Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό» ο ένας από τους δύο σταθμάρχες που θα έπρεπε να είναι παρόν στον Σταθμό της Λάρισας, έφυγε νωρίτερα για να πάρει… σουβλάκια στο παιδί του και άφησε τον άπειρο 59χρονο σταθμάρχη μόνο του.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε στον ΑΝΤ1, ο σταθμάρχης Π. έφυγε από τη βάρδια μισή ώρα νωρίτερα. Μάλιστα, υπέγραψε και στο βιβλίο «παράδοσης – παραλαβής» ότι αναχώρησε στις 22:30. Το Intercity 62 πέρασε από το σημείο στις 23:04. Όπως αποκαλύπτεται, ο δεύτερος σταθμάρχης έφυγε νωρίτερα γιατί ο γιος του ζήτησε σουβλάκια.
Τέμπη: Έγγραφο ντοκουμέντο με τις βάρδιες – Έπρεπε να υπάρχουν 3 σταθμάρχες 22.00 με 23.00
Απαντήσεις στα αμέτρητα «γιατί» πίσω από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ζητούν οι συγγενείς των 57 νεκρών αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Μετά την απολογία του 59χρονου σταθμάρχη που κρίθηκε προφυλακιστέος καλούνται και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα από το σιδηροδρομικό προσωπικό, με τη δικαιοσύνη να επιταχύνει αλλά και να εμβαθύνει αναζητώντας ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.
Ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει το πλάνο των βαρδιών του σταθμού Λαρίσης, από το οποίο ήδη προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα, ως προς το πόσοι και ποιοι βρίσκονταν σε υπηρεσία από τη στιγμή που γύρισε το μοιραίο κλειδι έως την ώρα της φονικής σύγκρουσης.
Από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει ότι οι βάρδιες είναι οι εξής:
06.00 – 15.00
14.00 – 23.00
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
22.00 – 07.00
Τα ωράρια των βαρδιών «δείχνουν» πως όταν σχολάνε στις 14.00 το μεσημέρι οι δύο πρωινοί, έρχονται στις 15.00 το μεσημέρι οι 2 απογευματινοί, οι οποίοι θα έπρεπε να συμπίπτουν κατα μία ώρα με τον έναν βραδινό που πιάνει στις 22.00 το βράδυ. Δηλαδή 22.00 μέχρι 23.00 το βράδυ θα έπρεπε να βρίσκονται 3 σταθμάρχες στο σημείο.
Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό καθώς στις 22.10 πέρασε ο προαστιακός, δηλαδή την στιγμή που το «κλειδί» άλλαξε για να περάσει (ο προαστιακός).
Τέμπη: Τα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις
- Πόσοι Σταθμάρχες ήταν παρόντες από 22:00 έως 23:00 (δηλαδή την ώρα που έγινε η αλλαγή του κλειδιού);
- Ποιος Σταθμάρχης έκανε την αλλαγή “κλειδιού” (όταν πέρασε ο προαστιακός) ;
- Ήταν και άλλοι παρόντες;
- Γιατί κανείς επί 58 λεπτά δεν επανέφερε το κλειδί πριν την αναχώρηση του Intercity;
Τι φέρεται να κατέθεσε ο σταθμάρχης που βρίσκεται προφυλακισμένος
Στην απολογια του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας φέρεται να ισχυρίστηκε πως «όπως έχει ήδη αναφέρει ο επιθεωρητής είχε διορίσει για την συγκεκριμένη μέρα δύο σταθμάρχες με βάρδια μέχρι 11 βραδινή. Ο ανακριτής εάν ζητήσει αντίγραφο του φύλλου βάρδιας θα διαπιστώσει τον αριθμό των σταθμαρχών και το ωράριο που υπήρχε, το οποίο ήταν εννιάωρο».
«Οι δύο σταθμάρχες που ήταν στην προηγούμενη βάρδια γύρω στις 10:15 αποχώρησαν. Και έμεινε από τότε μόνος του μέχρι και τις 11.04 που αναχώρησε το τρένο. “Από τις 11 παρά τέταρτο το δίκτυο φόρτωνε με κίνηση και ήμουν μόνος μου για να ελέγχω ολόκληρο το κεντρικό κομμάτι του σιδηροδρόμου», φέρεται να υποστήριξε ο σταθμάρχης.
