Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Τον τελευταίο καιρό η Ευρώπη έχει νιώσει για τα καλά την τρομοκρατία μέσα από περιστατικά που ούτε η πιο αρρωστημένη φαντασία θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει… Φορτηγά πέφτουν πάνω σε πλήθος, πυρ μέσα σε κλαμπ παραμονή πρωτοχρονιάς, καμικάζι αυτοκτονίας σε συναυλία που επί το πλείστον παρακολουθούσαν έφηβοι και παιδιά.
Το EThemagazine του EleftherosTypos.gr παρουσιάζει το προφίλ των τρομοκρατών που αιματοκύλησαν τη Νίκαια, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη και το Μάντσεστερ τον τελευταίο χρόνο.
Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ (Νίκαια 84 νεκροί)
Ο άνθρωπος που αιματοκύλησε την Νίκαια στις 15 Ιουλίου του 2016 με 84 νεκρούς ήταν ο 31χρονος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ με καταγωγή από την Τυνησία, αλλά έμενε ωστόσο μόνιμα στη γαλλική πόλη.
Αν και ήταν μέλος ισλαμικής ριζοσπαστικής οργάνωσης, δεν δίσταζε να πίνει, να καπνίζει και να κάνει χρήση ναρκωτικών. Ήταν, μάλιστα, και αμφιφυλόφιλος και για το λόγο χρησιμοποιούσε ένα σάιτ γνωριμιών με σκοπό να βγαίνει ραντεβού τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες. Ο Μπουλέλ στο κινητό του τηλέφωνο είχε αποθηκευμένες πολλές φωτογραφίες γυναικών και ανδρών, ενώ φημολογείται ότι ανάμεσα στους συντρόφους του ήταν και ένας 73χρονος άνδρας.
Παρολα αυτά ήταν παντρεμένος, είχε τρία παιδιά και εργαζόταν ως οδηγός σε εταιρεία μεταφορών, όμως αντιμετώπιζε πολλά οικογενειακά προβλήματα. Είχε, πάντως, εξασφαλίσει 10ετη άδεια παραμονής στη Γαλλία από το 2009. Λέγεται ότι παρακολουθούσε μέσω του διαδικτύου εκτελέσεις που έκανε ο ISIS.
Δεν θεωρούνταν ήσυχος, καθώς είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε διάφορες διαμάχες, ωστόσο, δεν βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος. Ο Μπουλέλ είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Μασακίν, περίπου 120χλμ νότια της Τύνιδας, τέσσερα χρόνια πριν κάνει την τρομοκρατική επίθεση.
«Θα έλεγα πως ήταν αρεστός στις γυναίκες», δήλωσε ο Χανάν, ένας γείτονας του. «Αλλά ήταν τρομακτικός. Δεν ήταν τρομακτικό το πρόσωπο του…αλλά το βλέμμα του. Κοιτούσε επίμονα τα παιδιά πολλές φορές», πρόσθεσε. Από την άλλη, βέβαια, ο πατέρας και η αδερφή του είχαν αναφέρει ότι ο Μπουλερ ήταν ένας προβληματικός άνθρωπος, ο οποίος από το 2002 μέχρι το 2004 παρακολουθούσε συνεδρίες με ψυχίατρο καθώς είχε υποστεί νευρικό κλονισμό. Tο γεγονός λίγο πριν αιματοκυλήσει την Νίκαια είχε βγάλει selfie και την έστειλε στην οικογένειά του λέει πολλά…
Ανις Αμρί (Βερολίνο, 22 νεκροί)
Στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 ο Ισλαμιστής Ανις Αμρι σκόρπισε το θάνατο στο Βερολίνο πέφτοντας επίσης με φορτηγό πάνω σε πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης με τον απολογισμό να είναι 12 νεκροί και πολλοί τραυματίες.
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Ο 24χρονος Ισλαμιστής Ανις Αμρι ζούσε μεταξύ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Βερολίνου, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες της χώρας αλλά δεν τον εκτίμησαν σωστά.
Φέρεται να είχε επαφές με μέλη του Ισλαμικού κράτους μέσω του Telegram και πολλοί υποστηρίζουν ότι είχε στρατολογηθεί από τον ιδεολόγο του ισλαμισμού γνωστό και ως Αμπού Ουαλάα.
Πριν φτάσει στη Γερμανία, είχε εκτίσει στην Ιταλία ποινή φυλάκισης 4 ετών το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015. Ο λόγος ήταν επειδή πυρπόλησε ένα σχολείο, όπως έχει γίνει γνωστό από τα ιταλικά ΜΜΕ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια που εξέτιε την ποινή του είχε απειλήσει χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι».
Έκανε πολύ συχνά χρήση κοκαΐνης και χασίς όπως έδειξε η νεκροψία και δεν αποκλείεται να τελούσε υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ουσιών όταν έκανε την τρομοκρατική επίθεση στη γερμανική πρωτεύουσα.
Στη Γερμανία κυκλοφορούσε με 14 διαφορετικά ονόματα δείγμα ότι ήθελε κάτι να κρύψει μέχρι να κάνει την τρομοκρατική ενέργεια. Τον σκότωσαν οι ιταλικές αρχές στο Μιλάνο στις 23 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε βρεθεί στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών (τον Φεβρουάριο του 2016), περίπου έξι μήνες μετά την άφιξή του στην χώρα και την κατάθεση αιτήματος χορήγησης ασύλου. Έπεσε νεκρός από τα πυρά Ιταλού αστυνομικού στο Μιλάνο λίγες ημέρες μετά τον αιματοκύλισμα στο Βερολίνο.
Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ (Κωνσταντινούπολη, 39 νεκροί)
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Ουζμπέκος υπήκοος Αμπντουλκαντίρ Μασαριποφ μπήκε ανενόχλητος στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας συνολικά 39 ανθρώπους που είχαν πάει εκεί για να γιορτάσουν την έλευση του 2017.
Συνελήφθη δύο εβδομάδες μετά την πράξη του ύστερα από επιχείρηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Εχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν το 1983, μιλά τέσσερις γλώσσες και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία από τα ανατολικά σύνορα.
Είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν και είναι μέλος ενός παρακλαδιού του ISIS στη Ασία. Μάλιστα χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Αμπού Μοχαμάντ Χορασανί. Στο διαμέρισμα που συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε και το ποσό των 150.000 δολαρίων που εικάζεται ότι ήταν η αμοιβή του για την πράξη του, το να ανοίξει, δηλαδή, πυρ στο κλαμπ Ρέινα σκορπώντας το θάνατο.
Την ευθύνη, εξάλλου, για την ενέργεια στο κλαμπ Ρέινα ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια πράξη εκδίκησης για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Μάντσεστερ (Σαλμάν Αμπέντι 22 νεκροί)
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Σαλμάν Αμπέντι ζωσμένος με εκρηκτικά αιματοκύλησε το Μάντσεστερ Αρένα σκορπίζοντας το θάνατο με 22 νεκρούς να είναι ο τραγικός απολογισμός
Υπεύθυνος ο ISIS και γι’ αυτή την τρομοκρατική ενέργεια με τον Αμπέντι να έχει ταξιδέψει στη Συρία πριν την επίθεση και να έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.
Οι γονείς του ήρθαν από τη Λιβύη ως πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τη χώρα τους όταν ακόμα κυβερνούσε ο Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ. Ο πατέρας του καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.
Ο Αμπέντι είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ το 1994, η οικογένειά του έμεινε εκεί για περίπου δέκα περίπου χρόνια, ενώ είχε δυο αδερφούς και μια αδερφή. Πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά τα παράτησε και άρχισε να δουλεύει σε ένα φούρνο.
Γείτονες λένε ότι ο Αμπέντι μεγάλωσε μ’ ένα «πρόσωπο μίσους», άλλοι ότι ήταν παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, ήταν οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ότι έπαιζε επί ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια στο PS4.
Υπήρχαν γείτονες που έλεγαν πως Σαλμάν Αμπέντι φορούσε ισλαμική ενδυμασία, δεν ήταν πάντα ήσυχος και δεν είχε σεβασμό προς τους μεγαλύτερους. Λέγεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έψελνε ισλαμικούς στίχους δυνατά καθώς περπατούσε, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα χωρίς να είναι σαφές πότε ακριβώς.
Ο Αμπέντι λέγεται ότι ήταν φίλος με τον Ράφαελ Χόστεϊ, γνωστό και ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι. Πρόκειται για έναν στρατολόγο του ISIS που σκοτώθηκε στη Συρία το 2016 από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.