Ο υπογράφων θεωρεί ότι η ατεκμηρίωτη και εκρηκτική ρητορική από τους καθεστωτικούς των AKP-MHP θα συνεχιστεί, αλλά για πολλούς και διαφόρους λόγους ο Ερντογάν θα το σκεφθεί πολύ να το πάει παραπέρα. Πόλεμο τον αποκλείω, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω -από τις πληροφορίες που ήδη έχω- κάποια ένταση περί τα μεταναστευτικά. Επιπρόσθετα θα πρέπει να παρακολουθούμε τις επερχόμενες και υπό διαμόρφωση εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.
1 Η Τουρκία θωρεί ότι είναι σήμερα μία άλλη χώρα υψηλού επιπέδου και με ισχυρότατη περιφερειακή αλλά και παγκόσμια εμβέλεια! Εκτιμά ότι κινείται πολύ πέραν των πραγματικών μεγεθών της. Λόγω των παγκόσμιων και άλλων γεγονότων επιδιώκει να εμπλέκεται παντού μέσω επιτυχών ή ανεπιτυχών επιλογών και διαμεσολαβήσεων. Από όλα τα γειτονικά της κράτη εκτιμά ότι η μοναδική χώρα-εμπόδιο με υπολογίσιμες δυνατότητες απέναντι στις αλαζονικές της φιλοδοξίες είναι η Ελλάδα, άρα είναι η χώρα μας που πρέπει κατά τη γνώμη της να πιεστεί ανάλογα για τοπικές και περιφερειακές υποχωρήσεις και συνεπώς εκτιμά τους σοβαρούς εν εξελίξει εξοπλισμούς μας ως αντίδραση στις υπερφίαλες θέσεις της. Συνεπώς θα εξακολουθήσει να ενεργεί με έντονη προκλητικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς (κυρίως αμυντικό, διπλωματικό, νομικό και σε θέματα τρομοκρατίας).
2 Για να καμουφλάρουν πολλά από τα κενά τα δυο κυβερνώντα (συνολικά) κόμματα προσφεύγουν σε αχαλίνωτο εθνικισμό και σε ρητορική που πάντοτε υπήρχε, ενώ σε αντιδιαστολή με κάποιες αρχικά θετικές (προ χρόνων) θέσεις για τους Κούρδους, τα τελευταία 3-4 χρόνια ο αντι-κουρδισμός έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ολες οι τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες καταγράφουν λεπτομερώς τις καθημερινές επιχειρήσεις του στρατού και της στρατοχωροφυλακής στα μέτωπα της διασυνοριακής ζώνης με το Ιράκ και το Ιράν. Ασφαλώς μένει να δούμε πώς θα κινηθεί η συγκεκριμένη τάση καθώς θα πλησιάζουμε χρονικά στις εκλογές. Επιπλέον η αντιπολίτευση είναι επιεικώς ερασιτεχνική και χωρίς αύριο. Εξαιρώ μόνο τον ικανότατο και σοβαρό δήμαρχο της Αγκυρας. Αρα οι συνεχείς ανεδαφικές θέσεις για τάχα εμπλοκή της Ελλάδας με τα τρομοκρατικά-γκιουλενικά-κουρδικά στοιχεία θα συνεχιστούν.
3 Επειδή η πολιτική-στρατιωτική ηγεσία παρατηρεί ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν εξοπλιστικά την Ελλάδα (και με διεύρυνση/αναβάθμιση των βάσεων, αυτό φαίνεται από τα περί Σούδας και Αλεξανδρούπολης) διαβλέπουν ότι έχουν πλέον δυσχέρειες στο να θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο, για αυτό δοκιμάζουν τα νεύρα μας και τις αμερικανικές τάσεις. Επειδή οι Αμερικανοί μπορούν να τους προκαλέσουν σε πολλά ζητήματα και επειδή λόγω Ουκρανίας την έχουν ανάγκη την Τουρκία (πλην κάποιων όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ), χαστουκίζουν τους Τούρκους αλλά δεν τους ρίχνουν στον γκρεμό. Γεγονός είναι ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να χάσουν την Τουρκία, αλλά και η τελευταία, επειδή έχει τις αρνητικές εμπειρίες Ελλάδας και Γαλλίας (που κακώς αποχώρησαν από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 και το 1966), δεν επιθυμεί την έξοδό της από το ΝΑΤΟ. Αυτό που κάνει είναι να παραμένει αρκετά ενεργή στον ευρωατλαντισμό, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι και σε κάποια θολά ευρασιανικά σχέδια…
4 Η Αγκυρα προσπαθεί να θέσει επί τάπητος τη δική της ατζέντα προς Δύση και Μόσχα. Και επειδή δεν μπορεί να το κάνει, θεωρεί την Ελλάδα μέρος κάποιου σχεδίου που στοχεύει να ψαλιδίσει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Προς αυτή την κατεύθυνση εκβιάζει, αναθεωρεί και εγείρει παράλογες αξιώσεις. Με άλλα λόγια παρατηρεί ότι σε Μεσόγειο, Βαλκάνια κ.λπ., παρά τη σχετική επιτυχία της σε κάποια διπλωματικά μέτωπα, δεν μπορεί να επιβάλει την ατζέντα της. Για αυτό και αναβαθμίζει και τις απειλές της στοχεύοντας στην ικανοποίηση κάποιων εκβιασμών της.
