Αυτόν τον ρόλο, αναλαμβάνει η ομάδα που λειτουργεί στο facebook «Treasurehunters Athens». Τι ακριβώς κάνει; Εντοπίζει αντικείμενα στους κάδους της πόλης, ώστε, εάν είναι χρήσιμα σε κάποιους, να μπορούν να τα πάρουν, συμβάλλοντας, έτσι, στο τεράστιο κεφάλαιο της ανακύκλωσης, αλλά και στη δημιουργία ενός κλίματος αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.
Το γκρουπ δημιουργήθηκε εν μέσω καραντίνας, τον Μάιο του 2020, έκτοτε οι κυνηγοί… θησαυρών ανάμεσα στα φαινομενικά εκατοντάδες άχρηστα πράγματα ανακαλύπτουν κατά καιρούς σε άψογη κατάσταση «ή έστω επιδιορθώσιμα για κάποιον με όρεξη και δεξιοτεχνία» αριστοκρατικούς πολυελαίους, μπαγιού, περίτεχνους καθρέπτες και σκρίνια, πίνακες ζωγραφικής, δανέζικους μπουφέδες, μπουφέδες με μαρκετερί, καναπέδες Louis Quinze, όλα τους μοναδικά κομμάτια μιας άλλης εποχής.
«Στην περίοδο της καραντίνας η δημιουργός της ομάδας, αλλά και μία εκ των διαχειριστών, @ Anastasia Carrots, δεν πήγαινε στη δουλειά της, έβγαζε βόλτα τον σκύλο της και έβλεπε πάρα πολλά πράγματα πεταμένα σε κάδους από ανακαινίσεις. Ορμώμενη από το προσωπικό αλλά και οικογενειακό της υπόβαθρο -γενικότερα άνθρωποι με ενεργή παρουσία στον χώρο της αρχιτεκτονικής και την κατασκευή επίπλου, αλλά και έντονη συνείδηση όσον αφορά το κεφάλαιο της ανακύκλωσης-, σκεφτόταν τι ωραίο που θα ήταν να είχε μια τεράστια αποθήκη κάπου για να τα αποθηκεύσει», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Καλλιόπη Τσουρουπίδου, μία εκ των διαχειριστών της ομάδας «Treasurehunters Athens».
Και συμπληρώνει: «Ετσι, λοιπόν, σκέφτηκε να δημιουργήσει μία διαδικτυακή ομάδα, μέσω της οποίας περισσότεροι άνθρωποι, που μπορεί να μην έτυχε να περάσουν από τα σημεία στα οποία εντόπισε τα αντικείμενα αλλά ίσως έχουν χώρο, να τα βλέπουν για να μπορέσουν να τα πάρουν, εάν μπορούν κάπως να τα χρησιμοποιήσουν, αντί να καταλήγουν στις χωματερές. Ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας είναι η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης ή και της μετατροπής και βασίζεται στη διάθεση απλών ανθρώπων να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο τεράστιο κεφάλαιο της ανακύκλωσης».
Σήμερα, το γκρουπ της Αθήνας αριθμεί περί τα 119.000 μέλη, ενώ σιγά σιγά δημιουργούνται και αντίστοιχες ομάδες, όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Ορεστιάδα, στην Κατερίνη, στη Ρόδο και τη Σύρο.
Διαδικασία
Οταν ένα μέλος εντοπίσει ένα αντικείμενο, το φωτογραφίζει και στη συνέχεια κάνει μια ανάρτηση συμπεριλαμβάνοντας την ώρα που το «ανακάλυψε», καθώς και την ακριβή τοποθεσία του. «Αν πρόκειται για χάρισμα, προτού δηλαδή κάτι καταλήξει στον κάδο, αναρτά φωτογραφίες του αντικειμένου και την περιοχή στην οποία βρίσκεται, καθώς και άλλες πληροφορίες -για παράδειγμα εάν πρέπει να φύγει άμεσα, αν βρίσκεται σε όροφο κ.λπ.-, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έλθουν σε επικοινωνία μαζί του για να κανονίσουν παραλαβή. Αν και τα χαρίσματα δίνουν μια σχετική ευχέρεια χρόνου στον ενδιαφερόμενο, τα ευρήματα δίπλα στους κάδους είναι άλλη υπόθεση. Εκεί, όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε», εξηγεί η κ. Τσουρουπίδου.
Συνδετικός κρίκος
Μάλιστα, τονίζει ότι η «Treasurehunters Athens», ως επί το πλείστον, δρα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς, προκειμένου χρηστικά αντικείμενα, που βρίσκονται πεταμένα στον δρόμο ή λίγο πριν βρεθούν εκεί και έχουν ακόμα ζωή, να βρουν νέους ιδιοκτήτες.
«Σε διάφορες χώρες αυτό γίνεται οργανωμένα, όπου τα αντικείμενα διοχετεύονται στον φυσικό χώρο-κατάστημα κάποιας ΜΚΟ. Στην Αθήνα αυτό ουσιαστικά δεν υπάρχει, πέρα από το ΡΕΤΟ, το οποίο δέχεται μεν έπιπλα και μικροαντικείμενα και αναλαμβάνει αφιλοκερδώς να τα παραλάβει, αλλά συχνά πρέπει να περιμένεις 2-4 εβδομάδες. Οπότε και πολλά έπιπλα που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα θέλουν ή δεν έχουν πλέον χώρο να τα αποθηκεύσουν, αλλά ούτε και χρόνο να κανονίσουν με τον εκάστοτε δήμο για την απομάκρυνσή τους, που θα ήταν και η ορθή διαδικασία, απλώς εμφανίζονται δίπλα σε κάδους. Τα τελευταία χρόνια αυτό συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα», αναφέρει.
Επίσης, προσθέτει: «Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούργια, αλλά υπάρχει και μία μερίδα που βιοπορίζεται από αυτό, όπως οι παλαιοπώληδες. Επομένως, η “Treasurehunters Athens” εξυπηρετεί μία σεβαστή μερίδα ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες όσον αφορά την είσοδό τους και τη δραστηριότητά τους στην ομάδα. Ταυτόχρονα, συμβάλλει όχι μόνο σε μείωση αντικειμένων που θα καταλήξουν στις απέραντες και ιδιαίτερα προβληματικές από πλευράς διαχείρισης χωματερές, αλλά και σε έμμεση εξοικονόμηση πόρων, που οι δήμοι πρέπει να διαθέσουν για να διατηρούν τους χώρους γύρω από τους κάδους και τα πεζοδρόμια καθαρά από ογκώδη αντικείμενα».
ΠΕΤΑΜΕΝΑ «ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ»
Από καναπέδες και παιχνίδια μέχρι… φέρετρο
Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που εντοπίζουν οι κυνηγοί… θησαυρών είναι καναπέδες, σκρίνια, τραπέζια, πολυθρόνες, ντουλάπες, γραφεία, βιβλιοθήκες, καρέκλες, μπουντουάρ, αλλά και άπειρα παιχνίδια, παιδικά κρεβατάκια, καροτσάκια, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Ανακαλύπτουν, όμως, και πολλά βιβλία.
«Συχνά πυκνά, όμως, βλέπουμε και διάφορες ηλεκτρικές και μη συσκευές, ανεμιστήρες, αερόθερμα, ηλεκτρικές σκούπες, τηλεοράσεις, μηχανήματα γυμναστικής και πλέον εμφανίζονται και δομικά υλικά. Το πιο περίεργο αντικείμενο που έτυχε να δω στην ομάδα πρόσφατα ήταν ομολογουμένως μία μεγάλη, τετράγωνη, φουσκωμένη σωσίβια λέμβος. Μερικούς μήνες πριν, εμφανίστηκε ένα… φέρετρο. Και μόλις προ ημερών κάποιο μέλος χάριζε μέσω της ομάδας έναν ανελκυστήρα σκάλας».
Ειδήσεις σήμερα
Τη Δευτέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media
Κάλαντα Πρωτοχρονιάς: Δείτε πως τα λένε σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας
Νότια Κορέα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των συγγενών – 3 ετών το μικρότερο θύμα
Σεισμός στην Αττική: Τι λένε οι σεισμολόγοι και ποια τα ενεργά ρήγματα