Δεκάδες άτομα, κρατώντας τα… ταπεράκια τους και έναν χάρτη που μοιράστηκε στα γραφεία του Κύκλου, στην Άνω Πόλη, ακολούθησαν τον «κυκλικό» γαστρονομικό περίπατο και επισκέφτηκαν συνολικά 7 καταστήματα εστίασης, όπου τους σέρβιραν μεζέδες, με βάση υλικά που περισσεύουν από άλλες παρασκευές και διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Ντοματοκεφτέδες με διάφορα μυρωδικά γεύτηκαν στον «Τοίχο- Τοίχο», κρουτόν και σουτζουκάκια με μπαγιάτικο ψωμί στο «Μπαλκόνι», όπου η ιδιοκτήτρια, Αννα Κρεωνίδου, εξήγησε ότι τίποτα δεν πετιέται και με ό,τι μένει ταϊζουν τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της γειτονιάς. Μπρουσκέτες με ψωμί και αυγοσαλάτα με βραστά αυγά που δεν καταναλώθηκαν την ίδια μέρα δοκίμασαν οι συμμετέχοντες στον περίπατο στο «Little Big House», με την υπεύθυνη Βίκυ Ταρνανά να σερβίρει και γλυκάκι με κομμάτια κέικ που πολλές φορές «κολλάνε» στην φόρμα ψησίματος αλλά μπορούν να γίνουν νόστιμες γλυκές μπαλίτσες με λίγη σοκολάτα αφού κρυώσουν πρώτα στο ψυγείο.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο Δημήτρης Παρδαλίδης από τη «Νέα Φωλιά», τονίζοντας ότι παρασκευάζονται καθημερινά συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού προκειμένου να μην πεταχτούν και χρησιμοποιούνται μόνο ντόπια προϊόντα. Ένα διαφορετικό τρόπο βιώσιμης διαχείρισης επέδειξαν στο καφέ «Yaya», σερβίροντας τσάι με βότανα και πετώντας στη συνέχεια τα υπολείμματα σε ειδικό κάδο κομποστοποίησης.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Τροφή για σκέψη
Στόχος της δράσης που είχε ως κεντρικό μήνυμα «Taste the Waste» ήταν η ενημέρωση γύρω από την ορθή χρήση του φαγητού που περισσεύει στα μαγαζιά ή τα σπίτια και τα πολλαπλά οφέλη από τον περιορισμό της σπατάλης τροφής. «Ζούμε σε μια εποχή που τόσο οι φυσικοί όσο και οι οικονομικοί πόροι περιορίζονται ανησυχητικά επιβαρύνοντας όλα τα μέλη μιας κοινότητας. Η υιοθέτηση, λοιπόν, ενός κυκλικού μοντέλου ζωής -όπου δεν πετάμε αλλά αξιοποιούμε τους πόρους υπεύθυνα- είναι η μόνη βιώσιμη λύση», αναφέρει η Σόφη Σαρρή, υπεύθυνη Αστικής Καινοτομίας της InCommon.
Όλες οι επιχειρήσεις υποστήριξαν τη δράση αφιλοκερδώς και παρουσίασαν προτάσεις μαγειρικής υλικών, συνθέτοντας διαφορετικές γαστρονομικές προτάσεις και δίνοντάς τους γευστική και θρεπτική αξία, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Eurostat) που επικαλείται η InCommon , η συνολική σπατάλη τροφίμων (βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη που απορρίφθηκαν) σε επίπεδο Ε.Ε. κατά το 2020 εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 57 εκατομμύρια τόνους (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 127 κιλά ανά κάτοικο). Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των συνολικών απορριμμάτων τροφίμων (31 εκατ.τόνοι = 70 κιλά ανά κάτοικο) και η εστίαση το 9% (περισσότεροι από 5 εκατ.τόνοι). Στην Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων ανήλθε σε πάνω από 2 εκατ. τόνους, με το 45% να προέρχεται από τα νοικοκυριά και περίπου το 11% από την εστίαση.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός – κακοκαιρία «EVA»: Φόβοι για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο – Που και πότε θα «χτυπήσει»
Airbnb: Η Αθήνα πρωταγωνιστεί ξανά στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατολογούν Αφγανούς κομάντος