Η χώρα θρηνεί δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα στις θάλασσες της, ενώ φέτος δυστυχώς σπάει το μαύρο ρεκόρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου η χώρα μας έχει καταγράψει 106 πνιγμούς σε θάλασσες φέτος, ενώ πέρυσι, το διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 15 Αυγούστου οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196.
Από τους 106 θανάτους που σημειώθηκαν, οι 34 αφορούν λουόμενους έως και 70 ετών, ενώ 72 λουόμενοι ηλικίας 71 ετών και άνω έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ανάμεσα στους 106 νεκρούς από πνιγμό οι 72 ήταν άνδρες και 34 γυναίκες. 62 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες, ενώ οι θάνατοι τουριστών ανέρχονται σε 44. Σημειώνεται πως 1 στις 5 παραλίες που ελέχθησαν δεν είχαν ναυαγοσώστη ή πρώτες βοήθειες. Συγκεκριμένα, το Λιμενικό προχώρησε σε 1.497 ελέγχους και διαπίστωσε 33 παραβάσεις σε παραλίες.
Καβούρι: Τι λέει ο ναυαγοσώστης που ανέσυρε νεκρό τον 6χρονο από τη θάλασσα
Μοιραία ήταν η βουτιά για ένα 6χρονο αγόρι το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή από πνιγμό τo Σάββατο το απόγευμα ενώ βρισκόταν με τους γονείς του στην παραλία Μεγάλο Καβούρι της Βουλιαγμένης.
Ο ναυογοσώστης που προσπάθησε να βοηθήσει είπε: «Το παιδί βρέθηκε σε μια απόσταση 20 μέτρων από την ακτή, δηλαδή στα 20 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Η οποία απόσταση είναι σε ρηχά νερά, δηλαδή άμα δείτε τη θάλασσα δεν βαθαίνει απότομα. Παρατήρησα έναν άνθρωπο, έτρεξα, έκανα τις απαραίτητες προσπάθειες που πρέπει να κάνω. Συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλους μας αλλά δυστυχώς το παιδάκι κατέληξε. Ήταν στο περιστατικό και κάποιοι γιατροί, ήρθε άμεσα το ΕΚΑΒ. Πρώτα ήρθε ένα δίκυκλο, στα 5 λεπτά, στα 7 λεπτά ήρθε το ασθενοφόρο. Οι προσπάθειες από μέρους μας ήταν υπεράνθρωπες».
Καβούρι: Το χρονικό της τραγωδίας
Ήταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου όταν ο ανήλικος απομακρύνθηκε από τους γονείς του, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στο δάσος πίσω από την ακτή, και βούτηξε στη θάλασσα. Κάποια στιγμή, για άγνωστο λόγο, το παιδί βρέθηκε ανάποδα στο νερό χωρίς να κινείται και οι λουόμενοι άρχισαν να καλούν σε βοήθεια. Ο ναυαγοσώστης που επιτηρούσε στην παραλία κολύμπησε μέχρι το σημείο και με τη βοήθεια των λουόμενων έβγαλαν τον 6χρονο στη στεριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος ήταν μόνος του στη θάλασσα και οι γονείς του, Ρομά στην καταγωγή, δεν αντιλήφθηκαν τι συνέβη.
Τιτάνια προσπάθεια να επαναφέρουν τον 6χρονο
Όπως περιγράφει ο αδελφός του ναυαγοσώστη που εντόπισε τον άτυχο 6χρονο, το παιδί όταν βγήκε από το νερό είχε σχεδόν καταλήξει παρά τη μάχη που έδωσαν οι δύο γιατροί οι οποίοι έκαναν μπάνιο στην περιοχή και προσπάθησαν να το επαναφέρουν με απινιδωτή. Μάλιστα εκείνοι ήταν που κάλεσαν το ΕΚΑΒ μιας και οι γονείς, όπως και οι συγγενείς του 6χρονου δεν είχαν αντιληφθεί τι έχει συμβεί.
«Γύρω στις 6.10 το απόγευμα είδε τους λουόμενους να φωνάζουν για ένα παιδί στη θάλασσα. Κλήθηκε ο απογευματινός ναυαγοσώστης να συνδράμει για την ανάσυρση ενός παιδιού. Το ανέσυρε από τη θάλασσα. Ήταν αναίσθητο, έγινε αμέσως ότι ορίζεται από το πρωτόκολλο, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μετά τοποθετήθηκε και ο απινιδωτής ο οποίος έδειξε ασυστολία καρδιάς που σημαίνει ότι το παιδί ήταν νεκρό.
Ήταν στην παραλία και δύο γιατροί οι οποίοι συνέδραμαν στο ναυαγοσώστη και μια νοσηλεύτρια. Δυστυχώς, παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες το παιδί δεν εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης», εξηγεί ο ναυαγοσώστης της πρωινής βάρδιας.
