Γράφουν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Τη διαδρομή που ακολουθούσε το μεγάλο κύκλωμα κατάφεραν να εξακριβώσουν οι ελληνικές αρχές και έβαλαν τέλος στη δράση τους. Από το Τσεσμέ μέχρι την Ικαρία και από εκεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι «πελάτες» των δουλεμπόρων πλήρωναν αθροιστικά περισσότερα από 8.000 ευρώ για το ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή. Πρόκειται για ένα μόνο από τα κυκλώματα διακινητών με έδρα την Τουρκία, που κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους, σε μια προσπάθεια «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού από τη γείτονα χώρα.
Ενα δρομολόγιο τη βδομάδα
«Ομάδα 25 ατόμων που έφτασε στην Ικαρία βρίσκεται τώρα υπό κράτηση στον Αγιο Κήρυκο και φοβούνται για την ασφάλειά τους. Πιστεύουν ότι θα απελαθούν πίσω στην Τουρκία το πρωί, αφού αυτό τους είπαν ότι θα συμβεί από την τοπική αστυνομία», ανέφερε ΜΚΟ στις 2 Ιουνίου, σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η ψευδής -σύμφωνα με την αστυνομία- αναφορά για pushback αφορούσε 25 παράτυπους μετανάστες που είχαν φτάσει στο νησί από το Τσεσμέ, μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος διακινητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια ΜΚΟ είχε προχωρήσει σε μια αντίστοιχη ανάρτηση για δήθεν επαναπροώθηση 7 ημέρες αργότερα και πάλι αναφορικά με μετανάστες που διακινούσαν οι δουλέμποροι από το Τσεσμέ. Τα συγκεκριμένα 23 άτομα είχαν καταφέρει να φτάσουν στην παραλία Φάρος στις 13:00 και όπως αποδείχτηκε κατά την αστυνομική έρευνα, οι 18 από αυτούς είχαν πλαστές άδειες διαμονής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Ιουνίου, οι αρχές εντόπισαν τρεις ακόμα παράτυπους μετανάστες στην περιοχή Νοσοκομείο του Αγίου Κήρυκου, επίσης με «μαϊμού» έγγραφα. Οπως αποδείχτηκε είχαν και αυτοί εισέλθει παράνομα στη χώρα με τη βοήθεια του κυκλώματος. Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 59 περιπτώσεις διακίνησης από τα τουρκικά παράλια, ο αριθμός όμως ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Ξενοδοχεία-«αποθήκες»
Το ποσό των 100 ευρώ την ημέρα πλήρωναν οι παράτυποι μετανάστες για τη διαμονή τους σε επιλεγμένα καταλύματα με τα οποία συνεργαζόταν η εγκληματική οργάνωση στην Ικαρία. Το ένα από αυτά βρισκόταν στα Θερμά, ενώ για την ίδια χρήση είχαν επιστρατευτεί και ενοικιαζόμενα στούντιο στον Aγιο Κήρυκο. Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω καταλυμάτων, ένας άνδρας ηλικίας 50 ετών και μια 55χρονη γυναίκα, κατηγορούνται για τη συνδρομή τους.
Οι μετανάστες έφταναν σε ερημικές παραλίες της Ικαρίας στοιβαγμένοι σε φουσκωτές λέμβους. Εμεναν κρυμμένοι στα ξενοδοχεία και στη συνέχεια τους μετέφεραν ακτοπλοϊκώς στην Αττική, σε σπίτια σε Καλλιθέα και Πετράλωνα. Από εκεί τους προωθούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες είτε με πλαστά διαβατήρια είτε με τη μέθοδο του «σωσία» («lookalike»), δηλαδή διαβατήρια ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα βρέθηκαν κρυμμένα σε… ψευδοροφή μέσα σε «safe house» που εντόπισαν οι αρχές στην Αττική. Εκτός από τα διαβατήρια, οι αστυνομικοί βρήκαν και ένα τετράδιο με ημερομηνίες, ονοματεπώνυμα και χρηματικά ποσά, έσοδα-έξοδα της οργάνωσης. Σύμφωνα με το σημειωματάριο των διακινητών, το ταξίδι από Τσεσμέ σε Ικαρία κόστιζε για τους μετανάστες 800-1.200 ευρώ το άτομο, η διαμονή στην Ικαρία ξεκινούσε από 100 ευρώ το άτομο, τα παράνομα έγγραφα κυμαίνονταν από 400 έως 600 ευρώ, ενώ η προώθηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοστίζει 4.500-6.000 ευρώ.
Το «μεγάλο αφεντικό» και ο «Βρετανός»
«Big boss» (δηλαδή «μεγάλο αφεντικό») ήθελε να τον αποκαλούν τα μέλη του κυκλώματος, ο αρχηγός που είχε έδρα του την Τουρκία. Τον συντονισμό των διακινήσεων είχαν αναλάβει δύο αδέρφια, ενώ ένας ακόμα διακινητής από την Τουρκία φρόντιζε για τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών από τη Σμύρνη στο Τσεσμέ. Ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που βρίσκονταν στη γειτονική χώρα ήταν ένας χειριστής λέμβου μεταφοράς και ένας χειριστής τζετ σκι, που δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Με αυτά τα τζετ σκι επέστρεφαν οι κακοποιοί στη βάση τους στο Τσεσμέ, μετά την ολοκλήρωση της διακίνησης προς τα νησιά. Οι υπόλοιποι δουλέμποροι είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να συντονίζουν τη μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα. Οι δύο από αυτούς, με καταγωγή από το Πακιστάν, κατοικούσαν στη Μύκονο και ταξίδευαν σε Σάμο και Ικαρία για τις ανάγκες του κυκλώματος. Επεσαν στα χέρια των αρχών στις 10 Ιουνίου, στον Εύδηλο Ικαρίας, την ώρα που επιχειρούσαν να διαφύγουν. Οπως αποδείχτηκε σε βάρος του ενός εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν και ένας «μελαψός» άνδρας περίπου 25 ετών, αδύνατος, ύψους 1,50-1,60, ο οποίος φαίνεται ότι είχε διασυνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατέληγαν οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες. Ο διακινητής δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις βρετανικές αρχές (National Crime Agency U.K.), αναζητώντας περισσότερα στοιχεία.
«Fast track» κάρτες ασύλου και «μπλόκο» σε διαβατήρια
Ακόμα και υπάλληλο της Υπηρεσίας Ασύλου είχε επιστρατεύσει ένα άλλο κύκλωμα, που διακινούσε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία, αλλά και από χώρες της Αφρικής. Η 45χρονη υπάλληλος λάμβανε από τους δουλεμπόρους «γρηγορόσημο» 300 ευρώ για κάθε παράτυπο μετανάστη, προκειμένου να επιταχύνει διαδικασίες έκδοσης και παραλαβής νομιμοποιητικών εγγράφων. Συγκεκριμένα φρόντιζε να παρακάμπτει τη σειρά προτεραιότητας, έβαζε τους «πελάτες» του κυκλώματος στις λίστες συνεντεύξεων και προχωρούσε στην έκδοση καρτών ασύλου και αδειών διαμονής με… «fast track» διαδικασίες. Σε άλλες περιπτώσεις οι διακινητές, επιχειρώντας να αυξήσουν το κέρδος τους, «εμπόδιζαν» και «μπλόκαραν» την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων μεταναστών, ώστε να απαιτήσουν μεγαλύτερη αμοιβή από την καθιερωμένη. Το ίδιο έκαναν και με τους «πελάτες» που καθυστερούσαν να εξοφλήσουν, οι οποίοι έμεναν «όμηροι» των δουλεμπόρων μέχρι να καταφέρουν να βρουν τα χρήματα για τις αποπληρωμές.
Οι διακινητές ήταν χωρισμένοι σε τρεις υποομάδες, στις οποίες αρχηγοί ήταν δύο Αιγύπτιοι, ο «Τζαμάλ» και ο «Αμίρ», ηλικίας 69 και 40 ετών αντίστοιχα και ένας 34χρονος υπήκοος Μιανμάρ, γνωστός με το προσωνύμιο «Κάζι». Και οι τρεις συνεργάζονταν με τουρκικά κυκλώματα για τη διακίνηση μεταναστών από τον Εβρο και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το οικονομικό όφελος της παράνομης δράσης τους είχε ξεπεράσει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο τα 2.458.600 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δουλέμποροι είχαν προχωρήσει σε 301 παράνομες μεταφορές μεταναστών, με την αμοιβή τους να αγγίζει τα 1.505.000 ευρώ, 882.500 είχαν κερδίσει από τα συνολικά 1.765 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν πουλήσει στους παράτυπους μετανάστες, ενώ 71.100 ευρώ ήταν το κέρδος τους από τις επιταχύνσεις διαδικασιών έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων.
Ειδήσεις σήμερα