο γύρο να έχουν ως εξής:
Κώστας Καραμανλής: 40,73% (1.408 σύνεδροι)
Γιώργος Σουφλιάς: 30,52% (1.055 σύνεδροι)
Μιλτιάδης Έβερτ: 25,34% (876 σύνεδροι)
Βύρων Πολύδωρας: 3,41% (118 σύνεδροι)
Από αξιοσημείωτα του πρώτου γύρου ήταν η δήλωση του κ. Πολύδωρα, ο οποίος σχολιάζοντας τον αριθμό των συνέδρων που τον στήριξε είπε «τόσοι ήταν και στο Χάνι της Γραβιάς…».
Ο δεύτερος γύρος παρά την εντύπωση που είχε δοθεί πως θα είναι σε έναν βαθμό αμφίρροπος, αποδείχθηκε θρίαμβος για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, τότε, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επικράτησε με 69,15%, έναντι 30,85% του Γιώργου Σουφλιά.
Νέα εμπειρία, φόβοι που διαψεύστηκαν
Η εμπειρία για την Νέα Δημοκρατία ήταν πρωτόγνωρη και από την πρώτη στιγμή επικρατούσε η ανησυχία μην περάσει το κόμμα σε περίοδο εσωστρέφειας και συγκρούσεων από τις τάσεις που θα είχαν δημιουργηθεί. Το καθαρό ποσοστό όμως της εκλογής του νέου προέδρου δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης.
Ενωτικός εμφανίστηκε άλλωστε και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στην πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο Συνέδριο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει μόνο μία νικήτρια: Η ΝΔ. Από την επόμενη του συνεδρίου όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για το καλύτερο αύριο. Τον Γιώργο Σουφλιά δεν τον είδα ποτέ ως αντίπαλο, αλλά ως φίλο και συνεργάτη».
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Ο Ελεύθερος Τύπος στην μάχη του ρεπορτάζ
Όπως μετέφερε το τότε ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη εξέπληξε μέχρι και τους στενούς συνεργάτες του νέου προέδρου, οι οποίοι εκτιμούσαν πως θα περάσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 38%-40% και θα κερδίσει με ένα ποσοστό λιγότερο του 57%!
Ο Ελεύθερος Τύπος έγραφε χαρακτηριστικά: «Όπως εκτιμούν βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Καραμανλή, οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην μεγάλη –όπως την χαρακτήρισαν εκλογή- ήταν:
Η κοινωνική δυναμική που είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκλογή
Η μεγάλη στήριξη που υπήρξε από το σύνολο σχεδόν των νομών της Βορείου Ελλάδας
Το χαμηλό μετριοπαθές προφίλ του Κώστα Καραμανλή
Οι τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε στα ΜΜΕ
Η δήλωση του κ. Μ. Έβερτ αμέσως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου».
Ελπίδα για το νέο και… τον νέο Καραμανλή
Την ίδια ώρα στο επίπεδο της ευρύτερης πολιτικής σκηνής, ο Κώστας Καραμανλής εμφανιζόταν ως ο κομιστής του νέου, της επαφής με την νέα γενιά και της αποχής του από κάθε είδους σκάνδαλο.
Στην στήλη Η Θέση Μας (η οποία υπάρχει στον Ελεύθερο Τύπο ακόμη και σήμερα), στο άρθρο που υπέγραφε ο τότε διευθυντής της εφημερίδας, Γιώργος Κύρτσος, τονιζόταν χαρακτηριστικά: «Με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ αλλάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πρώτον αμφισβητείται η κυριαρχία του «γκρίζου» κ. Σημίτη. […] Δεύτερον, εισβάλλουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας οι λεγόμενοι σαραντάρηδες. […] Η Ελλάδα επιχειρεί την πολιτική σύγκλιση με την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Μ. Βρετανία κι ένα σωρό άλλες χώρες, που αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα άλλαξαν πολιτική γενιά ηγετών και ρυθμούς. Τρίτον, ο Κώστας Καραμανλής ξεπέρασε το «βέτο» που πρόβαλε στην εκλογή του το συγκρότημα Λαμπράκη με το πολυσυζητημένο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα». Έδωσε έτσι ένα ισχυρό χτύπημα στα λεγόμενα διαπλεκόμενα. […] Η ΝΔ απέκτησε ηγέτη που δεν χρωστάει απολύτως τίποτα στα διαπλεκόμενα. […]».
Η νίκη του Κώστα Καραμανλή ήταν ένα κατόρθωμα όχι μόνο για τα δεδομένα του κόμματος, αλλά και της εποχής, αφού γινόταν ο νεώτερος πρόεδρος κόμματος, αφού όλοι του οι πολιτικοί αντίπαλοι ήταν τουλάχιστον μία 10ετία μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ήταν 61 ετών, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, 51, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος 54, όπως και ο επικεφαλής του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.
Την ίδια ώρα η πολιτική του πορεία ήταν μόνον ανοδική, αφού, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989 και μόλις σε οχτώ χρόνια ήταν ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας. Μίας ΝΔ που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση με 108 έδρες στην Βουλή, έχοντας συγκεντρώσει στις εκλογές της προηγούμενης χρονιάς 38,12%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ που είχε κερδίσει με 41,49%.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]