Αναμένεται νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 6χρονου
Οι δύο γονείς συνελήφθησαν με την κατηγορία της Έκθεσης Ανηλίκου σε Κίνδυνο ενώ αναμένεται να γίνει νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 6χρονου προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Αυτή την ώρα, ο ναυαγοσώστης ο οποίος βρήκε το παιδί καταθέτει στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού που διενεργεί προανάκριση για τον πνιγμό του ανήλικου.
Καβούρι: Προκάλεσαν φασαρία οι Ρομά
Το 166 του ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση στις 18:01 χθες για το άτυχο παιδί. Κατά πληροφορίες μέσα σε οχτώ λεπτά από την κλήση στην παραλία στο Μεγάλο Καβούρι έφτασαν ένα ασθενοφόρο και μια μονάδα του Τμήματος Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Άμεσα αποφασίστηκε η διακομιδή του 6χρονου στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε 16 λεπτά με τους διασώστες να προσπαθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακομιδής να επαναφέρουν το παιδί πραγματοποιώντας συνεχώς Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
Όταν το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο το παιδί ήταν χωρίς σφυγμό, απνοϊκό και χωρίς ζωτικές ενδείξεις. Άμεσα διασωληνώθηκε και ξεκίνησε διαδικασία ανάνηψης όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.
Στο παιδί χορηγήθηκαν έξι κύκλοι αδρεναλίνης χωρίς, δυστυχώς, να υπάρξει κάποια ανταπόκριση του οργανισμού του. Μετά από 45 λεπτά προσπάθειας η διαδικασία ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Όση ώρα οι γιατροί έδιναν μάχη για να σώσουν το παιδί, στο νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν Ρομά, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλη φασαρία και επεισόδια με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία.
Τραγωδία στη Νέα Μάκρη: 10χρονο παιδί πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου
Μετά τον χαμό του 6χρονου παιδιού σε παραλία στο Καβούρι, νέα τραγωδία συγκλονίζει τη χώρα, αυτή τη φορά στη Νέα Μάκρη, όπου μία 10χρονη ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου χωρίς τις αισθήσεις του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, το παιδί ανασύρθηκε από πισίνα του ξενοδοχείου όπου έκανε μπάνιο και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε να έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Οι οδηγίες των ειδικών
Στο 86% φτάνει η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης, αν και οι πνιγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
«Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά καλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, οι πνιγμοί παραμένουν και βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν και γι’ αυτό τον λόγο από φέτος καταγράφονται και οι διασώσεις που γίνονται από τους ναυαγοσώστες», τονίζει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Γιοβανίδης τόνισε στο GRTimes.gr ότι ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και πως πρέπει «να σταματήσει η Ελληνίδα μάνα να βάζει το παιδί της μπρατζάκια, σωσίβιο, βατραχοπέδιλα και «μακαρόνι». Το παιδί πρέπει να μάθει να επιπλέει και να κολυμπάει και όχι πηγαίνει στη θάλασσα σαν φουσκωτός «RoboCop».
Οδηγίες για να μην κινδυνεύσετε στη θάλασσα
Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) είναι ότι αρκετοί λουόμενοι δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Γιοβανίδης μέσω του GRTimes.gr τονίζει στους λουόμενους τι να ΜΗΝ κάνουν, όταν κολυμπούν στη θάλασσα.
- Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμβηση, – και απλά επιπλέουν – πάντα να είναι με ένα άτομο ακόμη
- Να μην κολυμπούν στη θάλασσα φαγωμένοι, κουρασμένοι, μεθυσμένοι
- Να μην απομακρύνονται από την ακτή δίχως λόγο
- Να προσέχουν τα θαλάσσια ρεύματα
- Να μην βουτούν σε θολά και άγνωστα νερά
«Ο ναυαγοσώστης βοηθάει στην ανάπτυξη της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, ενώ τη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να τη δίνουμε πάντα στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους που είναι Νο1 ηλικιακή ομάδα σε πνιγμούς. Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται σε ήρεμα νερά. Παρόλα αυτά πνίγονται άνθρωποι και σε πιο «άγρια», οπότε το σύνθημα είναι ένα: «Προσέχουμε, προσέχουμε, προσέχουμε!» προσθέτει o διευθυντής της ΕΝΑΚ.
Σε κάθε πισίνα και ένας ναυαγοσώστης
Όσον αφορά τις πισίνες και την ύπαρξη ναυαγοσωστών με τη νέα νομοθεσία κάθε χώρος που διαθέτει πισίνα θα πρέπει να υπάρχει στο σημείο και ναυαγοσώστης. «Τα καταλύματα που έχουν πάνω από 50 δωμάτια και το βάθος της πισίνας ξεπερνάει το 1,5 μέτρο, πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μην είναι σ’ ένα σταθερό μέρος, αλλά περιμετρικά της πισίνας. Με την ύπαρξη ναυαγοσωστών ανεβαίνει η ποιότητα των παροχών, αλλά και της ασφάλειας σ’ ένα κατάλυμα» πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης
Ειδήσεις σήμερα
Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα – Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα
Πανελλαδικές 2023: Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού
Τραγωδία στο Καβούρι: 6χρονο αγοράκι ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα
Καύσωνας Κλέων: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι