Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Οκτωβρίου. Η συμφωνία αφορά συνολικά 362 στρέμματα στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η Εκκλησία να διατηρήσει το 70%, δηλαδή 241 στρέμματα που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης προκειμένου να τα αξιοποιήσει. Με ποιον τρόπο; Είτε δημιουργώντας κοινωνικές δομές είτε προχωρώντας σε μακροχρόνιες μισθώσεις, με σκοπό τα έσοδα που θα προκύψουν να ενισχύσουν περισσότερο το φιλανθρωπικό της έργο, σχολιάζουν εκκλησιαστικοί παράγοντες. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Εκκλησία απο την εν λόγω έκταση γης θα μπορεί να δομήσει τα 214 στρέμματα.
Απο την άλλη πλευρά, προβλέπεται να περάσει στον Δήμο το 30%, που μεταφράζεται σε 120 στρέμματα για να χρησιμοποιηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, ώστε να παραμείνει η πράσινη φυσιογνωμία της πόλης.
Για να έρθει, ωστόσο αυτή η συμφωνία χρειάστηκε χρόνος και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Πράγμα αρκετά δύσκολο, καθώς Εκκλησία και Δήμος εδώ και χρόνια βρίσκονταν σε διαμάχη για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία -σύμφωνα με εκκλησιαστικά πρόσωπα- είναι ατακτοποίητα. Μια διαμάχη που πέρασε και από τις δικαστικές αίθουσες με δημόσιες τοποθετήσεις και «ενστάσεις» εκατέρωθεν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επαφές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλο, είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, η Εκκλησία αρχικά πρότεινε στη Δημοτική Αρχή να περάσει μόνον το 5% στον δήμο, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό. Μετά από συζητήσεις, κατέληξαν στην παραπάνω πρόταση, η οποία και βρίσκει θετικούς τους περισσότερους ιεράρχες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση (την Τετάρτη) της Ιεραρχίας στη Μονή Πετράκη. Μάλιστα, ενημερώνοντας τους ιεράρχες για τις διαπραγματεύσεις που είχε με τον κ. Κωνσταντέλο το προηγούμενο διάστημα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της υπόθεσης κάνοντας λόγο για «θετικά βήματα».
Ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά οτι «στην εν λόγω περιοχή η ιδιοκτησία μας βρίσκεται υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας εδώ και πολλές δεκαετίες». Για να προσθέσει: «Τους τελευταίους μήνες γίναμε αποδέκτες από πλευράς της τοπικής Δημοτικής Αρχής κάποιων θετικών ενδείξεων διά την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα οδηγούσε στην απελευθέρωση της περιουσίας μας από την ομηρία. Κατόπιν τούτων, ακολούθησαν κάποιες διερευνητικές μη δεσμευτικές επαφές, οι οποίες έχουν φέρει ένα κατ’ αρχάς αποτέλεσμα».
Το στοίχημα του Αρχιεπισκόπου
Η τελευταία εξέλιξη αναδεικνύει και τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου να ξεκαθαρίσει το περιουσιακό χάος της Εκκλησίας. Αλλωστε, από την εκλογή του και έπειτα, λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, είχε θέσει ως προσωπικό στοίχημα: α) να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εκκλησίας, β) να κατοχυρωθεί η ακίνητή της περιουσία και γ) στη συνέχεια να αξιοποιηθεί και να εκμεταλλευτεί «προς όφελος του ελληνικού λαού».
Επαιτεία: Σκυλάκια στην «υπηρεσία» κυκλωμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Η μεγάλη πρόκληση, βέβαια, ήταν και είναι οι λεγόμενες αμφισβητούμενες εκτάσεις. Η Εκκλησία δεν έχει σταματήσει να τις διεκδικεί δικαστικά, σε πολλές περιπτώσεις έχει καταφέρει να κερδίσει τις υποθέσεις, ενώ σε κάποιες άλλες όχι.
«ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»
Οπως, έχει δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Εκκλησία «έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει την εναπομείνασαν περιουσία της για την υλοποίηση των σκοπών της. Από το 100% σκορπίσθηκε το 96%. Εναπομένει το 4%. Αυτό αξιοποιούμενο θα βοηθήσει στους στόχους της Εκκλησίας. Γιατί η Εκκλησία, πέρα από την εσχατολογική της προοπτική, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρωπο. Και ο επανευαγγελισμός μάς βοηθάει να έχουμε το βλέμμα μας προσανατολισμένο και στα έσχατα και στο τώρα».
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ 2013 ΠΟΥ ΔΕΝ «ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ»
Για την ιστορία και όσον αφορά στην ιερή περιουσία στη Βουλιαγμένη, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να την «ξεμπλοκάρει». Μία από αυτές τις προσπάθειες ήταν το 2013 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όπου μετά από επαφές δημιουργήθηκε μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Δημοσίου «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.», ώστε από κοινού κράτος κι Εκκλησία να επωφεληθούν από την όποια ανάπτυξη πρόκυπτε στη συγκεκριμένη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο δεν προχώρησε.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
1833
Με απόφαση του Οθωνος δημεύεται η περιουσία περίπου 500 μοναστηριών.
1922
Με σκοπό την αποκατάσταση των προσφύγων απαλλοτριώνονται μοναστηριακές εκτάσεις.
1917-1930
Αξίας ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών ήταν οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν.
1931
Η Πολιτεία αποφάσισε την ρευστοποίηση της περιουσίας.
1952
Η Πολιτεία ζητά να παραχωρηθεί στο κράτος το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την αποκατάσταση των ακτημόνων.
1987
Ο νόμος Τρίτση για τον έλεγχο της περιουσίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο δε υπουργός Παιδείας, Αντώνης Τρίτσης, παραιτείται.
Ειδήσεις σήμερα
Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το χρυσό αυγό του ALPHA – 10 μυστικά για την ζωή της που λίγοι γνωρίζουν
Αθηνά Ωνάση: Αγνώριστη! Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της [βίντεο]
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για απάτη την ώρα της παραλαβής
Επίδομα παιδιού Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Αττική Οδός: Αυτές είναι οι νέες τιμές – Τι θα γίνει από το e-PASS
Ηράκλειο: Χειροπέδες σε πατέρα και ανήλικο γιο για οπλοκατοχή
Νέες φωτογραφίες μέσα στο C-130 από την επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο