Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ -μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, αναφερόμενος στον αγωγό, που βάσει του αμερικανικού non paper εμφανίζεται να ακυρώνεται η κατασκευή του- δήλωσε ότι «τον θεωρούσε και έβλεπε πάντα τον συγκεκριμένο αγωγό ως εργαλείο δημιουργίας πολλών προβλημάτων(!), και από την αρχή η κατασκευή του ήταν στον αέρα και απομένει η επιβεβαίωσή του ότι είναι μη βιώσιμο οικονομικά ως έργο».
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι υπάρχουν άλλες επιλογές αξιοποίησης του φυσικού αερίου και έφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρών αγωγών, αλλά και της επιλογής της πώλησης του φυσικού αερίου μέσω πετρελαιοφόρων που θα κινούνται σε όλες τις περιοχές της γης. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει ηλεκτρισμό ο οποίος θα παράγεται από το κυπριακό φυσικό αέριο (όταν αρχίσει να εξάγεται).
Συμπλήρωσε πως αυτό «είναι ένα έργο που απαιτεί τεράστια επένδυση, και ασφαλώς μόνο αν ο EastMed θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος, θα μπορούσε να προχωρήσει η εφαρμογή του». Ερωτηθείς αν προβληματίζουν οι δηλώσεις που έγιναν από τις ΗΠΑ και οι τοποθετήσεις του Ειδικού Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χοκστάιν, ο Γιαννάκης Κασουλίδης απάντησε: «Οχι, δεν μας προβληματίζουν, για τον απλό λόγο ότι αυτά που λέει τώρα ο Χοκστάιν τα λέγαμε εμείς από τη λήψη της απόφασης, να ζητούμε από την έρευνα να καταδείξει ότι υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Επί του ίδιου θέματος επεσήμανε ότι, αν τα αποτελέσματα της έρευνας περί οικονομικής βιωσιμότητας για τον EastMed είναι θετικά, τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επόμενων θεμάτων, αν όχι, τότε ο αγωγός δεν είναι πραγματοποιήσιμος και η υπόθεση τελειώνει.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του «ότι είχαν δημιουργηθεί πολλές και μεγάλες προσδοκίες για το έργο» και ότι «δεν ήταν εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς», χωρίς να προβεί σε επιμέρους διευκρινίσεις.
«Δεν νομίζω να είναι αυτό που εννοούσε ο κ. Κασουλίδης», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ επέκρινε το κομμουνιστικό AKEΛ για την απαράδεκτη αντιπολιτευτική στάση και άγονη κριτική του. Πρόσθεσε ότι ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προσωπικές απόψεις και υπενθύμισε ότι η περίπτωση κατασκευής του EastMed ήταν απόφαση τριών κυβερνήσεων.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τον EastMed «λόγια του αέρα» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να θωρακίσει την κυπριακή ΑΟΖ και να υπερασπίσει τη Μεγαλόνησο απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας, ο πρόεδρος είπε ότι «αυτό που δεν άκουσα από το ΑΚΕΛ είναι μια πρόταση είτε στο Εθνικό Συμβούλιο είτε μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή να μας εισηγείται να αγοράσουμε υποβρύχια για να θωρακίσουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ή πολεμικά σκάφη ή αεροσκάφη».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν οι τοξικολογικές εξετάσεις
- Κηδεία Τζώρτζη Μονογυιού: Κλαίει όλη η Μύκονος – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του, «πού είσαι αγοράκι μου» [βίντεο]
- Rafale: Πάνω από την Ακρόπολη θα πετάξουν αύριο τα πρώτα 6 ελληνικά μαχητικά
- Καιρός: Έρχονται παγετός και χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική – Πού θα φτάσει τους -20 βαθμούς η θερμοκρασία
- 16χρονη καταγγέλλει πασίγνωστο παίκτη ριάλιτι για σεξουαλική παρενόχληση
- Επιδότηση ρεύματος: Περισσότεροι δικαιούχοι – Ποιους αφορά η ρύθμιση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr