Πολλά προβλήματα στο νησί της Ζακύνθου είχε προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός 6,6 Ρίχτερ που τότε ταρακούνησε σχεδόν όλη την Ελλάδα τα ξημερώματα το 2018.
Τότε, η σεισμική δόνηση είχε σηκώσει στο πόδι όλη την Δυτική Πελοπόννησο, την Πάτρα, καθώς και την Καλαμάτα, χωρίς ευτυχώς να γίνονται αναφορές για τραυματισμούς.
Το άκρως ανατριχιαστικό αποτέλεσμα του σεισμός στην Ζάκυνθο ήταν ότι το νησί μετακινήθηκε….τρία εκατοστά με την θάλασσα και τα εγκάρσια ρήγματα να λειτουργούν ως ασπίδες για το νησί
Ο σεισμός, του 2018, προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου «Ιόνιου Τόξου» (δηλαδή πάνω στα ρήγματα που το συγκροτούν). Πρόκειται για το σημείο όπου η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρασιακή και συγκρούονται κινούμενες προς αντίθετες κατευθύνσεις. Η αφρικανική κινείται βορειοανατολικά και η ευρασιακή νοτιοδυτικά. Για αυτό και ο σεισμός, τότε, είχε δείξει δύο ρήγματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δώσει ο δήμαρχος του νησιού, 80 σπίτια υπέστησαν ζημιές και προκλήθηκε ρωγμή – καθίζηση σε πλάτος 50 μέτρων στον μόλο του λιμανιού.
Σεισμός: Έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη
Ο σεισμός είχε γίνει επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη. Αισθητός σε όλη τη νότια Ιταλία ο σεισμός στη Ζάκυνθο
Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.
Έκανε τσουνάμι
Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.
Κατέρρευσε τμήμα του Καστρομονάστηρου στις Στροφάδες
Ο ισχυρός σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση τμήματος του ιστορικού Καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες.
Το μεγαλύτερο και νοτιότερο από τα δύο νησιά των Στροφάδων ονομάζεται Σταμφάνη, νησίδα βραχώδης μήκους περίπου ενός χλμ., και το μικρότερο Άρπυια.
Το Καστρομονάστηρο, με τείχος ύψους 25 μέτρων, βρίσκεται στη Σταμφάνη. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ανεγέρθηκε το 1241 από την αυτοκράτειρα του Bυζαντίου, Eιρήνη.
Οι Στροφάδες έγιναν γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση και γιατί είναι πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών – για αυτό το λόγο οι Στροφάδες είναι μέρος του Θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου. Στο παρελθόν αυτά τα νησιά τα θεωρούσαν ως τα πιο εύφορα στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα κήποι με φρούτα και λαχανικά.
Το χώμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο σχετικά στραγγερό και πλούσιο. Στα νησιά υπάρχουν και αρκετοί κέδροι.
Ειδήσεις σήμερα
Δύο αυτοκτονίες με διαφορά λίγων λεπτών στην Κρήτη – Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι σε Ρέθυμνο και Χανιά
Σαν σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού της Παναγίας, στην Αγιά Σοφιά [Εικόνα]