Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο τετραήμερο η Αγκυρα έχει αναπτύξει στη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη 3 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, ενώ μέσα στην κυπριακή AOZ από 2 έως 4 Οκτωβρίου ήταν το γνωστό ερευνητικό-γεωτρητικό πλοίο «ORUC REIS», που τώρα βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του Κόλπου της Αττάλειας.
Το «NΑUTICAL GΕΟ» βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας, αφού με απειλές τα τουρκικά πλοία το εξανάγκασαν να αποσυρθεί από την περιοχή των εργασιών του, νοτιοδυτικά της Λεμεσού.
Πληροφορίες από κυπριακές πηγές επιβεβαίωσαν την παρουσία των δύο φρεγατών και μίας κορβέτας, σε εφαρμογή παράτυπης NAVTEX που είχε εκδώσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας, για δυνητικές ναυτικές ασκήσεις στον γεωγραφικό χώρο που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EAST MED το ερευνητικό σκάφος «NΑUTICAL GΕΟ», για λογαριασμό της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. «Πρόκειται για κανονική πειρατεία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ της Κύπρου.
Βασικοί στόχοι της τουρκικής προκλητικής στάσης ήταν και είναι η υπονόμευση και ο τορπιλισμός των προσπαθειών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED, ως και να επιβάλει τους δικούς της σχεδιασμούς στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ως και να προχωρήσει σε παράνομες οριοθετήσεις. Πάντως αίσθηση προκάλεσε και η ανάμιξη του Ισραήλ που διαθέτει ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή για την προστασία ενεργειακών βάσεων και όχι μόνο.
Η Λευκωσία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και εκφράζει τις θέσεις της προς την Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Εθνη μέσω της διπλωματικής οδού. Στο μεταξύ, στο ναύσταθμο του Ακσάζ στη Μαρμαρίδα (έναντι Δωδεκανήσου), τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στρατιωτικών των ναυτικών δυνάμεων, ως και της Ακτοφυλακής.
Ερντογάν-Πούτιν
Χωρίς να έχει συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την πρόσφατη συνάντηση κορυφής Ερντογάν-Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά χθες επί μία ώρα για διμερή ενεργειακά θέματα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού με τη συμμετοχή της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας για θέματα Υπερκαυκασίας, αποκλιμάκωση των εντάσεων, συγκοινωνίες κ.ά.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τα όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σχετικά με την οθωμανική παρουσία τριών αιώνων στην Αλγερία. Λόγω της επικρατούσας έντασης ανάμεσα σε Παρίσι και Αλγέρι για διμερή και άλλα ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά ζητήματα, ο Μακρόν προχώρησε σε συγκρίσεις μεταξύ των Οθωμανών και της γαλλικής αποικιοκρατικής παρουσίας (ειδικά την περίοδο1954-1962).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης: Τι μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
- Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ισχυρές τοπικές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο
- Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Ποιος είναι ο Τανζανός Αμπντουλραζάκ Γκούρνα που κέρδισε το βραβείο
- Μάγχη: «Αν δεν κάνει πίσω ο Τζόνσον, οι Αγγλοι δεν θα έχουν…