Το νερό που παρέχεται με ωράριο δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο, στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση.
Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο «Old City» που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.
Ανυπολόγιστες καταστροφές, που δεν έχουν αποτιμηθεί, έχουν υποστεί το Συγκρότημα Τσαλαπάτα που αποτελεί ένα Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, και με πολλά πολυτελή καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά και το κτιριακό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας που συστεγάζει και το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Ειδικά το σχολικό συγκρότημα έχει καταστραφει ολοσχερώς τόσο κτιριακά, όσο και ο εξοπλισμός που υπήρχε.
Αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας – Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν να φθάσουν στη Ζαγορά και στη συνέχεια ως το Χορευτό ώστε να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και για την σύνδεση της Μακρυνίτσας.
Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν στον Παγασητικό κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης σε αυτούς.
Βόλος: Οι πλημμυρισμένες περιοχές είναι υγειονομική βόμβα
Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.
Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.
Βόλος: Εμφανίστηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά από το νερό
Περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά εκδηλώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στον Βόλο, με γονείς μέσα στην αγωνία τους να δίνουν νερό που τρέχει από τις βρύσες με δελτίο σε περιορισμένες ώρες και δεν είναι πόσιμο. Παράλληλα, διάρροιες παρουσίασαν παιδιά στο Πήλιο, όπου σε πολλές περιοχές εντοπίζεται πρόβλημα με την έλλειψη καθαρού νερού λόγω της κακοκαιρίας.
«Θέλω να προσέξει ο κόσμος. Το νερό που λαμβάνουμε είναι νερό γεωτρήσεων. Αυτό είναι σαφές. Ρωτούν πολλοί τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μια πόλη σε κρίση, μετά από 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και δεν είναι πόσιμο» δήλωσε ο παιδίατρος κ. Χαρίτος.
«Όσοι έχουμε παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ίσκα ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε κάθε λούσιμο καταπίνουν νερό. Γονείς, έπλυνα τα πιάτα που είχαν γίνει σωρό, άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό τα οποία στην συνέχεια έβαλαν για αποστείρωση. Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας”, δήλωσε ο γιατρός επισημαίνοντας πως ακόμα και εάν το νερό βγαίνει από την βρύση διάφανο δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων.
Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία. Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι. Όσοι έχετε στην βρύση σας φίλτρο (διπλής ωσμώσεως, με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο.
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βράστε το πριν την χρήση. Είναι η απολύτως λάθος στιγμή για να πάρετε ρίσκα», τόνισε ο παιδίατρος.
Βόλος -Αγαπηδάκη για Μπέο: Η υπόθεση δεν είναι πολιτική αλλά επιστημονική
Για την υγειονομική βόμβα στη Θεσσαλία εξαιτίας των πλημμυρών μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημειώνοντας ότι γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση όλων των λοιμωδών νοσημάτων σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Αναφέρθηκε ακόμα στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ο οποίος την κατηγόρησε ότι προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους αναφορικά με την καταλληλόλητα του νερού.
Η κ. Αγαπηδάκη αφού τόνισε ότι το νερό στον Βόλο δεν είναι πόσιμο ούτε κατάλληλο για προσωπική υγιεινή ξεκαθάρισε σε σχέση με τον δήμαρχο Βόλου ότι μπορεί να κάνει επιθέσεις εναντίον της πολιτικές ακόμα και σεξιστικές αλλά είναι τελείως διαφορετικό να παραπλανά τον κόσμο:
Βόλος: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με προσωπικά και σεξιστικά σχόλια»
«Άλλο οι επιθέσεις εναντίον μου και άλλο η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Καταλαβαίνω την πολιτική επίθεση. Θέλω να μου επιτεθεί πολιτικά όποιος θέλει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και προσωπικά και σεξιστικά σχόλια να κάνει. Μια χαρά είμαι. Αν δεν άντεχα δεν θα έμπαινα στην πολιτική. Αυτό είναι κάτι άλλο και άλλο είναι να παραπλανούμε τον κόσμο. Γιατί αυτά που λέω, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα λένε όλοι οι ειδικοί σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιες κρίσεις.
Αν ο κ. Μπέος έχει μια ομάδα ειδικών που του λένε διαφορετικά πράγματα, ας έρθει με τεκμήρια να μας τα πει. Γιατί αυτά που σας λέω, ξαναλέω, είναι οδηγίες ανθρώπων, καθηγητών, πανεπιστημίου, ειδικών, κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι κάτι που σκέφτηκα εγώ», είπε. «Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Μπέο».
Βόλος: «Δεν περισσεύει κανένας»
«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τον θεσμικό ρόλο του καθενός μας. Ξέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που είναι επιφορτισμένος με τα θέματα δημόσιας υγείας και συνεργάζεται μια ομάδα ειδικών και δίνει μια οδηγία η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ξέρει ότι θεσμικός ρόλος είναι αυτός. Ο κ. Μπέος είναι δήμαρχος, έχει άλλες ευθύνες.
Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο του. Όμως εδώ τα πράγματα, ξέρετε, δεν είναι πολιτικά. Ξαναλέω είναι θέμα επιστημονικής τεκμηρίωσης. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στο Βόλο. Θα ελέγξουμε ξανά και ξανά το νερό. Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι και δεν περισσεύει κανένας» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.
Η ίδια ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί «36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δυο περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία ολιγοήμερη. Δεύτερον, είχαμε τρία άτομα που εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα».
Βόλος: Το νερό είναι ακατάλληλο ακόμη και για μπάνιο
Ακόμα τόνισε ότι όποιος επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές, πρέπει να φοράει εξοπλισμό, ενώ υπογράμμισε ότι «Το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή. Δεν βουρτσίζουμε δόντια με το νερό της βρύσης στο Βόλο. Δεν κάνουμε μπάνιο. Παίρνουμε το νερό, το βράζουμε στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μπάνιο» είπε. «Κάνουμε ελέγχους για την ποιότητα νερού στο Βόλο», ανέφερε ακόμα η κ. Αγαπηδάκη.
Τέλος συνιστά μεγάλη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή με τα νερά. «Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα, και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αποτελεί εστία μόλυνσης» είπε. Όσο για το αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιδημίας ξεκαθάρισε: «Δεν βλέπω λόγω πανικού ούτε εφησυχασμού».
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Daniel: Ανυπολόγιστες καταστροφές – Φόβος για έξαρση επιδημιών – Πάνω από 4.500 διασώσεις
Τέμπη: Συγκλονιστική αποκάλυψη – «Ανθρώπινα μέλη στα καμένα βαγόνια, έξι μήνες μετά την τραγωδία»