Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, από την πρώτη στιγμή, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός και ξεκαθάρισε πως η σεισμική δόνηση δεν έχει να κάνει με το ρήγμα της Αταλάντης. «Ο σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει δώσει σεισμό 7 ρίχτερ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον «Ε.Τ.» τόνισε πως το ρήγμα είναι πολύ γνωστό και εντοπίζεται 20 χλμ. νότια της Αταλάντης. «Σε προηγούμενα χρόνια έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, όχι μεγαλύτερους από αυτόν που σημειώθηκε. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεπεραστεί με νέο σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους. Προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Οι κάτοικοι θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις συμβουλές των Αρχών και να απομακρυνθούν από υπό κατάρρευση κατασκευές και παλιά κτίρια. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε με επιφυλακτικότητα την εξέλιξη του φαινομένου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε πως «το ρήγμα της Αταλάντης, όταν είχε ενεργοποιηθεί, το κατεχόμενο μέρος του ρήγματος, κινήθηκε προς τη θάλασσα, προς την Εύβοια. Αρα το συγκεκριμένο σημείο που έγινε ο σεισμός αυτός είναι στην άλλη κατεύθυνση, είναι δηλαδή νοτιοδυτικά της Αταλάντης».Ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι «το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει το 1894 δύο ισχυρότατους σεισμούς. Ο ένας ήταν της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ, και μάλιστα είχε σχεδόν ερημοποιήσει όλη την περιοχή. Αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό ρήγμα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό φαινόμενο. Μιλάμε για την εκτατική διεύθυνση του Ευβοϊκού Κόλπου. Είναι κάτι τελείως ανεξάρτητο από το συγκεκριμένο αυτό φαινόμενο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Αυτό το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια περιοχή που όμως πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει καταγραμμένα ενεργά ρήγματα. Δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».
ΕΛΑΣ για Αράχωβα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν προκάλεσαν το χάος
Ανησυχία
Εδώ και δεκαετίες, οι σεισμολόγοι έχουν εκφράσει το φόβο τους για το ρήγμα της Αταλάντης, αποκαλύπτοντας πως στην περίπτωση αφύπνισής του είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές που θα επηρεάσουν και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με την χαρτογράφηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το ρήγμα της Αταλάντης ξεκινά από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα-Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του είναι περίπου 34 χιλιόμετρα.
Αν το ρήγμα ενεργοποιηθεί σε όλο το μήκος του, το μέγεθος των σεισμών μπορεί να αγγίξει τα 6,7-7,0 ρίχτερ, ωστόσο τα επιμέρους τμήματά του όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ 5,5-6,6 ρίχτερ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης των 6 ρίχτερ.