Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη, η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της».
Πρόσθεσε ότι την προσεχή Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση, μερικές μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων θα θέσει και το θέμα των προκλήσεων της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο στον Ερντογάν.
Από πλευράς του Τούρκου προέδρου αναφέρθηκε ότι «στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην ατζέντα μας. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση. Επ’ ευκαιρία της Συνόδου θα συναντηθώ κυρίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, ενώ θα έχω συναντήσεις με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, και αν το επιτρέπει ο χρόνος και με άλλους συμμετέχοντες».
Μέσω… Αφγανιστάν
Την ίδια ώρα, όμως, σε μία προσπάθεια να «χαλαρώσει» την ένταση με τις ΗΠΑ (λόγω της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, ως και της αμερικανικής υποστήριξης στις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία), η τουρκική διπλωματία «φλερτάρει» με ορισμένα κρίσιμα διεθνή θέματα, στοχεύοντας κυρίως στην αμερικανική «ευαισθησία» που τη χαρακτηρίζει – ειδικά μετά την επόμενη ημέρα της αποχώρησης των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Αφγανιστάν, μετά από 20χρονη στρατιωτική παρουσία εκεί (ήδη έχει αποσυρθεί το 50% της στρατιωτικής δύναμης των Αμερικανών από την κεντροασιατική χώρα).
Οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά απέναντι στην τουρκική πρόταση, με πιο θερμούς υποστηρικτές (προς το παρόν) τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, τον επικεφαλής της CIA, πρέσβη Ουίλιαμ Μπερνς, ως και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Στην αφγανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται συνεχώς επαφές μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων διπλωματών, ως και στρατιωτικών (με τον επικεφαλής της νατοϊκής επιχείρησης Resolute Support, στρατηγό Μίλερ), στις οποίες από τη μεριά της Αγκυρας συμμετέχουν ο νέος πρέσβης της στην Καμπούλ Τζιχάντ Εργκινάι, ως και ο αρμόδιος πρέσβης και επικεφαλής της διεύθυνσης Κεντρικής και Νότιας Ασίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα Χακάν Τεκίν. Για την «εμπέδωση» της συγκεκριμένης επιλογής η Αγκυρα έχει τονίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα πρέπει να είναι σε συνεχή υποστηρικτική επαφή με την κολοσσιαία αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν της Γερμανίας όπου εδρεύει η διοίκηση των αμερικανικών και νατοϊκών αεροπορικών δυνάμεων.
Στη Σύνοδο Κορυφής
Την προσεχή Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ οι Μπάιντεν και Ερντογάν θα συζητήσουν-πέραν των άλλων- και τη συγκεκριμένη διμερή συνεργασία στο Αφγανικό. Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν Αμερικανούς και Τούρκους (παρά τις εντάσεις για άλλα θέματα) να συγκλίνουν οι θέσεις τους ειδικά στα περιφερειακά ζητήματα (Λιβύη-Συρία-Καύκασος κ.ά.).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter