Βεβαίως υπήρξε εντός 24ώρου η επανόρθωση της αρχικής ατυχούς δήλωσης ίσων αποστάσεων του γερμανικού ΥΠΕΞ, με τη σαφή δήλωση υποστήριξης του εκπροσώπου της καγκελαρίας -«δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ελλάδας»-, η οποία έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ολαφ Σολτς. Ετσι την Παρασκευή το βράδυ ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος θα δειπνήσουν μαζί.
Πρώτα στην Αθήνα
Την προηγούμενη θα βρίσκεται στην Αγκυρα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία όμως την Τετάρτη θα έχει επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια. Η γερμανική μετατόπιση -που συνδέεται και με τη συμφωνία για την ανταλλαγή τεθωρακισμένων- έχει προκαλέσει πρόσθετο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς βλέπει, μετά τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., να μεγαλώνουν οι αποστάσεις του και από το παραδοσιακό «αποκούμπι» του, τη Γερμανία. Κυρίως, όμως, βλέπει ότι η νέα πολιτική της Ελλάδας, με τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, αποδίδει καρπούς και «δένει» ισχυρές δυνάμεις στο μέτωπο του ορθολογισμού και του Διεθνούς Δικαίου, εναντίον του αναθεωρητισμού.
Τόσο η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ («Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται») όσο και η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν («Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά») είχαν χτυπήσει τις καμπάνες στην Αγκυρα. Η μετατόπιση της Γερμανίας στο ίδιο μέτωπο ανέβασε κι άλλο την πίεση του Τ. Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πάνω από το 70% κι ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού να πεινάει, τη λίρα να κατρακυλάει κάθε φορά που κάνει εμπρηστικές και αναθεωρητικές δηλώσεις και τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν να χάνει με διαφορά από το μέτωπο της αντιπολίτευσης, εν όψει των εκλογών του Ιουνίου 2023.
«ΝΑΤΟϊκό πρόβλημα»
Την ίδια ώρα βλέπει να μην έχει τη στήριξη που περίμενε από τα κέντρα πολιτικής ισχύος, να αποτυγχάνει παταγωδώς στον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι και όλο και περισσότεροι να τον αντιμετωπίζουν ως αναθεωρητικό αντίγραφο του Ρώσου εισβολέα, αλλά και πλέον ως «ΝΑΤΟϊκό πρόβλημα».
Το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν του έχει αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ. Αντιθέτως έχει ενισχύσει αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., «ο Ερντογάν κάνει ό,τι κάνει ο Πούτιν».
Η ελληνική αντεπίθεση, με σημαία τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», που άρχισε με την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε σε διμερείς συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες και σε διεθνή φόρα, αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματική. Ενώ η ψύχραιμη, αλλά και ταυτοχρόνως αποφασιστική στάση του απέναντι στο παραλήρημα και τις προσωπικές ύβρεις του Τ. Ερντογάν και η σταθερή θέση υπέρ της Ουκρανίας, καθιστούν τη χώρα σοβαρό, συνεπή και αξιόπιστο σύμμαχο. Σε αντίθεση με την Τ. Ερντογάν, ο οποίος παραμένει ο συνεπέστερος σύμμαχος της Ρωσίας.
Ιδια τακτική
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια τακτική:
- Σταθερή στο μέτωπο της Δύσης, επίμονη στην ανάδειξη του τουρκικού αναθεωρητισμού και στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου.
- Σταθερές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις δίχως να πέφτει στο επίπεδο των ανεξέλεγκτων καθημερινών ύβρεων του τουρκικού καθεστώτος.
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που είναι τακτική (άρα θα έχει και κείμενο συμπερασμάτων), στην οποία, εφόσον συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα, θα απαιτηθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο (τουλάχιστον) η συμπερίληψη καταδίκης αυτής της αναθεωρητικής πολιτικής και ενδεχομένως η επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα.
Αποτρεπτική ετοιμότητα
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει απόλυτη αποτρεπτική ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, με στόχο ένα κατά το δυνατόν ήρεμο καλοκαίρι, το οποίο μεταξύ άλλων δείχνει πιθανώς κι ένα νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Στα σενάρια που έχουν εξετασθεί περιλαμβάνονται όλες οι εκδοχές. Από την απόφαση του απρόβλεπτου Ερντογάν να αναφωνήσει «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», μέχρι να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά -όπως με το Ισραήλ και τη Σ. Αραβία- ότι είναι μέγας «κωλοτούμπας».
Η λογική, σύμφωνα με τις ψύχραιμες αναλύσεις που γίνονται, λέει ότι η Τουρκία έχει πάρα πολλούς λόγους να μην προκαλέσει «ατύχημα». Βεβαίως στην τουρκική πολιτική δεν κυριαρχεί πάντα η λογική.
Ωστόσο την Πέμπτη, όταν ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κω, την Αστυπάλαια και την Ψέριμο, με σκάφος το οποίο πέρασε πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, δεν βγήκε κανένα τουρκικό πλοίο στην θάλασσα…