Συμπερασματικά…
Συμπερασματικά οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος μας θα συνεχιστούν, ενώ το μέτωπο του Αιγαίου θα πρέπει να το δούμε ευρύτερα στο φως των εξελίξεων σε ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αζεροαρμενική μεθόριο, αλλά και σε επιπρόσθετες περιφερειακές ζώνες.
Τουρκικά παζάρια με τη Συρία… μετά από εντολή της Μόσχας
Τουρκία: Ξεκινά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» σε Αιγαίο και Μεσόγειο
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας/ΜΙΤ Χακάν Φιντάν είχε πολλές συναντήσεις με τον Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες. Περιφερειακή πηγή, ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό, μου ανέφερε ότι ο Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας Αλί Μαμλούκ συναντήθηκαν και αυτή την εβδομάδα στη συριακή πρωτεύουσα. Η κίνηση φέρεται να έρχεται κατόπιν εντολής της Ρωσίας, η οποία ελπίζει να εξασφαλίσει τη θέση της στη Συρία, καθώς βρίσκεται σε δεινή θέση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και έχει την ανάγκη πιθανής αναδιάταξης των στρατευμάτων της στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία έχει πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις της σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας και απείλησε με νέα εισβολή στη χώρα.
Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας το 2015 στη Συρία πιστώνεται ευρέως ότι έστρεψε το ρεύμα του εμφυλίου προς όφελος του συμμάχου της Μόσχας, δικτάτορα Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Συρία βοήθησε τη Ρωσία να χαρακτηριστεί ως εναλλακτική δύναμη έναντι των ΗΠΑ στην περιοχή και της παρείχε διευκολύνσεις σε βασικά λιμάνια στη Μεσόγειο. Οταν ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2011, η Τουρκία υποστήριξε τη συριακή αντιπολίτευση. Σήμερα, συνεχίζει να υποστηρίζει ομάδες ανταρτών στο τελευταίο προπύργιό τους, Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.
Ο Ερντογάν έδειξε μια νέα προθυμία (!) να αποδεχτεί τον Ασαντ ως ηγέτη της Συρίας, λέγοντας προ μηνός ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την απομάκρυνσή του. Πρότεινε επίσης να υπάρξει διάλογος μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού. Μέσα σε 6 χρόνια, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία. Μαζί με τους τοπικούς στρατιωτικούς αντιπροσώπους της εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου το 10 τοις εκατό του συριακού εδάφους, που εκτείνεται κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη χώρα.
Οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ Φιντάν και Μαμλούκ φέρεται να επικεντρώθηκαν στο να τεθούν οι βάσεις για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα. «Η Ρωσία θέλει η Συρία και η Τουρκία να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επιτύχουν ορισμένες συμφωνίες που είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας», μου είπε Τούρκος αναλυτής.
Ενα εμπόδιο είναι το αίτημα της Τουρκίας να συμπεριλάβει Σύρους αντάρτες σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Δαμασκό, που ανησυχεί το Ιράν. Μία από τις κύριες ανησυχίες της Τουρκίας είναι να δει τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ να καλύπτουν κάθε κενό που αφήνουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αποσυρθεί από τη Συρία για να αντιμετωπίσουν τις τρομακτικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία. Η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει ήδη αποσύρει αρκετά στρατεύματα από τη Συρία, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να ζητήσει από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Ασαντ και να «επιταχύνει μια πολιτική λύση» στη χώρα.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Τουρκία επιθυμούν να δουν δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες ήδη ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της Συρίας, να αντικαθιστούν τα ρωσικά στρατεύματα που αποχωρούν. Ο Φιντάν ταξίδεψε στη Συρία δύο φορές τον Αύγουστο για να συζητήσει τα θέματα με τον Σύρο ομόλογό του. Στρατιωτική πηγή από μεσανατολική χώρα μού αποκάλυψε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας έχουν αρχίσει να ξεπαγώνουν και κινούνται προς ένα στάδιο «δημιουργίας κλίματος κατανόησης».
Ειδήσεις σήμερα
ΔΕΘ 2022-Αλέξης Τσίπρας: Το «Πρόγραμμα-Θεσσαλονίκη νούμερο 2» και η αφωνία
ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή γραμμής από Ανδρουλάκη
Οι τρεις «ένοχες» σιωπές του ΣΥΡΙΖΑ