Επισημαίνονται ορισμένα γενικότερα σημεία που αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως την εμπλοκή Πακιστανών, την όποια σχέση με το καθεστώς των Αγιατολάχ της Τεχεράνης, την πιθανή συμμετοχή τρίτων (σε υποστήριξη μιας τέτοιας εγκληματικής ενέργειας) το χρονικό διάστημα σχεδιασμού και πιθανής επιχείρησης, το αν υπήρχαν και άλλοι στόχοι, το βιογραφικό/παρελθόν των συλληφθέντων, ενδεχόμενη «σχέση» με παρόμοιες περιπτώσεις σε Κύπρο, Τουρκία κ.λπ.
1 Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις (ειδικών «δεξαμενών σκέψης», αλλά και του υπογράφοντα) είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2013 που παρατηρείται αυξημένη τάση τρομοκρατικών ενεργειών από Πακιστανούς. Σημειώνω μία νέα γενιά ριζοσπαστικοποίησης πακιστανικών ομάδων και θυλάκων.
2 Η συνεχιζόμενη αστάθεια στο πολύπαθο Αφγανιστάν, η διαμόρφωση νέων τάσεων στη μετα-ISIS κατάσταση (αν και το Ισλαμικό Κράτος ζει και ετοιμάζεται για τον νέο γύρο βίαιης εξόρμησης), η δραματική χειροτέρευση της κατάστασης στο Σαχέλ, ως και η συνεχιζόμενη και αναβαθμισμένη παρουσία του Ιράν ως τροφοδότη και εξαγωγέα τρομοκρατικών ομάδων, μεθόδων και στοχοποίησης σε Μέση Ανατολή, Αφρική αλλά και Βαλκάνια θα πρέπει να μας διατηρεί σε ετοιμότητα. Η εμπλοκή της Τεχεράνης μέσω της Επαναστατικής Φρουράς IGRC, ως και του πανίσχυρου υπουργείου Πληροφοριών (υπό τον Ισμαίλ Χατίμπ), σημαίνει πολλά για διάφορες τρομοκρατικές και άλλες ενέργειες.
Το Ιράν στρατολογεί πολλούς μη Ιρανούς για τρομοκρατικές ενέργειες και είναι πολύ διακλαδωμένο σε Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Αφρική και Νότια Βαλκάνια. Λόγω της αυξημένης περίσφιξής του, εξαιτίας του προβληματικού και ύποπτου πυρηνικού προγράμματός του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ θεωρείται ως ο βασικός ορατός εχθρός του Ισραήλ. Επίσης το Ιράν συνδράμει με drones σε υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ορισμένα κράτη, όπως στο Μπαχρέιν, στα Εμιράτα, στη Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Κύπρο κ.ά. οργιάζει η ιρανική κατασκοπευτική- αποσταθεροποιητική δραστηριότητα, και όχι μόνο. Επίσης υπάρχουν ισχυροί ιρανικοί «πυρήνες» για τρομοκρατικές δραστηριότητες σε Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Πολύ πρόσφατα φιλοϊρανικά στοιχεία προέβησαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Αμερικανών στο Ιράκ και στην περιοχή Ντιρ ελ Ζορ της Συρίας.
3 Βάσει των μελετών μου, για πρώτη φορά (και ενώ έχω αναλύσει διαχρονικά πολλές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας) παρατήρησα ότι δόθηκαν συγχαρητήρια στη χώρα μας από το γραφείο Νετανιάχου, από τον ΥΠΕΞ Ελι Κοέν, τον υπουργό Αμυνας, αντιστράτηγο ε.α. Γιόαβ Γκαλάντ, αλλά και από τον αρχηγό της Μοσάντ Ντάβιντ Μπαρνέα. Προκαλεί αίσθηση γιατί δεν το συνήθιζαν. Επί προηγούμενων αρχηγών της Μοσάντ κάτι τέτοιο δεν γινόταν (εννοώ δημόσια και επίσημα).
Επειδή την τελευταία διετία έχει παρατηρηθεί μία μετεξέλιξη στις μεθόδους δράσης της Μοσάντ είναι σημαντικό να αξιολογηθούν ορισμένες παράμετροι (συγκριτικά με την εποχή του Εφραίμ Χαλεβί, του Μεΐρ Νταγκάν και του Γιόσι Κοέν), στις συνεργασίες (π.χ. με την τουρκική ΜΙΤ στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης το 2022) αλλά και με υπηρεσίες άλλων κρατών. Και σε αυτή την περίπτωση όλα ήταν και είναι ισραηλινο-κατευθυνόμενα. Απλά η δική μας πλευρά συνεργάστηκε επί των πληροφοριών που έλαβε. Μη λησμονούμε ότι το Ισραήλ διανύει μία άσχημη και ανήσυχη πολιτική περίοδο, ο κόσμος είναι στους δρόμους και η παρούσα κυβέρνηση είναι από τις πιο αρνητικές και με δυσχέρειες στις σχέσεις της ειδικά με τους Αμερικανούς.
4 Αξίζει να διευκρινιστεί αν οι συλληφθέντες Πακιστανοί είναι σιίτες (το θρήσκευμα), αφού το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης είναι συντριπτικά σιιτικό. Επίσης δεν έχουμε ευκρινή εικόνα για τυχόν στρατολόγηση στελεχών στη χώρα μας, δεν γνωρίζουμε αν είχαν κάποια υπολογίσιμη εκπαίδευση, αν ήταν τζιχαντιστές πού θα δρούσαν και ό,τι προκύψει (τυφλό χτύπημα), πώς είχαν διαφύγει τόσο καιρό στη χώρα μας, πώς, πού και πότε συναντιούνταν στην Αθήνα ή αλλού, το ότι δεν είχαν όπλα, πώς μετακινούνταν από Σπάρτη και Ζάκυνθο προς Αθήνα, ποιοι ήταν αυτοί που τους έδειξαν το συγκεκριμένο εστιατόριο/συναγωγή στου Ψυρρή κ.ά. Και, τέλος πάντων, αυτός ο Πακιστανός από το Ιράν τι είδους συντονιστής τρομοκρατών ήταν, καθώς και δύο άνθρωποι σε Ελλάδα (μέχρι στιγμής) πώς θα συνέκλιναν χρονικά, τροπικά και τοπικά στον συγκεκριμένο «χαλαρό στόχο» κ.λπ.
5 Συμπερασματικά, η υπόθεση απαιτεί διευρυμένη ανάλυση, ενισχυμένη διάσταση πληροφοριών, προεκτάσεις για τη χώρα μας (η περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας) μετά τη μερική αποτυχία στην περίπτωση της Ρωσίδας κατασκόπου «κόκκινο σπουργίτι» (που διέφυγε της σύλληψης) και φαίνεται ότι ήταν συνεργασιακή Ελλάδος-Ισραήλ. Και επειδή «ο διάολος είναι πάντα στις λεπτομέρειες», απαιτείται να δούμε την υπόθεση πολυγωνικά και τις τυχόν διεθνείς (αν πράγματι υπάρχουν) διακλαδώσεις.
Διαβάστε επίσης: Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα: Έρχεται μπαράζ συλλήψεων, είχαν επαφές με ποινικούς- «Γρίφος» η διαδρομή εκρηκτικών και όπλων – Πού εστιάζει η ΕΥΠ
ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ
Συλλήψεις 8 ατόμων και στο Βέλγιο
Τη διάλυση ενός ισλαμιστικού πυρήνα στο Βέλγιο πέτυχαν οι Αρχές της χώρας, που συνέλαβαν πριν από δύο ημέρες οκτώ άτομα, ύποπτα για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας των Αρχών στις Βρυξέλλες και στη Φλάνδρα για υποθέσεις τρομοκρατίας και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν για ανάκριση. Πρόκειται για δύο χωριστές αστυνομικές έρευνες που φαίνεται όμως ότι συγκλίνουν στην εξάρθρωση ομάδων που προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι βελγικές δικαστικές αρχές δεν δίνουν πολλές λεπτομέρειες για τις έρευνες και για τους πιθανούς στόχους που είχαν οι συλληφθέντες. Σε μια λιτή ανακοίνωση των ανακριτικών αρχών τονίζεται πως «υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων, αλλά η περαιτέρω έρευνα θα αποκαλύψει πώς συνδέονταν».
Ηγουμενίτσα: Νεκρός 50χρονος επιβάτης σε πλοίο που κατέπλευσε στο λιμάνι
Ο τύπος της χώρας αναφέρει πως τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιοχή των Βρυξελλών κι άλλοι πέντε στο Ζάβεντεμ, στο Μολενμπεκ και στο Σκαρμπέκ. Οι έρευνες της Αστυνομίας επικεντρώθηκαν σε πέντε διευθύνσεις στις Βρυξέλλες κι επεκτάθηκαν στην Αμβέρσα και το Εουπεν, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.
Το Βέλγιο θεωρείται σημείο συνάντησης πολλών Ισλαμιστών τρομοκρατών μετά το 2014. Ο πυρήνας των Βρυξελλών θεωρείται υπεύθυνος για δύο από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της περιόδου 2014-2016: του Παρισιού και των Βρυξελλών. Από τη βελγική πρωτεύουσα προήλθαν αρκετοί από τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι (όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι). Τον επόμενο χρόνο (2016) έγινε ταυτόχρονη τρομοκρατική επίθεση στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, με 32 νεκρούς. Οι περισσότερες περιπτώσεις των τρομοκρατών που ενεπλάκησαν σε αυτές τις επιθέσεις περιλάμβαναν άτομα που εισήλθαν ή επανήλθαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης ή μετά τη συμμετοχή τους στον συριακό εμφύλιο.
Ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ
Με ενδιαφέρον μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την είδηση για τον εντοπισμό και τις συλλήψεις των δύο Πακιστανών που σχεδίαζαν επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο της περιοχής Ψυρρή.
Οπως μετέδωσε τη νύχτα της Τρίτης το πρακτορείο Reuters, «η Ελλάδα συνέλαβε δύο άνδρες που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ισραηλινό εστιατόριο της Αθήνας». Το πρακτορείο μετέφερε την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για τις συλλήψεις των δύο ανδρών που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε οργάνωση, η οποία σχεδίαζε την επίθεση κατά ισραηλινού στόχου στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως η επίθεση σχεδιάστηκε από το Ιράν. «Σε μια σπάνια δήλωσή της, η ισραηλινή Μοσάντ ανακοίνωσε ότι βοήθησε στην επιχείρηση των ελληνικών Αρχών», πρόσθετε η είδηση, καταλήγοντας ότι ήταν αδύνατον να έρθουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου σε επαφή με την ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της έρευνας των ελληνικών Αρχών για δίκτυο τρομοκρατών. Η εφημερίδα αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της αστυνομίας για την εξάρθρωση του διεθνούς δικτύου, που σχεδίαζε επιθέσεις.
ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΜΜΕ
«Η Ελλάδα απέτρεψε επιθέσεις»
Κύριο θέμα των μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ αποτελεί η είδηση για τη σύλληψη των δύο Πακιστανών που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή.
Η «Jerusalem Post» ανέφερε πως η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε τρομοκρατικό δίκτυο και συνέλαβε δύο αλλοδαπούς που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών σε ελληνικό έδαφος. «Η Ελλάδα απέτρεψε επιθέσεις που σχεδίαζε τρομοκρατικό δίκτυο εναντίον Ισραηλινών», τονίζεται χαρακτηριστικά. Η εφημερίδα τόνιζε, επίσης, πως η Μοσάντ βοήθησε να αποκαλυφθεί πως συνδέονταν οι συλληφθέντες τρομοκράτες με τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ιρανών ανά τον κόσμο. Η εφημερίδα υπογράμμιζε το ρόλο του Ιράν στη στοχοποίηση Ισραηλινών και τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που Πακιστανοί υπήκοοι συλλαμβάνονται σε απόπειρα επίθεσης κατά εβραϊκών στόχων.
Η άλλη μεγάλη εφημερίδα του Ισραήλ, η «Haaretz», αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της σύλληψης δύο ατόμων που φέρονται να είναι μέλη ενός διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου. «Η Ελλάδα συλλαμβάνει δύο ως ύποπτους που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό χώρο», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας, που δημοσίευσε τις ανακοινώσεις των ελληνικών Αρχών για την επιχείρηση. Οπως τόνισε, οι δύο Πακιστανοί βρίσκονταν σε επικοινωνία με τρίτο άτομο που έχει έδρα το Ιράν, το οποίο φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σχεδιαζόμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Η «Haaretz» ανέφερε επίσης τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος επεσήμανε πως «η επιχείρηση καταδεικνύει ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για όλους τους Ελληνες και όλους τους επισκέπτες της χώρας μας».
«Δυο άτομα συνελήφθησαν για σχέδιο ιρανικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Αθήνα», έγραψε η εφημερίδα «Times Of Israel», αναφερόμενη στο ρόλο της Μοσάντ που «βοήθησε στις έρευνες των ελληνικών Αρχών σε υπόπτους για διασυνδέσεις με διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο, που, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, σχεδίαζε επιθέσεις σε εβραϊκό εστιατόριο». Η εφημερίδα τονίζει ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία υπογραμμίζει πως οι δύο συλληφθέντες ανήκουν σε ιρανικό τρομοκρατικό δίκτυο.