Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε μέσω Twitter με τον τίτλο «Τα γεγονότα για την επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο», όπου επικαλείται τις διαχρονικές ανυπόστατες δικαιολογίες, ως και παραπλανητικές θέσεις ότι «η επέμβαση της Τουρκίας βασίστηκε στις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης» (Αρθρο 4) και μάλιστα με προκλητική αναφορά υποστηρίζει ότι η επέμβαση «ήταν νόμιμη και θεμιτή»(!).
Επεκτείνοντας την ακραία αντίληψη επί των τότε τραγικών συμβάντων της επέμβασης του 11ου κατοχικού σώματος στρατού, υποστηρίζει χωρίς αιδώ ότι «χάρη στην επιχείρηση επιτεύχθηκε ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο»(!) (άλλωστε οι Τούρκοι αποκαλούν την όλη επιχείρηση ως ειρηνευτική και την εντάσσουν στην κατηγορία των ειρηνευτικής φύσης αποστολών!!).
Στη σχετική ανάρτησή τους σημειώνεται ότι «οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το Σύνταγμα του 1960 και κατέστρεψαν την εταιρική σχέση στο νησί το 1963. Μετά το ελληνικό πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 από στελέχη της ΕΟΚΑ Β και τη χούντα των Αθηνών η Τουρκία χρειάστηκε να επέμβει για να σταματήσουν η αιματοχυσία και η βία κατά των Τουρκοκυπρίων» (διαχρονικά οι Τούρκοι κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά για πρόκληση αντι-τουρκοκυπριακής βίας του Αυγούστου του 1964 στα βουνά της Τυλληρίας, ως και για τα αιματηρά γεγονότα του Δεκεμβρίου 1963, αντιστρέφοντας την τότε πραγματικότητα και δεν αναφέρουν καν τη δράση παρακρατικών «στοιχείων» σε βάρος της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης). Στην εμπρηστικού περιεχομένου ανάρτηση αναφέρεται επίσης ότι το «τέλος της ελληνικής στρατιωτικής χούντας στην Κύπρο ήρθε με την επέμβαση (δηλαδή τους χρωστάμε και χάρη για την πτώση του άθλιου ιωαννιδικού καθεστώτος!!!)».
Επιπρόσθετα κατηγορούν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ότι «ποτέ δεν έδειξαν την απαραίτητη βούληση για μόνιμη ειρηνική λύση στο νησί, ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004, ενώ ήσαν αρνητικοί στο να αποδεχθούν τη διαδικασία του Κραν Μοντανά/Ελβετία το 2017. Και δεν παραλείπουν να υποστηρίξουν τα περί δικαιωμάτων, κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, τα οποία πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μηνύματα που δημοσίευσε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (λόγω του Αττίλα-2) έκανε σαφέστατα λόγο για την παράνομη κατοχή της μαρτυρικής μεγαλονήσου, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από την Αγκυρα ως «σκανδαλώδης» ανάρτηση (!).
Ομίχλη με τους ρωσικούς S-400
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακαρ...και οι ενέργειες της ελληνικής Διπλωματίας
Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χθες την πληροφορία ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν μια επιπρόσθετη σύμβαση για την αποστολή στην Αγκυρα της δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας αμφισβήτησε αμέσως τη συγκεκριμένη πληροφορία. Πράγματι προκαλεί εντύπωση η χρονική στιγμή γιατί είναι να αρχίσει στην αμερικανική πρωτεύουσα σήμερα ο τέταρτος γύρος των στρατιωτικών επαφών ΗΠΑ-Τουρκίας για την προμήθεια 40 μαχητικών F-16 BLOCK 70/72, ως και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα αεροπορικό στόλο των F-16 από την Αγκυρα.
Το πρακτορείο TASS επικαλέστηκε τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Περιλαμβάνει τη συγκεκριμενοποίηση της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος».
Η αγορά του εξελιγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2019/2020 εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να επιβληθούν από τους Αμερικανούς υπολογίσιμες κυρώσεις. Πάντως ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ωστόσο χθες ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».
«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση», είπε και «ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιας αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε.
Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρότατες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον (και θα έκανε ιδιαίτερα αρνητικούς απέναντί της τους Μπάιντεν και Μπλίνκεν), σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί προσπαθούν να απομονώσουν τη Μόσχα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Ανοδος της θερμοκρασίας από σήμερα – Πότε θα «χτυπήσει» ο καύσωνας
ΔΕΘ: Ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης