Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Μιλώντας αποκλειστικά στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα και στη γνωστή δημοσιογράφο Σεμνπνέμ Μπουρσαλί για την Παλαιστίνη (στο φως της τρέχουσας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ στη Γάζα) καθώς και για τα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «πρόκειται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», ενώ από την πλευρά του καυτηρίασε τη στάση του ΟΗΕ και της Ε.Ε. στο Κυπριακό.
Μεταξύ άλλων, απέκλεισε την περίπτωση άρσης του καθεστώτος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ενώ παράλληλα επέκρινε τη στάση της Ε.Ε. στα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν, αφού εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με την αντιφατική στάση της Ε.Ε., ως και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες υποστηρίζουν τους Ελληνοκυπρίους και παντελώς αδιαφορούν για την ΤΔΒΚ (Κατεχόμενα), προχώρησε περαιτέρω αναφορικά με τη θέση της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας προκλητικά: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε ακάλυπτη την Κύπρο στο έλεος των οχλήσεων των Ελληνοκυπρίων, ενώ δεν υφίσταται καν συζήτηση/πρόταση για την απόσυρση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων». Πρόσθεσε πως θα συνεχιστούν οι διπλωματικές επαφές της Αγκυρας για το Κυπριακό με διάφορα κράτη ως και με διεθνείς οργανισμούς (μέσα στις προσεχείς εβδομάδες), ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο έπακρο, αλλά «πλην ημών δεν εμπιστευόμαστε κανέναν!».
Οπως είναι γνωστό, ο γ.γ./ΟΗΕ δήλωσε πρόσφατα στη Γενεύη ότι θα προχωρήσει στην σύγκλιση μίας ακόμα άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, αλλά δεν υπάρχει κάποια «αισιόδοξη νότα» για θετική έκβαση, αφού η Αγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ εμμένουν στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών/οντοτήτων και απορρίπτουν την όποια μορφή διζωνικής/δικοινοτικής λύσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, πως (εκτός απροόπτου) θα είναι στην κατεχόμενη Κύπρο για την «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας» στις 20 Ιουλίου (όπως αποκαλούν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο), η οποία συμπίπτει και με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών των μουσουλμάνων.
Σχεδιάζουν μνημόνιο θαλασσίων ζωνών με την Παλαιστίνη
Στην προσφιλή της παρερμήνευση της γεωγραφίας (αγνοώντας νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα), ως και έχοντας ως πρότυπο το παράτυπο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης του Νοεμβρίου του 2019, επανήλθε η Τουρκία, εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την έντονη βερμπαλιστική υποστήριξη προς την Παλαιστίνη/Γάζα και στο χώρο της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Η πιο σκληρή κομματική ερντογανική εφημερίδα, «Γενί Σαφάκ», σε χθεσινό πρωτοσέλιδό της εκφράζει τις σκέψεις και βλέψεις της με θέμα «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη», παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη που ενώνει την Τουρκία με τη Λωρίδα της Γάζας. Και υπογραμμίζει ότι μια συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης μπορεί να αλλάξει δυναμικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελεί συνέχεια του τουρκο-λιβυκού μνημονίου (Ερντογάν-Σάρατζ), καθώς και εκείνου μεταξύ Αγκυρας και Κατεχομένων.
Ο γνωστός μας πρώην υπαρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ευρασιανιστής, ως και εκ των θεωρητικών του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντιναύαρχος ε.α. Τσιχάντ Γιαιτζί προτείνει την άμεση υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη, προσθέτοντας ότι «εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, θα διασφαλίσουμε ότι η Παλαιστίνη θα έχει δικαίωμα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου» και ότι, υποστηρίζοντας την Παλαιστίνη, «χαλάμε επίσης το παιχνίδι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς». Παράλληλα, εκτιμά πως το εβραϊκό κράτος δεν πρόκειται να προβάλει έντονη αντίδραση (;) και πως μέσω μιας τέτοιας συμφωνίας αναβαθμίζεται η Παλαιστίνη στη διεθνή κοινότητα!!!
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας τη σκληρή ρητορική κατά του Ισραήλ (λόγω των επιθέσεων με Αεροπορία και Πυροβολικό κατά της οργάνωσης Χαμάς), υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει εθνοκάθαρση εις βάρος του ιστορικού παλαιστινιακού λαού και, μεταξύ άλλων, η Τουρκία θέλει να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου. Χαρακτηριστικά και αλαζονικά, τόνισε ότι «Ηρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Η παγκόσμια κοινότητα των μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι πανίσχυρη και έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις και είναι ώρα για τα επόμενα βήματα».
O Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Αν και επίσημα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ημερομηνία επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, εκτιμάται ότι μέχρι τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου ο Τσαβούσογλου θα έρθει στη χώρα μας. Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η 31η Μαΐου είναι μία από τις πιο πιθανές ημερομηνίες για να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια. Εκτιμάται -βάσει πληροφοριών- ότι οι δύο υπουργοί θα προετοιμάσουν την κυοφορούμενη ως (πιθανή) συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (αν μέχρι τότε τα πράγματα κυλήσουν ομαλά και χωρίς κάποια υποτροπή).
Δεν αποκλείεται μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 14-15 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Στις 14 Ιουνίου, πάντως, θα πραγματοποιηθεί η ήδη συμφωνηθείσα συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, που έχει καθοριστεί από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων της 23 Απριλίου, γιατί υπάρχουν πολλά και σοβαρά ανοικτά θέματα στις δύσκολες διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.