Όσον αφορά το κλειδί, το οποίο ξέχασε να γυρίσει, φέρεται να υποστήριξε πως έχει “κενό μνήμης”, πως δεν μπορεί να θυμηθεί ακριβώς τι συνέβη.
«Θεωρώ σίγουρο πως γύρισα το κλειδί γιατί είναι μια μηχανική κίνηση που γίνεται αυτόματα. Έχω όμως κενό μνήμης για το κλειδί. Λόγω του φόρτου εργασίας μου, δυστυχώς δεν θυμάμαι να ξανακοίταξα αργότερα το συγκεκριμένο σημείο του πίνακα», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τραγωδία στα Τέμπη: Στο μικροσκόπιο η αναρρωτική άδεια του επιθεωρητή
Κατεπείγουσα έρευνα είναι σε εξέλιξη για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας ενός μήνα αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια τη μοιραία νύχτα.
Ερωτηματικά για τη διαδικασία χορήγησης της αναρρωτικής άδειας έκαναν χθες τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να επισημάνει την ύπαρξη στοιχείων που πρέπει να διερευνηθούν.
«Η άδεια είναι πλησίον του συμβάντος, κινεί μια υπόνοια και πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο ευσταθεί. Είμαστε κάθετοι, θα αποδοθούν ευθύνες αν δεν συντρέχει λόγος που δόθηκε η αναρρωτική και όσοι την έδωσαν θα τεθούν σε άμεση αργία», τόνισε ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).
ΕΔΕ
Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Πέντε στοιχεία είναι καθοριστικά για την υπόθεση. Κατ’ αρχάς, και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και τις διευκρινίσεις που έδωσε (Alpha), ο επιθεωρητής Λάρισας εμφανίστηκε μόλις 24 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα επικαλούμενος ένα πρόβλημα υγείας που δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν – νευροχειρουργικής φύσεως σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στο επίκεντρο της έρευνας έχει μπει η Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Ο διευθυντής της δεν έγραψε την αναρρωτική άδεια, αλλά φέρεται να έδωσε την εντολή. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.
Ο επικουρικός γιατρός που υπογράφει την αναρρωτική άδεια ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ότι προχώρησε σε κλινική εξέταση και χορήγησε την άδεια κατόπιν εντολής από ανώτερό του στην ιεραρχία του τμήματος. Οπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, πάντως, η αναρρωτική άδεια φέρεται να δόθηκε χωρίς να προκύπτει διαγνωστική εξέταση, γεγονός που, εάν ισχύει, αποτελεί κομβικό στοιχείο.
Ακόμα δύο παράμετροι κινούν τις υποψίες. Κατ’ αρχάς, είθισται οι αναρρωτικές άδειες που δίνονται από τους γιατρούς να είναι μικρότερης διάρκειας και να ακολουθείται επανεξέταση για παράτασή τους. Επιπλέον, για ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας συνηθίζεται η προσέλευση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και όχι στα τακτικά ιατρεία, όπου οι ασθενείς προσέρχονται κατόπιν ραντεβού.
Ο δ/ντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας, επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι πράγματι εκείνη την ημέρα τον αναζήτησε ο επιθεωρητής, αλλά επειδή ο ίδιος δεν είχε ιατρείο -γνώριζε ωστόσο το προϋπάρχον πρόβλημα υγείας ενώ ήταν εμφανές ότι κούτσαινε-, τον παρέπεμψε για έλεγχο στον γιατρό Θ.Μ., ο οποίος και εντέλει υπέγραψε την αναρρωτική άδεια. Ο Νίκος Χαυτούρας διέψευσε στην ίδια συνέντευξη ότι έδωσε εντολή για την αναρρωτική, ενώ επέμεινε ότι η άδεια δεν φέρει το όνομά του. Ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής επιμένει ότι ο επιθεωρητής εξετάστηκε από τον γιατρό που έκανε εκείνη την ώρα ιατρείο και ότι όλα έγιναν στο πλαίσιο της ιατρικής δεοντολογίας.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Στο μικροσκόπιο η αναρρωτική άδεια του επιθεωρητή
Τραγωδία στα Τέμπη: Δικαστική έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις
Αποκαλυπτικός Οδηγός: Συντάξεις πριν από τα 62 και μπόνους από εργασία