Και η απάντηση αυτού του ερωτήματος αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα, καθώς αν δεν ήταν ο κύριος, τα επόμενα μεγέθη θα είναι αρκετά μεγάλα και άρα πολύ πιο επικίνδυνα.
Γνωστό ρήγμα
«Ο σεισμός προέρχεται από ένα ιδιαίτερο ρήγμα που έχει δώσει και στο παρελθόν σεισμούς, για την ακρίβεια το 2003. Εχουμε την ενεργοποίηση μίας νέας εστίας, διαφορετικής από εκείνης της Νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα. Και ενώ στους προηγούμενους σεισμούς είπαμε όλοι οι σεισμολόγοι ότι ήταν άγνωστο το ρήγμα, εδώ έχουμε μία νέα ενεργοποίηση από μία εστία που γνωρίζουμε. Μπορεί να δώσει ενδεχομένως και ισχυρότερο σεισμό. Εχουμε γνώση για τη συγκεκριμένη εστία, δεν γνωρίζουμε όμως τις διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος, μία πληροφορία που είναι κρίσιμος παράγοντας καθώς όσο μεγαλύτερο το ρήγμα τόσο μεγαλύτερο και το μέγιστο μέγεθος σεισμού που μπορεί να προκύψει», είπε στον «ΕΤ» ο δόκτωρ Σεισμολογίας και μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή «δεν είναι σαφές αν ήταν ο κύριος ή όχι. Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία και δεν μπορούμε τυποποιήμενα σε κάθε σεισμό να λέμε ότι σε 24 με 48 ώρες θα ξέρουμε. Θα πρέπει να συγκεντρωθούν επιστημονικά στοιχεία με σύνεση και υπομονή για να βγουν σωστά συμπεράσματα που στην προκειμένη είναι κρίσιμα, καθώς το ρήγμα βρίσκεται δίπλα από τη Χαλκίδα, αρά ο σεισμός αφορά χιλιάδες κατοίκους».
Το ερώτημα
Οπως τονίζει, είναι σημαντικό να απαντηθεί αν ήταν ο κύριος ή όχι, καθώς είναι πιθανό να δώσει το ρήγμα μεγαλύτερους σεισμούς άνω των 5 ρίχτερ. «Το βασικό για τώρα, είναι να δούμε αν ήταν ο κύριος ή όχι. Γι’ αυτό μέχρι τότε κάτοικοι και τοπικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε δημόσια έκκληση για σύγκληση της Επιτροπής Σεισμικής Εκτίμησης, λόγω της γειτνίασης του ρήγματος «με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Χαλκίδας, και την Αθήνας, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λαμβάνουμε τα φαινόμενα αυτά καθ’ αυτά αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα».
ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
«Δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας, λίγη ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός και στην Αττική, επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χ. Στυλιανίδη και συνεκάλεσε τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών-Χαλκίδας και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις.
«Για πρώτη φορά συνεδριάζει εντός τόσο μικρού χρονικού διαστήματος η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή», αναφέρει στον «Ε.Τ.», υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία και διατύπωσαν τις απόψεις τους, ενημερώνοντας άμεσα τον υπουργό. «Η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα, είναι ένας τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς, που δεν επηρεάζει το ένα το άλλο» ξεκαθαρίζει, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι ειδικοί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό στην περιοχή.
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Ολιγομελής, ευέλικτη επιτροπή
Στα τέλη Νοέμβρη έγινε η νέα σύσταση της επιτροπής μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη. Η νέα πενταμελής επιτροπή έχει βασικό σκοπό την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου από σεισμό, θα συνεδριάζει ανά 10 ημέρες περίπου και κυρίως θα ζητούνται από τα αρμόδια όργανα κάποιες παρεμβάσεις γενικότερου χαρακτήρα, όπως στο χθεσινό σεισμό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η νέα Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης δημιουργήθηκε με στόχο «να μπορεί να συγκληθεί άμεσα και να είναι λειτουργική». Οπως αναφέρουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, η λογική ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση κινητοποίησης, γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο να είναι η επιτροπή ολιγομελής.
Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει και σήμερα και θα ορίσει τη συχνότητα των επόμενων συνεδριάσεων της βάσει της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής. «Εκφράζουμε μια θετική άποψη για τη διαδικασία της σεισμικής διέγερσης στην περιοχή», συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία ομόφωνη απόφαση των επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή. Στην ενημέρωση που δόθηκε στον υπουργό κ. Στυλιανίδη περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για τον υπηρεσιακό σχεδιασμό, αλλά και οδηγίες για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση νέων πιθανών κινδύνων.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη»
Αμεσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό. Οπως τονίζεται από το υπουργείο «σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Ολες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα».
Συστάσεις στους πολίτες
Στους πολίτες συστήνεται να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Καταγράφουν ζημιές
Χθες αργά το βράδυ, εκπρόσωποι των τοπικές Αρχών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΟ ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μετά από σύσκεψη εκτίμησαν ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί τηρούνται, ενώ υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα των Αρχών. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η κατάρρευση μιας τζαμαρίας καταστήματος και ρωγμές σε παλιά κτίσματα. Σήμερα μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών θα ελέγξουν παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της Αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία. Οπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της».
Ειδήσεις σήμερα
«Κοκτέιλ» ιώσεων στα γιορτινά τραπέζια – Πώς δεν θα περάσετε κρεβατωμένοι το ρεβεγιόν
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το διακύβευμα των εκλογών στο «διάγγελμα» της Πρωτοχρονιάς
Πόπη Τσαπανίδου: Το παρασκήνιο για την επιλογή της από τον ΣΥΡΙΖΑ