Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επειδή οι επαφές ήταν ιδιαίτερα τεχνοκρατικές και γεωγραφικά λεπτεπίλεπτες, τον Νίκο Δένδια συνόδευαν στο ταξίδι του στελέχη της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και αξιωματικοί της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η επικείμενη αναπροσαρμογή εκτιμάται ότι ικανοποιεί ελληνικές θέσεις, καθώς το ακριτικό σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου διατηρεί επήρεια ως και θαλάσσιες ζώνες, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από την Αγκυρα.
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετέβη χθες το Κάιρο και τη Λευκωσία, στο φως των πρόσφατων, «ύπουλων» και περίεργων αναφορών από υψηλόβαθμους παράγοντες στην Αγκυρα ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν συγκλίνει σε επαφές για ορισμένα ζητήματα που άπτονται οριοθέτησης θαλασσιών ζωνών κ.λπ., ανατολικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι καθώς και με τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Γκεΐτ. Με τον πρώτο συζήτησαν επίσης διμερή θέματα (διπλωματικά, πολιτικά ενεργειακά και κυρίως για την Ανατολική Μεσόγειο), ενώ με τον δεύτερο περιφερειακά, το ρόλο της Τουρκίας και την κατάσταση στη Λιβύη. Το θέμα των αιγυπτιακών θαλασσοτεμαχίων ετέθη πρώτο στις σχετικές συζητήσεις και ειδικά το W18 που σχεδόν εφάπτεται του 28ου μεσημβρινού (δυτικά του οποίου η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες από τον περασμένο Αύγουστο). Ανατολικά του συγκεκριμένου μεσημβρινού η κατάσταση είναι πολύπλοκη, ενώ στο προσκήνιο είναι, και έχει περιπλέξει τα πράγματα, το παράτυπο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2019.Επίσης στην εν λόγω περιοχή η τουρκική προκλητικότητα είναι επί μήνες συνεχής και δεδομένη.
Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με την νέα κυβέρνηση της Συρίας - Η πρώτη ελληνική αντίδραση
Ο Νίκος Δένδιας μετά το Κάιρο επιστρέφοντας στην Αθήνα σταμάτησε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό (εν όψει της πενταμερούς τον άλλο μήνα στη Γενεύη), καθώς και για ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου (τον ενημέρωσε για τις επαφές του στο Κάιρο). Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε χθες στην εκπρόσωπο του γ.γ./ΟΗΕ πρέσβειρα Τζιν Χολ Λουτ, που βρίσκεται εκ νέου στη Λευκωσία, ότι είναι απαραίτητη η παρουσία Ευρωπαίου παρατηρητή στην πενταμερή για το Κυπριακό.
Στο Κάιρο η εφημερίδα «Αrab News» είχε διαψεύσει τις διάφορες αναφορές των Τούρκων επισήμων περί «σύγκλισης θέσεων» με το Κάιρο, ενώ από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εκπρόσωπο του γ.γ./ΟΗΕ για τη Λιβύη Σλοβάκο Γιαν Κούμπιτς (μια και είναι στη Σύρτη σε εξέλιξη η σύγκληση του λιβυκού Κοινοβουλίου για τη νομιμοποίηση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr