Η νέα διαδικασία προβλέπει ότι τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του κάθε πανεπιστημίου θα ψηφίσουν για την πρόκριση έξι υποψηφίων ως εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Το εκλογικό σώμα έχει τη δυνατότητα ψήφου με σειρά προτίμησης και οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό πρώτων προτιμήσεων θα εκλεγούν στο Συμβούλιο. Η διαδικασία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ZΕΥΣ», ενώ παράλληλα «τρέχει» και δημόσια πρόσκληση για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών που θα συγκροτήσουν το Συμβούλιο Ιδρύματος.
Μόλις συγκροτηθεί το Συμβούλιο Ιδρύματος, με εσωτερικά και εξωτερικά μέλη, με μυστική ψηφοφορία, το σύνολο των μελών θα ορίσει τον νέο πρύτανη. Οι υποψήφιοι για τη θέση θα πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους για το σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ που προτείνουν ως αντιπρυτάνεις.
Στο Καποδιστριακό
Στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Θα ολοκληρωθεί στις 28 Απριλίου, ενώ οι ηλεκτρονικές κάλπες «θα στηθούν» στις 11 Μαΐου.
Αν και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους πρώτους υποψηφίους. Η Ιατρική Σχολή για μία ακόμη φορά θα εκπροσωπηθεί στις εκλογές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο υποψηφίους. Πρόκειται, άλλωστε, για τη σχολή με τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος, από την οποία προέρχεται και ο νυν πρύτανης, Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος.
Ο νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, είναι ένας από τους υποψηφίους, ενώ σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, για να κατέβει στις εκλογές υπάρχουν και από την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία είναι σύζυγός του νυν πρύτανη.
Ισχυρή εκπροσώπηση στις εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει από ακόμα μία μεγάλη σχολή του Ιδρύματος, τη Νομική. Η Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια στον Κόμβο Αριστείας για το Ασυλο και τη Μετανάστευση (Refugee and Migration Studies Hub – RMS Hub), η οποία είχε συμμετάσχει πρόσφατα και στο πρόγραμμα συνεργασίας του πανεπιστημίου με το Χάρβαρντ στο πλαίσιο ενός summer school, σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης προσφυγικών ροών, στην Αθήνα και τη Λέσβο, αναμένεται να είναι υποψήφια, ενώ σκέψεις υπάρχουν και από τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Σπύρο Βλαχόπουλο.
Ο καθηγητής Αναλυτικής του Τμήματος Γεωλογίας – Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κατά την περίοδο της πανδημίας για τη μελέτη των αστικών λυμάτων, αναμένεται να είναι και αυτός υποψήφιος, ενώ από το ίδιο τμήμα αναμένεται ως υποψήφια και η καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου. Επιπλέον, η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον καθηγητή και πρόεδρο του Οικονομικού Τμήματος, Στέλιο Κώτσιο, η Φιλοσοφική Σχολή από τον κοσμήτορα Αχιλλέα Χαλδαιάκη και από τον καθηγητή Δημήτρη Δρόσο.
Η λίστα με τον τελικό αριθμό υποψηφίων δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», ενώ κατά την προεκλογική περίοδο αναμένεται να διαμορφωθούν και οι «απαραίτητες συμμαχίες» μεταξύ των υποψηφίων για την ανάδειξή των εσωτερικών μελών.
Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης - Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αλυσίδες
Στο Αριστοτέλειο
Σε προεκλογικούς ρυθμούς είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 25η Απριλίου, ενώ οι εκλογές θα διενεργηθούν στις 22 Μαΐου.
Ο νυν αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας, έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Είναι καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και έχει αναλάβει πολλές θέσεις ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια στο Ιδρυμα. Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, έχει επίσης ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, απευθύνοντας και κάλεσμα «συστράτευσης για μια αδέσμευτη και προοδευτική ακαδημαϊκή κίνηση».
Με την προεκλογική περίοδο να «τρέχει» ακόμα, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί άλλα ονόματα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή. Ο νυν πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, καθηγητής Κτηνιατρικής, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Το όνομά του έχει ακουστεί ακόμα και για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, όμως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να διεκδικήσει για ακόμη μία φορά μία θέση στα διοικητικά όργανα του Ιδρύματος.
Ο Ευστράτιος Στυλιανίδης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ και αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, θεωρείται ως ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος. Είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκλογές της Κύπρου και είναι σύζυγος της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη.
Εκπροσώπηση αναμένεται να υπάρξει και από τη Σχολή Ιατρικής, με πιθανό υποψήφιο τον νυν πρόεδρο του ομώνυμου τμήματος, Κυριάκο Αναστασιάδη, ενώ από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ είναι πιθανόν να κατέλθει στις εκλογές ο καθηγητής Παναγιώτης Σεφερλής.
Στο Πολυτεχνείο
Για τις 16 Μαΐου έχουν οριστεί οι εκλογές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων να ολοκληρώνεται στις 13 Απριλίου. Οι τρεις νυν αντιπρυτάνεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι υποψήφιοι. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Σαπουντζάκη, καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και νυν αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, τον Ιωάννη Χατζηγεωργίου, καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και αντιπρύτανη Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθώς και για τον Δρόσο Κιντίδη, καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.
Πληροφορίες θέλουν και τον Νεκτάριο Κοζύρη, κοσμήτορα και καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, να έχει εκφράσει την πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές, αλλά και τον Δημήτρη Καλιαμπάκο, καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών. Η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής υπάρχει πιθανότητα να εκπροσωπηθεί από τον Γεώργιο Πανταζή, καθηγητή Τομέα Τοπογραφίας.
Οι ζυμώσεις για πιθανές συμμαχίες βρίσκονται ακόμα στα… σπάργανα, με τους υποψηφίους, που φημολογείται ότι θα κατέβουν, να έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους για να οργανωθούν σε ομάδες, ενώ ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» όλα τα ονόματα υποψηφίων.