Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ειδικότερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, πλοίαρχος Ναντίντ Ακτόπ, αφού έκανε μνεία ορισμένων θετικών εξελίξεων στην περιοχή, υποστήριξε ότι η Γαλάζια Πατρίδα κυριαρχεί στη στρατηγική σκέψη της Αγκυρας σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επέκρινε -όπως και άλλοι παράγοντες της Τουρκίας, ως και εφημερίδες- τις δύο NΑVTEX που εξέδωσε η χώρα μας για ασκήσεις στην περιοχή του Καστελλόριζου, ως και ανατολικά της Κρήτης, ισχυριζόμενη ότι οι περιοχές ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και εμπίπτουν στις δικές τους αρμοδιότητες.
Παράλληλα, τελείωσαν οι εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού του υδρογραφικού-ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις», που θωρείται πλέον έτοιμο να επιστρέψει σε υδρογραφικές και γεωλογικές έρευνες , ενώ το έτερο ερευνητικό πλοίο «Μπαμπαρός/Χαϊρεντίν Πασά» εξακολουθεί (προς το παρόν) εδώ και εβδομάδες να πλέει ανατολικά των επαρχιών Αμμοχώστου-Τρικώμου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα θαλασσοτεμάχια 2 και 3.
Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με την νέα κυβέρνηση της Συρίας - Η πρώτη ελληνική αντίδραση
Στο μεταξύ, για όλα τα θέματα συζήτησαν στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν με τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Σάρατζ ,μεταξύ των οποίων ενεργειακά, στρατιωτικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στη διάδοχο κατάσταση, στις ενδο-λιβυκές διαπραγματεύσεις στο Μαρόκο και στο Μοντρέ, στην έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο πολέμαρχος Χάφταρ στη δυτική Λιβύη, καθώς και στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη.
Στο μέτωπο της αρμενικο-αζερικής ένοπλης αντιπαράθεσης στο θύλακα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, ο Ερντογάν με την απόλυτη υποστήριξη που παρέχει στον «αδελφό» Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ στοχεύει στο να θέσει νέους κανόνες και παραμέτρους στον νότιο Καύκασο, περιθωριοποιώντας τη στάσιμη πρωτοβουλία της ομάδας του Μίνσκ (ΗΠΑ-Ρωσία-Γαλλία), του ΟΑΣΕ από το1992. Σε αυτή τη φάση οι αζερικές επιχειρήσεις στοχεύουν στην ανακατάληψη 7 περιοχών που βρίσκονται περιφερειακά του ορεινού αρμενικού θύλακα.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση