Συγκεκριμένα χθες Τετάρτη (1/6) στην προκλητική ομιλία του Τούρκου προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου και… προειδοποίησε την χώρα μας να «συνέλθει και να διορθώσει τα λάθη της», ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Κιλιτσντάρογλου απευθύνοντάς του ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν ρώτησε ευθέως τον πολιτικό του αντίπαλο: «Στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;».
Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, απάντησε στον Ερντογάν – και τα όσα είπε προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα και μετά από την αποχώρηση του Ερντογάν από το «τιμόνι» της Τουρκίας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!», είπε.
Υπενθυμίζεται πως δύο 24ωρα πριν, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προβεί σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, καθώς και επίδειξη προβοκατόρικων χαρτών, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu και «γκριζάροντας» όλο το Ανατολικό Αιγαίο.
Ο Τσαβούσογλου έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, διαφορετικά προειδοποίησε (!) ότι θα αρχίσει συζήτηση για την κυριαρχία τους.
Χαρακτηριστικά είπε ότι «υπάρχει όρος και στις δύο Συνθήκες για την αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα, θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι η Αγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των Συνθηκών.
Τα νησιά που έδειξε στο χάρτη ο Τσαβούσογλου είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Ψαρά, Σάμος, Πάτμος, Ικαρία, Λέρος, Κως, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελλόριζο, Ρόδος και Σύμη.
Συμβούλιο τέλος
Επίσης, ανακοίνωσε ότι, από πλευράς Άγκυρας, δεν υφίσταται πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι για το οποίο στέλνει επιστολή, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή (!) στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ειρωνικά, μάλιστα, είπε για τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν πως δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους, αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα!
Από τη δική του πλευρά, ο ακραίος εθνικιστής ηγέτης και σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, ως και επικεφαλής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκάλεσε εκ νέου, λέγοντας ότι «τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκάνησα έχουν καταληφθεί άδικα. Σφετερίστηκαν άδικα τα Δωδεκάνησα από την Τουρκία και σήμερα βάζουν όπλα εκεί. Ακόμη και αν δούμε το πρόβλημα αυτό από τη στρατηγική σκοπιά της καλής γειτονίας, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η κλεμμένη ιδιοκτησία πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της. Είτε οικειοθελώς είτε διά της βίας, θα απονεμηθεί Δικαιοσύνη».
Και συνέχισε τους εκρηκτικούς ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι «εμείς δεν είμαστε κράτος ή έθνος που λυγίζει μπροστά σε τέτοιες απειλές. «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για τα F-15 και F-16 δεν είναι πρόσκληση για ειρήνη, αλλά για πόλωση, και μια διαδικασία που θα οδηγήσει στα όπλα»!!
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες και ανιστόρητες» τις θέσεις που για άλλη μία φορά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ειδήσεις σήμερα
Βενζίνη – Σοκάρει η Ζάγκα: «Θέλετε όταν βγω να με χτυπήσει αυτοκίνητο;»
Πανελλήνιες 2022 – ΕΠΑΛ: Αυτά είναι τα θέματα στα Νέα Ελληνικά