Ενα μικρό δρομάκι, κάθετο στην οδό Σκουζέ, μας βγάζει σε κάτι που μοιάζει να ήταν κάποτε αυλή. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε σωρό από συντρίμμια, καμένο ολοσχερώς απ’ άκρη σ’ άκρη. Ακόμα και μεταλλικά μέρη της οικοσκευής έχουν λιώσει και μόνο το τζάκι δείχνει ότι εδώ μέχρι πρόσφατα ήταν στημένο νοικοκυριό και μέσα ζούσαν άνθρωποι.
Με το καμένο σπίτι εφάπτεται ένας προκατασκευασμένος οικίσκος τύπου isobox, μεγέθους περίπου όσο δύο περίπτερα, όπου έχει μετακομίσει ο κ. Πέτρος, ο οποίος κατοικούσε στο καμένο σπίτι με τη σύζυγό του. Του χτυπάμε την πόρτα και μας ανοίγει ξεδιπλώνοντας την ιστορία που τον άφησε άστεγο στα 70 του χρόνια, χωρίς να έχει δικαίωμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αρωγής, αφού η έκταση όπου ήταν χτισμένο το σπίτι του έχει απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Χαλανδρίου εδώ και περίπου 20 χρόνια.
«Απλυτος 15 μέρες»
Κάθεται σε μία παλιά καρέκλα, ενώ το καινούργιο του νοικοκυριό συμπληρώνουν ένα ψυγείο που του έφεραν ιδιώτες, ένα διθέσιο καναπεδάκι και μία στοίβα με ρούχα και κουτιά. «Φοράμε ό,τι μας έχουν δώσει, αφού από το σπίτι μας δεν σώθηκε το παραμικρό. Οταν πλησίασαν οι φλόγες, μου λέει η σύζυγός μου: “Σήκω, δεν βλέπω τίποτα”. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε. Οταν φτάσαμε στο κέντρο του Χαλανδρίου, μου τηλεφώνησε ένας γείτονας και μου είπε ότι το σπίτι μου κάηκε. Ζω εδώ 45 χρόνια, παίρνω αναπηρική σύνταξη και πλέον έχω ό,τι βλέπετε. Περιμένω την κ. Ιωάννα, από ένα ίδρυμα που μας βοηθάει, να μου φέρει ένα φουρνάκι. Μας έχουν υποσχεθεί και ένα κρεβάτι, γιατί τώρα κοιμάμαι ή στο καναπεδάκι όπου δεν χωράω ή στο αυτοκίνητο, και έχω να πλυθώ 15 μέρες», περιγράφει.
Απαλλοτρίωση
Η σύζυγός του κοιμάται προσωρινά σε ένα φιλικό σπίτι μέχρι η ιδιωτική πρωτοβουλία να φροντίσει για τα απολύτως απαραίτητα και ο κ. Πέτρος προσπαθεί να μας εξηγήσει πώς βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση. «Το 2005 ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να απαλλοτριώσει την περιοχή για να γίνει κοινόχρηστος χώρος. Μου έδωσε δύο άλλα οικόπεδα σε κοντινή απόσταση, το ένα 460 τ.μ. και το άλλο 267 τ.μ. Το δικό μου οικόπεδο, όμως, ήταν 1.310 τ.μ. και έμεινε σε εκκρεμότητα η διαφορά. Τότε μου είπαν ότι δεν έχουν τράπεζα γης για να μου δώσουν τα υπόλοιπα μέτρα και, έτσι, εγώ έμεινα στο σπίτι μου. Η διαφορά που, όπως υποστηρίζει ο κ. Πέτρος, είχε με τον δήμο δεν λύθηκε όλη αυτήν την εικοσαετία, το ζευγάρι συνέχισε να ζει στην απαλλοτριωμένη έκταση, αφού κανείς δεν τους απομάκρυνε, και πλέον είναι άστεγοι, χωρίς να μπορούν να εισπράξουν ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αρωγής.
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ): Εχουμε ζητήσει 7 κοντέινερ με εξοπλισμό
Ο Δήμος Χαλανδρίου κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το ζευγάρι, αλλά και άλλους πυρόπληκτους, όπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κώστας Ευθυμίου. «Δεν γνωρίζω ποιος φταίει που έμεινε αυτή η κατάσταση έτσι τόσα χρόνια. Ο κ. Πέτρος δεν μπορεί να λάβει την κρατική βοήθεια, αφού το σπίτι δεν υπάρχει στο έγγραφο Ε9», λέει ο κ. Ευθυμίου και συνεχίζει:
«Μετά τη φωτιά ο δήμος τον φιλοξένησε, μαζί με τη σύζυγό του, σε ξενοδοχείο για περίπου έναν μήνα και κάθε μέρα του μεταφέρουμε συσσίτιο σε αυτό το κοντέινερ που βρήκε από ιδιώτη, το οποίο δεν είναι εξοπλισμένο σαν αυτά που ζητήσαμε εμείς για τους υπόλοιπους πυρόπληκτους. Εχουμε υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για επτά κοντέινερ με εξοπλισμό, από αυτά που χρησιμοποιούνται στη στέγαση προσφύγων, για ισάριθμα σπίτια που κάηκαν στην περιοχή μας και οι πυρόπληκτοι δεν έχουν πού να μείνουν. Οι τρεις οικίσκοι έχουν έρθει και έχουν ήδη τοποθετηθεί, ενώ περιμένουμε και τους υπόλοιπους τέσσερις. Σε αυτούς θα μείνουν, κυρίως, μεμονωμένοι πυροπαθείς, αλλά υπάρχει και μία οικογένεια με ένα παιδάκι, την οποία ακόμα φιλοξενούμε σε ξενοδοχείο μέχρι να βρεθεί λύση».
«Κάηκαν τα χαρτιά μου»
Οσο για τον κ. Πέτρο, δηλώνει ικανοποιημένος που ο δήμος μεταφέρει φαγητό στο κοντέινερ για τον ίδιο και τη σύζυγό του, γιατί, όπως λέει, δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει βενζίνη για καθημερινές μετακινήσεις. Την ίδια ώρα, απευθύνει έκκληση, μέσω του «Ε.Τ.» της Κυριακής, να γίνει μία εξαίρεση και να ενταχθεί στην αρωγή, ώστε να καταφέρει να ξαναστήσει το νοικοκυριό του. Ωστόσο, δεν έχει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Χαλανδρίου τού οφείλει τετραγωνικά γης, όπως ισχυρίζεται. «Ολα τα χαρτιά που είχα ήταν στο σπίτι και έχουν καεί», λέει πριν μας χαιρετήσει δείχνοντάς μας το αυτοκίνητό του, ένα Fiat Seicento, στο οποίο θα κοιμηθεί το βράδυ.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη – «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά» – Το φθινόπωρο επιστρέφει
Ανατροπή με την υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚάν: Αθώος ο βασικός ύποπτος από τις κατηγορίες βιασμού
Κρήτη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση εντοπισμού φυτείας με 990 δενδρύλλια κάνναβης
Χαλκιδική: Νέες διώξεις για το δυστύχημα στο λούνα παρκ
Αθηνά Ωνάση: Η περιουσία της, οι επενδύσεις και ο Σκορπιός – Πως είναι στα 39 της