Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ορισμένες επισημάνσεις μου σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση εκτιμώ ότι έχουν ενδιαφέρον:
* Αν και προσωρινά ο Ερντογάν απέσυρε το ερευνητικό-υδρογραφικό πλοίο «ORUC REIS» από την Ανατολική Μεσόγειο, εντούτοις στη «γραμμή Τσαβούσογλου» οι απέναντι εμμένουν ότι ελλιμενίστηκε για μερικές εβδομάδες για λόγους συντήρησης, αλλά σύντομα θα επιστρέψει για να ολοκληρώσει το έργο του στα υπόλοιπα 11.500 χλμ. και θα παραμείνει με νέα NAVTEX στην ευρύτερη περιοχή για 2 μήνες. Μάλιστα η «Γενί Σαφάκ» -η κορυφαία ερντογανική εφημερίδα (που συνήθως δεν πέφτει έξω)- τονίζει ότι η ευρύτερη περιοχή ερευνών θα είναι λίγο έξω από τα 6 ν.μ. του συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης.
*Την ίδια στιγμή άλλες εφημερίδες, όπως η επίσης σκληροπυρηνική «Τουρκίγιε», διατηρούν τις φιλοπολεμικές ιαχές. Η «Τουρκίγιε» γράφει στο πρωτοσέλιδο ότι η Αγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό νησιών μας από το Θρακικό πέλαγος μέχρι το Καστελλόριζο και να απαιτήσει να αποστρατιωτικοποιηθούν από την Ελλάδα! Κάτι που είδαμε προχθές με την αντι-NAVTEX έναντι Χίου που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης.
*Ενώ απέσυραν το ερευνητικό σκάφος από την επίμαχη περιοχή, χθες οι Τούρκοι προχώρησαν (μέσω του σταθμού της Αττάλειας) στην έκδοση νέας προκλητικής NΑVTEX για την περίπτωση του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», που ενεργεί παράνομα εδώ και σχεδόν 6 εβδομάδες νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου της Κύπρου, στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 μαζί με τα βοηθητικά πλοία «Ορχάν Μπέι», «Οσμάν Μπέι» και «Ερτογρούλ Μπέί». Η Αγκυρα στοχεύει να προκαλέσει «ρήγματα» στις θέσεις Ελλάδος-Κύπρου. Η νέα NAVTEX προσεγγίζει χρονικά τα μέσα Οκτωβρίου.
*Πληθαίνουν οι επαφές σε διάφορα επίπεδα και πλαίσια μεταξύ της Τουρκίας με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκαν την Αγκυρα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίων, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων, μέλη του προεδρικού συμβουλίου, ως και οι υπουργοί Οικονομικών-εμπορίου κ.ά. Ολες αυτές οι επισκέψεις -ειδικά τη χρονική στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες σε Ελβετία και Μαρόκο για το μέλλον της χώρας- θα πρέπει να μας προβληματίσουν για τα ζητήματα Τουρκίας-Λιβύης.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
*Ενώ διεξάγονται ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση. Την ίδια στιγμή στην Αγκυρα λαμβάνουν χώρα τουρκο-ρωσικές συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο για τα στρατιωτικά θέματα της Συρίας και ειδικά του Ιντλίμπ.
*Δεν δόθηκαν προς τα έξω λεπτομέρειες αναφορικά με τις τεχνικού επιπέδου συζητήσεις στο ΝΑΤΟ μεταξύ των ανώτατων εκπροσώπων των δύο χωρών στην Στρατιωτική Επιτροπής της συμμαχίας ως και Αμερικανο-βρετανών ανώτατων αξιωματικών επί των «ιδεών» του γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποφυγή-αποτροπή ναυτικών επεισοδίων. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Αγκυρα θεωρεί το ΝΑΤΟ ως πιο ελκυστικό και προσφιλή οργανισμό αφού τυγχάνει πιο αποδεκτής ακρόασης και επιρροής. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αύριο Παρασκευή.
*Μετά την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την περιοχή νότια του Καστελλόριζου, προσωπικά -μέχρι σήμερα- από τον Ερντογάν δεν είχαμε το κρεσέντο της σκληρής ρητορικής, ενώ στράφηκε πιο πολύ μέσω των επιτελών του στο να επικρίνει την περίπτωση των γαλλικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμφανίστηκε όμως πολύ στους εορτασμούς για την 102η επέτειο της κατάληψης της πρωτεύουσας Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις ενωμένες τότε τουρκο-αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις. Για πολλοστή φορά εμμένει στις τιμητικές διαχρονικές ιστορικές εκδηλώσεις των Οθωμανών (Ματζικέρτ-εισβολή στην Κύπρο-Μπακού-Λωζάννη-Σεβρές κ.ά.).
*Τέλος, δεν έχει γίνει κάποια αναφορά στο στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι της δυτικής Αφρικής που ανέτρεψε τον γαλλόφιλο πρόεδρο Κειτά. Δύο από τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος έχουν στενή σχέση με την Αγκυρα και τους Αμερικανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι προ εβδομάδος ο Τσαβούσογλου στην επίσκεψή του στην αφρικανική χώρα ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος δυτικής χώρας που συναντήθηκε με τους στρατιωτικούς, αλλά και με τον ανώτατο ιμάμη στην πρωτεύουσα Μπαμάκο (ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα AKP στην Τουρκία).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr